Κύπρος

Η σιγή ιχθύος Χριστόφια-Νίκου για Focus και ο ζουρλομανδύας που θα μας φορέσουν

 

Γ. Καλλινίκου

Αντί να στηθούν στον τοίχο εκείνοι οι οποίοι συμμετείχαν στη διαπλοκή αποδεχόμενοι εισφορές εκατομμυρίων από εταιρείες με σχέσεις που προβληματίζουν, μάλλον τελικά θα βρεθούν οι πολίτες με ζουρλομανδύα.

xristofias_anastasiadisΗ πλοκή του σεναρίου είναι εκπληκτική. Ο Άντρος Κυπριανού επιμένει ότι οι δικές του έρευνες δείχνουν πως δεν έφτασαν στο κόμμα του τέτοιες εισφορές. Προφανώς, κλείνει τα μάτια στις πληροφορίες που φέρουν τα εκατομμύρια να έκαναν ταξίδι αναψυχής στα Virgin Islands, προτού φθάσουν στην Κύπρο.

Εκείνο που θα έπρεπε να τον απασχολεί δεν είναι μόνο κατά πόσον τα εκατομμύρια μπήκαν στα κομματικά ταμεία, αλλά κατά πόσο πέρασαν σε χέρια που σχετίζονται με το κόμμα. Και πώς αξιοποιήθηκαν.

  Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχίζει να μιλά για τις 50 χιλιάδες που μπήκαν στα ταμεία της Πινδάρου και επιστράφηκαν μετά την αποκάλυψη του θέματος. Μα το θέμα δεν είναι οι 50 χιλιάδες, αλλά οι 450 χιλιάδες. Αυτές μπορεί να μην πέρασαν δια κανονικής οδού στα κομματικά ταμεία αλλά αν χρησιμοποιήθηκαν για κομματικές υποχρεώσεις, μετά που παραθέρισαν σε παραδεισένια νησιά, ουδεμία διαφορά κάνει.

  Ο Γιαννάκης Κασουλίδης που ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 2008 και το μεγαλύτερο μέρος της εισφοράς χρησιμοποιήθηκε για την προεκλογική του εκστρατεία, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει κανένα Ζολώτα και καμία Focus. Λέει ότι το εκλογικό του επιτελείο δεν έχει καταγεγγραμμένη καμία τέτοια εισφορά. Ο Νίκος Αναστασιάδης που ήταν πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατά την επίμαχη περίοδο, ποιεί την νήσσα. Όντας, πλέον, πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει χρόνο να ασχολείται με κομματικά αμαρτήματα του παρελθόντος.

  Και ο Δημήτρης Χριστόφιας; Εδώ και δύο χρόνια έχει συνταξιοδοτηθεί πολιτικά, αλλά αρνείται να απομονωθεί στο Κελλάκι για να γράψει το περίφημο βιβλίο των απομνημονευμάτων του, που εξήγγειλε. Το αναμένουν με τόση αγωνία εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες κι ένα σωρό εκδοτικοί οίκοι, αφού είναι εκ προοιμίου βέβαιο, ότι θα γίνει μπεστ-σέλερ.

 

+ Εδώ και δύο χρόνια παλεύει απεγνωσμένα να διασώσει την πολιτική υστεροφημία του και με ψύλλου πήδημα βγαίνει και σχολιάζει οτιδήποτε ειπωθεί και αφορά την πενταετή κακοδαιμονία που έπληξε την Κύπρο. Μέχρι και τον Κατσουρίδη και τα ουισκάκια του έφερε στο προσκήνιο… Και όμως, σε αυτό το θέμα, το οποίο με τον τρόπο που προβάλλεται –είτε ευσταθούν οι πληροφορίες είτε όχι- ρίχνει σκιές στην πολιτική ηθική του ιδίου και του κόμματος του, τηρεί σιγήν ιχθύος.

