ΆποψηΚύπρος

Ο μονόδρομος του Ρίκκου, η ντροπή για τον Πρόεδρο και η κατάρα για την μικρή πατρίδα

 

Γ. Καλλινίκου

 

Μια σταλιά γης. Μια χούφτα άνθρωποι. Μια λιλιπούτεια εξουσία. Και όμως, μικρή και αγαπημένη πατρίδα, ποια κατάρα κουβαλάς; Ο ομφαλός της γης σίγουρα δεν είσαι. Ο ομφαλός της απληστίας, της ασυδοσίας, της διαφθοράς και της διαπλοκής, όμως, σίγουρα είσαι.

 

 

Πόση κακοτυχία σου επιφύλαξε η μοίρα; Πόση εξαχρείωση; Το οικοδόμημα καταρρέει αδιάκοπα εδώ και χρόνια. Πρώτα κατέρρευσε το ανάκτορο της οικονομίας. Ταυτόχρονα και το μέγαρο της πολιτικής. Απέμενε το κάστρο της Δικαιοσύνης. Έδειχνε να ήταν η τελευταία ελπίδα πάνω στην οποία θα μπορούσε να αναστηλωθεί το ερειπωμένο οικοδόμημα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χθες κατέρρευσε ένας από τους πύργους αυτού του κάστρου. Σοβαρές κατηγορίες εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα.

 

 

Ο χαρακτηρισμός ζοφερή ωχριά μπροστά στο απόλυτο μαύρο που κάλυψε τη μικρή πατρίδα. Η μπόχα η οποία προ πολλού είχε καταστήσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αποπνικτική, έτεινε να πνίξει και την τελευταία ελπίδα.

Αν ανέθετε κάποιος σ’ ένα ζωγράφο να ζωγραφίσει έναν πίνακα, που να απεικονίζει το κλίμα στο μικρό νησί, το έργο του θα ήταν πανεύκολο. Θα χρειαζόταν ένα μόνο χρώμα για να σχεδιάσει έναν κατάμαυρο πίνακα.

 

 

ρικκος-κληριδης-κυριαΚαι όμως. Πάντοτε υπάρχει φως. Η μικρότερη χαραμάδα είναι αρκετή για να του επιτρέψει να διαχυθεί και στο πιο πυκνό σκοτάδι. Η χθεσινή μέρα μπορεί να είναι ακόμη μια κατάμαυρη όπως ένα σωρό άλλες που διαδέχονται η μια την άλλη στην πολύπαθη Κύπρο. Άνοιξε, όμως, μια χαραμάδα. Μικρή αλλά αρκετή για να επιτρέψει στην ελπίδα να επιβιώσει. Την άνοιξε ο Κώστας Κληρίδης. Επιτρέπει να περάσει φως. Να υπάρξει αισιοδοξία ότι μπορεί να δούμε το δρόμο της αναστροφής. Όσο τραχύς και δύσκολος και αν είναι.

 

Με παρρησία, στηριζόμενος στο πόρισμα του ποινικού ανακριτή, έθεσε τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου ενώπιον της κοινωνίας, κατηγορούμενο για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Καμία πρόθεση συγκάλυψης. Ούτε καν για τον συγκάτοικο του στον πύργο της Δικαιοσύνης. Πλειστάκις, του ασκήσαμε κριτική. Κυρίως για την καθυστέρηση στις έρευνες για το σκάνδαλο της οικονομίας. Επειδή οι καρχαρίες στο τεραστίων διαστάσεων φαγοπότι, δεν έχουν ούτε καν ανακριθεί ακόμη. Χθες, ωστόσο, μας ανάγκασε να υποκλιθούμε.

 

 

Ανέβηκε επίπεδο στην κλίμακα της αξιοπιστίας. Κι αυτός και ο θεσμός τον οποίο εκπροσωπεί. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι βρισκόταν σε κόντρα με τον Ρίκκο και βρήκε την ευκαιρία να τον εξουδετερώσει. Εκείνο που μετρά είναι η ουσία. Βγήκε ένα πόρισμα από έναν ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, ο οποίος τυγχάνει να φέρει το κύρος και την αξιοπιστία ενός σεβαστού πρώην δικαστικού, όπως είναι ο Παναγιώτης Καλλής. Και προχώρησε με τόλμη και ευθυκρισία στο δρόμο της αλήθειας.

