Ελλάδα

Πούτιν-Τσίπρας: Τι ΔΕΝ πρέπει να περιμένουμε από την συνάντηση και τι πρέπει να επιδιώξουμε

Ποιος θα το ΄λεγε ότι η Ευρώπη όλη θα παρακολουθούσε με τόσο μεγάλη προσοχή, ενδιαφέρον και σε κάποιες περιπτώσεις με αγωνία τα αποτελέσματα του ταξιδιού Τσίπρα στη Μόσχα. Ένα ραντεβού με τον Πούτιν έχει προκαλέσει αμόκ στη Δύση. Ανησυχούν ότι η Μόσχα μπορεί να γίνει εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για την Ελλάδα; Μα κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά.

putin-tsipraspatratoraΕκτός από δυτικά ΜΜΕ τα οποία επίμονα αναφέρονται σε “ρωσικά δάνεια” προς την Ελλάδα,χωρίς να αναφέρουν πως θα δοθούν και κυρίως…πόσα χρήματα προτίθενται να δώσουν οι Ρώσοι. Τι έχουν πει με συνέπεια και χωρίς να κρύβονται οι Ρώσοι; Ο ίδιος ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, απάντησε μ΄ ένα ξερό ΟΧΙ σε ερώτηση που του έθεσε το κρατικό πρακτορειο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα έχει θέσει αίτημα οικονομικής βοήθειας. Ο ίδιος βεβαίως έχει πει ότι αν η Αθήνα θέσει τέτοιο αίτημα η Μόσχα θα το εξετάσει.

 

Από το θα το εξετάσει μέχρι να βάλει το χέρι στην τσέπη η απόσταση είναι τεράστια. Γιατί και η δική της τσέπη έχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην είναι μία από τις αιτίες -όχι η μοναδική- που οδηγούν στην πρόβλεψη περί συρρίκνωσης της ρωσικής οικονομίας κατά 3% του ΑΕΠ το τρέχον έτος . Αντιθέτως το 2016 η Μόσχα προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας, ο ρυθμός της οποίας αναμένει ότι θα φθάσει στο 2,3% του ΑΕΠ.

Αυτές οι οικονομικές προβλέψεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό του ρωσικού προϋπολογισμού, βασίζονται στις αυξομειώσεις της διεθνούς τιμής του πετρελαίου η οποία φέτος η Μόσχα αναμένει να κυμανθεί –κατά μέσον όρο– στα 50 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του «μαύρου χρυσού» αναμένεται να αυξηθεί στα 60 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος και στα 80 δολάρια το βαρέλι από το 2018.

Με λίγα λόγια λεφτά …δεν υπάρχουν και στην Ρωσία. Και πάντως όχι τόσα ώστε να δικαιολογούν τις ελπίδες κάποιων στην Ελλάδα που θέλουν να πιστεύουν σε “αστραπιαίες σωτηρίες”. Τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν. Και βέβαια σε κανέναν δεν διαφεύγει ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας. Λίγο δύσκολο να τον “θυσιάσει” για εμάς. Ασφαλώς μπορεί να υπάρξουν συμφωνίες για κάποια άρση ρωσικών “αντιποίνων” σ΄ ότι μας αφορά και να ξαναρχίσουν έτσι -σε κάποιο ποσοστό έστω- εξαγωγές προς τη Μόσχα. Μακάρι να συμβεί. Απ΄ όλα αυτά προκύπτει ότι οι ανησυχίες των δυτικών ,αμερικανών και ευρωπαίων έχουν να κάνουν πρώτα απ΄ όλα και πάνω απ΄ όλα από την “γεωπολιτική συζήτηση” που θα γίνει στη Μόσχα .

Η στροφή της Ελλάδας προς τη Ρωσία δεν αποκλείεται να δώσει στην Μόσχα ευκαιρίες για να θέσει αιτήματα για περισσότερες διευκολύνσεις και μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Αιτήματα που η Ελλάδα στην κατάσταση απόγνωσης που την έχουν φέρει οι “σύμμαχοί” της δεν θα είναι δύσκολο να κουβεντιάσει . Συνειδητά ή ασυνείδητα, σκόπιμα ή τυχαία οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων της κρίσης δεν έπαιξαν ποτέ το “χαρτί” της γεωπολιτικής μας αξίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αντιθέτως ,παραδόξως και υπόπτως ίσως υποβάθμιζαν διαρκώς της αξία της “γεωπολιτικής μας μετοχής”.

Έχουμε πολλές φορές γράψει ότι η Ελλάδα ΔΕΝ είναι το κέντρο του κόσμου. Είναι όμως μια χώρα που και παιδάκι της πρώτης δημοτικού αν δει το χάρτη καταλαβαίνει ότι κατέχει μια θέση που δύσκολα οποιοσδήποτε μπορεί να αγνοήσει. Και είναι σαφές ότι αν στην θέση αυτή δημιουργηθεί μια “μαύρη τρύπα” αποτέλεσμα της κατάρρευσης της χώρας,τότε πολλοί θα πρέπει να ανησυχήσουν για πολλά. Μπορεί να ενοχλεί και να προκαλεί τους δυτικούς ο Καμμένος όταν μιλά για ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών προς την κεντρική Ευρώπη,αλλά επί της ουσίας δεν λέει κάτι που είναι ψευδές.

Και βέβαια το πρόβλημα των μεταναστών δεν είναι το μόνο που επιβάλλει να μείναι η Ελλάδα όρθια. Το πιθανότερο λοιπόν από την συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα δεν είναι ότι θα δούμε …λεφτά. Θα δούμε όμως μια νέα φάση στις ελληνορωσικές σχέσεις που αν την εκμεταλλευθούμε σωστά ,με σύνεση και λογική ,μπορεί να αποδειχτεί πάρα πολύ χρήσιμη.

 

 

 

 

http://www.onalert.gr

 

 

Back to top button