  Ακούς μετά και την επιχειρηματολογία αυτών που αφορά η υπόθεση και τρέχεις στον καθρέφτη. Κοιτάζεις τον εαυτό σου και τον ρωτάς, «μήπως είσαι ηλίθιος;». Σε αυτό το σημείο μας φέρνουν όταν προτάσσουν ως κορυφαίο επιχείρημα τους, την περιβόητη ατάκα: «Άλλοι έκαναν περισσότερα έξοδα στην προεκλογική εκστρατεία του 2008». Καλά βρε λεβέντες, τι μας νοιάζει αν ο Τάσσος ξόδεψε περισσότερα από εσάς;

Αν είχε βίτσιο, δηλαδή, ο μακαρίτης να επανεκλεγεί και ξόδεψε μέρος της διόλου ευκαταφρόνητης περιουσίας του, σας πέφτει λόγος; Αν έχετε στοιχεία ότι είχε δεχθεί κι αυτός ανάλογου ύψους και υποψίας εισφορές, δώστε τα στη δημοσιότητα. Ουδείς είναι υπεράνω της κριτικής των πολιτών. Έχουν καταλάβει –όχι όλοι ακόμη, αλλά πολλοί- ότι αυτοί είναι το μεγάλο θύμα.

  cfbcd-55Είναι και η συμπληρωματική επιχειρηματολογία των δύο άκρων, παρόμοια και παροιμιώδης. Δεν έχει τίποτα να κρύψει, λέει η Πινδάρου, αλλά ακόμη δεν βρήκε σε ποιο συρτάρι κατέληξαν οι 450 χιλιάδες ευρώ. Εμείς πρώτοι ζητήσαμε πλήρη διερεύνηση, λέει η Εζεκία Παπαϊωάννου, αλλά ακόμη δεν βρήκε πού κατέληξε το 1,5 εκατομμύριο και για ποιο λόγο αξιοποιήθηκε. Δεν γνώριζαν τότε, λένε, τις σχέσεις της εν λόγω εταιρείας με τη Λαϊκή και προσθέτουν την αφοπλιστική (νομίζουν) ατάκα, ότι όλοι έπαιρναν εισφορές.

Μπορεί, άραγε, αυτό να προσφέρει άφεση αμαρτιών στους «αμαρτωλούς»; Τι προσπαθείτε κύριοι να μας πείτε; Τα παίρνατε από παντού, έτσι για την ψυχή τους; Δεν σας καιγόταν καρφάκι γιατί σας χάριζαν τα εκατομμύρια; Ποια ήταν τα ανταλλάγματα; Τολμάτε να πείτε στο λαό; Μ’ αρέσει που η Πινδάρου τονίζει ότι τα κόμματα πρέπει να σταθούν μπροστά στους πολίτες με ειλικρίνεια. Μαζί σας. Μην μείνετε, όμως, στα λόγια. Πέστε μας, πού πήγαν οι 450 χιλιάδες και ποιο ήταν το αντάλλαγμα.

  Ο μόνος που μπορεί να μας γλυτώσει από τον ζουρλομανδύα είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Κι αυτός όμως… Τον είδα τσαντισμένο προ ημερών με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Κούλαρε κύριε Γενικέ… Μάθε ένα πράγμα. Το δικό σου το μότο είναι: «Ουδείς υπεράνω του νόμου». Επικροτούμε και επαυξάνουμε. Το μότο του λαού, όμως, είναι πλέον: «Ουδείς υπεράνω κριτικής». Και αυτό αφορά κι εμάς, κι εσένα και τους δικαστές και όλους. Όταν ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, οι ηγέτες των εμπλεκομένων κομμάτων δεν έχουν ακόμη ανακριθεί, περιμένεις να μην υπόκεισαι σε κριτική;

Όταν οι Αναστασιάδης, Κασουλίδης, Χριστόφιας δεν ρωτήθηκαν για αυτή την υπόθεση, τι περιμένεις; Ο λαός χειροκροτητής, μας τελείωσε κύριε Κληρίδη. Απαιτεί, πλέον, πράξεις και αποτελέσματα. Γι’ αυτό κρίνει, γι’ αυτό φωνάζει. Ήθελες να βρεις τις διαδρομές των εκατομμυρίων. Κατανοητό και σεβαστό. Τώρα που τις βρήκες; Ακόμη να τους καλέσεις; Τι περιμένεις; Να συνεχίσουν να μας βομβαρδίζουν με αερολογίες; Μέχρι να μας φορέσουν το ζουρλομανδύα; Μα τότε δεν θα έχει σημασία το πόρισμά σου…

 

philenews.com

Back to top button