 

 

20150414_rikkosΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου επιχείρησε με επικοινωνιακή μαεστρία, συνδυάζοντας την πολιτική του οξυδέρκεια και τη νομική του κατάρτιση, να παρουσιάσει ένα σκηνικό συνωμοσίας, με κίνητρα «συγκλίνουσες μοχθηρίες». Τις οποίες, όμως, ποτέ δεν είχε αποκαλύψει όταν υποτίθεται ότι συνέβαιναν. Δεν επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να τον καταδικάσει πριν βρεθεί στο ναό της Θέμιδας. Παρ’ όλα αυτά, εκ του αξιώματος του και βάσει των δηλώσεων που έκανε όταν ζητούσε το διορισμό ποινικού ανακριτή, η επιλογή του είναι μονόδρομος: Να παραιτηθεί και να διεκδικήσει απόδειξη της αθωότητας του στις δικαστικές αίθουσες.

 

 

 

 

Οτιδήποτε άλλο, απλώς, τον εκθέτει περισσότερο. Τραυματίζει σοβαρά έως και θανάσιμα και την αξιοπιστία του εισαγγελικού θεσμού στα μάτια της κοινωνίας. Επαναλαμβάνει την ιστορία του Μαρί. Ο τότε Πρόεδρος διακήρυττε ότι αν το πόρισμα τον έβρισκε ένοχο θα παραιτείτο. Το πόρισμα τον κατέδειξε ως τον μέγιστο υπεύθυνο της τραγωδίας.

Επέλεξε, όμως, να πετάξει το πόρισμα στον κάλαθο των αχρήστων και το θεσμό που υπηρετούσε στο τελευταίο καταγώγιο ανυποληψίας. Ο Ρίκκος δήλωνε κι αυτός ότι θα παραιτηθεί αν βρεθεί ένοχος. Χθες πέταξε κι αυτός το πόρισμα στον κάδο ανακύκλωσης και κατηγορεί ένα σωρό άλλους. Ας ερευνηθούν όλοι. Ας πληρώσουν όσοι παρανόμησαν. Αυτό, όμως, δεν τον απαλλάσσει από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Συνεπώς, δεν ανατρέπει ούτε την υποχρέωση του να παραιτηθεί.

 

 

 

Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Αλλεπάλληλοι διορισμοί τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Έτσι γίνεται πάντοτε, όταν οι επιλογές δεν γίνονται στη βάση αξιοκρατικών κριτηρίων αλλά στη βάση εξόφλησης προεκλογικών υποχρεώσεων. Η χθεσινή του αντίδραση παγερή έως και προκλητική. Αισθάνεται θλίψη και προβληματισμό, είπε. Και προς τούτο θα διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές; Για να κάνουν τι; Να ερευνήσουν το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή; Να διερευνήσουν αν ορθώς απεφάνθη ο Γενικός Εισαγγελέας; Δεν τον εμπιστεύεται; Τότε θα έπρεπε να τον καλέσει να παραιτηθεί.

 

Μήπως για να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς του Ρίκκου; Μα αυτοί θα τεθούν ενώπιον του δικαστηρίου και θα διαφανεί ποιος λέει την αλήθεια. Κι αυτός στο δρόμο που χάραξε ο Χριστόφιας. Καμία διαφορά. Όσο και να προσπαθήσει κάποιος, δεν βρίσκει άλλη απάντηση στον Πρόεδρο από αυτή που έδωσε ο Γ.Ε.: ΝΤΡΟΠΗ!!!

 

 

Και η κοινωνία; Σοκαρισμένη, συγκλονισμένη. Παγωμένη την ώρα που ο Κληρίδης έριχνε κεραυνούς. Μετά οργισμένη. Η αντίδραση περιορίζεται σε εκτόνωση στο διαδίκτυο. Αδυνατεί να βρει αποτελεσματική λύση. Εγκλωβίζεται στην απόγνωση. Και όλο και περισσότερο φαντάζει ως μοναδική λύση, να φορτώσει σε ένα καράβι όλους τους νυν και πρώην αξιωματούχους και να αμολήσει τα σχοινιά. Να τους πάρει το καράβι σε άλλες πολιτείες.

 

 

 

Να καθαρίσει η μικρή πατρίδα. Να μπορέσει ν’ ανασάνει και να κάνει νέα αρχή. Από το μηδέν. Χωρίς τα βάρη μιας φάρας πολιτικών και πολιτειακών παλιάτσων που γελοιοποιούν κάθε αρετή και ευτελίζουν τους απλούς ανθρώπους σε σημείο που να αισθάνονται μόνο αηδία…

 

 

 

 

 

 

philenews.com

Back to top button