breaking newsΔιεθνή

2,5 εκατ. πρόσφυγες κι εκτοπισμένοι από τον πόλεμο στο Σουδάν – Πτώματα στους δρόμους του Νταρφούρ

 

Δυο μήνες και πλέον πολέμου ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς ανάγκασαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Σουδάν, ανακοίνωσαν χθες τα Ηνωμένα Έθνη, ειδικά στην περιοχή Νταρφούρ, όπου πτώματα αμάχων κείτονται στους δρόμους.

Την τελευταία ημέρα της εκεχειρίας που σε γενικές γραμμές τηρήθηκε στο Χαρτούμ από την Κυριακή, πελώρια πυρκαγιά μαινόταν χθες βράδυ στην έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών στη σουδανική πρωτεύουσα.

Πηγή προσκείμενη στον στρατό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) «βομβάρδισαν το κτίριο», παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός 72 ωρών που έληξε σήμερα στις 06:00 [τοπική ώρα· στις 07:00 ώρα Ελλάδας].

Αντίθετα, πηγή προσκείμενη στους παραστρατιωτικούς δήλωσε ότι «τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του στρατού βομβάρδισε το κτίριο όπου είχαν συγκεντρωθεί στρατεύματα των ΔΤΥ, προκαλώντας πυρκαγιά και τη μερική καταστροφή της έδρας της υπηρεσίας πληροφοριών».

Ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, στην εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», υπαρχηγού της χούντας που μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED.

Οι φονικότερες συγκρούσεις εκτυλίσσονται στο Νταρφούρ, αχανή περιοχή του δυτικού Σουδάν, που γειτονεύει με το Τσαντ.

Μόνο στην πόλη Ελ Τζενέινα, πρωτεύουσα της πολιτείας του Δυτικού Νταρφούρ, έχουν σκοτωθεί 1.100 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Στους δρόμους, πτώματα, καλυμμένα πρόχειρα με ρούχα, κείτονται κάτω από ήλιο που ζεματάει, ενώ οι μπάρες καταστημάτων είναι κατεβασμένες ή διαλυμένες από αυτούς που τα λεηλάτησαν.

Ο στρατηγός Ντάγκλο κατήγγειλε χθες Τρίτη τον «πόλεμο φυλών» στην Τζενέινα, διαβεβαιώνοντας πως διέταξε τους άνδρες του «να μην επέμβουν» και κατηγορώντας τον στρατό πως προκάλεσε «ανταρσία μοιράζοντας όπλα» σε πολίτες.

Μεταφέροντας λιγοστά υπάρχοντά τους, κι αφού υποβάλλονταν σε σωματικό έλεγχο από ένοπλους, κάτοικοι έφευγαν, σχηματίζοντας μεγάλες ουρές, προς το Τσαντ, περίπου είκοσι χιλιόμετρα δυτικά, εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών στρατιωτικών, παραστρατιωτικών, πολεμιστών φυλών, ένοπλων πολιτών.

«Κρατήστε ανοικτά τα σύνορα»

Από την Παρασκευή, «15.000 Σουδανοί, ανάμεσά τους σχεδόν 900 τραυματίες» έφυγαν για την Αντρέ, στο Τσαντ, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF).

Η βία «εντάθηκε, ο κόσμος ζει με τον μόνιμο φόβο πως θα μετατραπεί σε στόχο», εξήγησε ο Κωνσταντίνος Ψυκάκος, συντονιστής της αποστολής των MSF.

Στο Νταρφούρ «ο πόλεμος έχει πλέον εθνική διάσταση», προειδοποιούν ο ΟΗΕ, η Αφρικανική Ένωση και η IGAD, περιφερειακός οργανισμός της ανατολικής Αφρικής, εξαπολύονται «στοχευμένες επιθέσεις βάσει ταυτότητας». Για τον ΟΗΕ, στην περιοχή αυτή ενδέχεται να διαπράττονται «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο πόλεμος έχει εκτοπίσει τουλάχιστον «δύο εκατομμύρια» ανθρώπους μέσα στο Σουδάν, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης λέει πως έχει καταμετρήσει «550.000 ανθρώπους που κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες».

Ο κ. Γκράντι απηύθυνε έκκληση χθες στα γειτονικά κράτη να «κρατήσουν ανοικτά τα σύνορά τους», παρά τις ανησυχίες τους για «την ασφάλεια», κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Ναϊρόμπι.

Η κατάσταση είναι «ανησυχητική», καθώς τα κράτη της περιοχής «είναι πολύ εύθραυστα», επικρατεί «ανασφάλεια που υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 150.000 άνθρωποι από το Νταρφούρ κατέφυγαν στο Τσαντ, μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Πολλοί άλλοι κατέφυγαν στο Νότιο Σουδάν και στην Αίγυπτο.

Τη Δευτέρα η διεθνής κοινότητα, σε σύνοδο στη Γενεύη, υποσχέθηκε 1,5 δισεκ. δολάρια για να προσφερθεί βοήθεια, το μισό από το ποσό που έλεγαν πως χρειάζονται οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Ο μισός και πλέον πληθυσμός του Σουδάν, με άλλα λόγια 25 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν πλέον ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια για να επιζήσουν, κατά τον οργανισμό.

«Ντροπιαστικό» επίπεδο

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ ενώ δεν υπάρχει καμιά ένδειξη που να μας επιτρέπει να ελπίζουμε πως ο πόλεμος θα τελειώσει», προειδοποίησε χθες ο Έντι Ρόου, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) στο Σουδάν.

Για τον Αλεξάντερ Κιέρουμ του Συμβουλίου Προσφύγων της Δανίας (DRC), το επίπεδο χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζεται στο Σουδάν «είναι ντροπιαστικό». Ακόμη περισσότερο διότι στο αντίστοιχο στάδιο του πολέμου στην Ουκρανία, είχε καλυφθεί «το 68% των κεφαλαίων που ζητούνταν», ενώ στη σουδανική κρίση μόλις το 50%.

Ο στρατηγός Ντάγκλο κατηγόρησε χθες τις ένοπλες δυνάμεις για «συνεχείς παραβιάσεις» της κατάπαυσης του πυρός. Ο στρατός με τη σειρά του κατηγόρησε τις ΔΤΥ πως «παραβίασαν την εκεχειρία», και ότι σκότωσαν «15» άμαχους και τραυμάτισαν «δεκάδες άλλους» στην Τάουιλα του Νταρφούρ.

Ιατρική πηγή στην πόλη αυτή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τον απολογισμό αυτόν, καθώς και ότι επρόκειτο για «επίθεση των ΔΤΥ».

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) κατήγγειλε την «αθέτηση» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, τονίζοντας πως «πυρά» εμπόδισαν τη «διακομιδή τραυματισμένων στρατιωτών» αιχμαλώτων των παραστρατιωτικών. Δεν διευκρίνισε ποιοι άνοιξαν πυρ.

Η έλευση της περιόδου των βροχών επιπλέον εγείρει φόβους πως θα ξεσπάσουν επιδημίες, επισήμανε η ΔΕΕΣ, θυμίζοντας πως πολλοί κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να πίνουν ακάθαρτο νερό από τον Νείλο ή άλλες πηγές.

Prime News.

Back to top button