Κύπρος

Ο Χριστόφιας, ο Ρίκκος, οι κεραυνοί του Προέδρου και το απόλυτο μαύρο

«Δυστυχώς, ο Χριστόφιας με την αντίδραση του ανέδειξε για άλλη μια φορά το κύριο χαρακτηριστικό του, την αναξιοπιστία, την ατολμία και την ευθυνοφοβία. Απογοήτευσε τους πολίτες. Έπληξε τους θεσμούς». Τάδε έφη Νίκος Αναστασιάδης τον Οκτώβριο του 2011. Όταν ο τότε Πρόεδρος πετούσε στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα για το Μαρί. Τότε που οι θεσμοί πήραν την άγουσα για τον κάδο ανακύκλωσης. Τότε που η Κύπρος ξεκινούσε τον ατελείωτο κατήφορο προς τα τάρταρα και ο ουρανός της γινόταν μονίμως μαύρος. Ο Αναστασιάδης ήταν πρόεδρος του ΔΗΣΥ και έβλεπε ορθάνοικτη την πύλη του ύπατου αξιώματος.
o-christofias-o-rikkos-oi-keravnoi-tou-proedrou-kai-to-apolyto-mayro-thΉταν πολύ εύκολο να κατακεραυνώνει –δικαίως- τον τότε Πρόεδρο, ο οποίος με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο, επέφερε θανάσιμο κτύπημα στους θεσμούς. Τριάμιση χρόνια μετά, οι κεραυνοί ξεχάστηκαν. Οι βαρύγδουπες υποσχέσεις απεδείχθησαν έπεα πτερόεντα. Όντας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μόλις γνωστοποιήθηκε το πόρισμα του ποινικού ανακριτή, το οποίο καθιστά τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου ύποπτο για σοβαρά ποινικά αδικήματα, έπραξε το πρώτο ολέθριο λάθος. Δήλωσε ότι θα διόριζε ποινικούς ανακριτές για να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς, που αίφνης μόλις βρέθηκε στριμωγμένος ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, θυμήθηκε να δημοσιοποιήσει εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα. Σε μία ξεκάθαρη πρόθεση να προσφέρει σωσίβιο στον εκλεκτό του. Οι εντονότατες αντιδράσεις τον υποχρέωσαν σε αναδίπλωση.
  Όταν η κυπριακή κοινωνία άρχισε να παρακολουθεί –χωρίς να αντιλαμβάνεται αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει- σε καθημερινά live επεισόδια το σίριαλ των θεατρινίστικων εμφανίσεων του Ρίκκου, υπέπεσε στο δεύτερο οδυνηρό λάθος. Αντί να καλέσει τον υπό αυτόν διορισθέντα, να αποχωρήσει των καθηκόντων του μέχρι να ξεκαθαρίσει στο δικαστήριο η υπόθεση, επέτρεψε στους θεατρινισμούς να εξευτελίζουν τη Νομική Υπηρεσία. Πότε με τις απείρου κάλλους ατάκες περί «συνωμοσιών» και «συγκλινουσών μοχθηριών». Πότε με δακρύβρεκτα σενάρια περί «ορφανής 13χρονης ανήλικης Ρωσσίδας». Πότε με εντυπωσιοθηρικά δικηγορίστικα κολπάκια, περί προστασίας των καταθέσεών του από την Αστυνομία όπου εργαζόταν κάποτε η σύζυγος του δικηγόρου που διορίστηκε κατήγορος στην υπόθεση του! Ο Αναστασιάδης δεν είναι αφελής. Αντιλαμβάνεται ποιο είναι το κόστος του θεσμού από τον εν λόγω διασυρμό.
Αντιλαμβάνεται ότι ο Ρίκκος όφειλε να είχε καταγγείλει δημοσίως όσα ισχυρίζεται και την δήθεν απόπειρα δωροδοκίας του, στο χρόνο που συνέβηκαν και όχι όταν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Ωστόσο, είναι πασιφανές για όσους δεν φοράνε παρωπίδες, ότι εκούσια επιτρέπει να εξισώνονται στα μάτια των πολιτών, το πόρισμα ενός ποινικού ανακριτή, με τους ετεροχρονισμένους ισχυρισμούς κάποιου υπό κατηγορία, εναντίον του Γ.Ε.
  Στο τρίτο λάθος, ο Πρόεδρος απλώς, καίγεται. Η δήλωση του, ότι η αντιπαράθεση Γ.Ε. και Β.Γ.Ε. οφείλεται σε «υποβόσκουσα διαμάχη διαδοχής», κορυφώνει την απαξίωση. Αλήθεια, Νίκο Αναστασιάδη, τι θα έλεγες αν στη θέση σου βρισκόταν ο Χριστόφιας και τηρούσε την δική σου στάση; Σε ποιο πυρ το εξώτερον θα τον έστελνες; Σου απαντά ο υπό σε διορισθείς Γενικός Ελεγκτής: «Από την αμέσως επόμενη ώρα της ανακοίνωσης του πορίσματος, ζούμε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια στρέβλωσης των νόμιμων διαδικασιών εκδίκασης ενός ενδεχόμενου κακουργήματος, γιατί περί αυτού πρόκειται. Οι ποικιλότροπες παρεμβάσεις δημιούργησαν σοβαρό κίνδυνο παρεμπόδισης της επιβεβλημένης εκδίκασης της υπόθεσης, ώστε να αποδειχθεί η αθωότητα ή ενοχή του κατηγορούμενου. Κίνδυνος που φαίνεται να αποσοβείται γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας φάνηκε απόλυτα αντάξιος του θεσμού τον οποίο υπηρετεί ως θεματοφύλακας του κράτους δικαίου».
  Ήθελες, είπες, να αποφύγεις την σκιά πάνω από τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα. Το μόνο που κατάφερες ήταν να προσθέσεις μαύρο πάνω από τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας!!!
 
 
philenews.com
Back to top button