Ελλάδα

Ρωσικός τύπος: Η Ελλάδα σε ρόλο πυροκροτητή μπορεί να καταστρέψει την Ευρώπη

europe-debt-crisis-greece-ultimatumΣύμφωνα με άρθρο του Vasili Koltashov, (Ρώσος οικονομολόγος, αρθρογράφος και συγγραφέας. Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Ινστιτούτου  Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων (IGSO) στην Μόσχα , και αρθρογράφο  στην μεγάλης κυκλοφορίας ρωσική εφημερίδα  της Μόσχας Vzgliad.ru, το οποίο έχει τίτλο «η Ελλάδα αποτελεί τον πυροκροτητή της ΕΕ», αναλύει από την δική του οπτική γωνία το ζήτημα της χώρας μας.

Η  Ελλάδα ζει με  «ψίχουλα», και η επόμενη δόση του δανείου καθυστερεί, τονίζει ο αρθρογράφος . Διότι  η Α. Μέρκελ και οι συνεργάτες της δεν μπορούν να καταστήσουν δυνατή μια  σύγκλιση απόψεων με τις ελληνικές αρχές.

«Η Ελλάδα βρέθηκε ξαφνικά στο χείλος της καταστροφής. Η χώρα αντιμετωπίζει μια τεχνική προεπιλογή, και δεν κατηγορώ τους υπουργούς της, τα Κόμματα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», που είναι  έτοιμοι να συμφωνήσουν με τις Βρυξέλλες . Αυτοί όλοι τελικά θα υπογράψουν», τονίζει ο ίδιος.

 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα του (παρά τις υποσχέσεις της εκστρατείας της «ριζοσπαστικής αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ), να συνεχίσει την πολιτική της «λιτότητας», όπως απαιτείται από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ. Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι  ευρωπαίοι «Γύπες» δεν θέλουν να δοθεί στην Ελλάδα «βοήθεια» και να δανείσουν χρήματα, επειδή ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζήτησε οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα. Προηγουμένως, οι ίδιοι «Ευρωπαίοι » δεν τόλμησαν να απαιτήσουν την κατάργηση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, αλλά απλώς υπογράμμισαν τις αντιθέσεις τους, αρνούμενοι να εγκρίνουν νέες.

Η προσοχή της  προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης είχε  επικεντρωθεί στην επιθυμία της  να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ, να μην διαγραφεί το χρέος και να πληρώνει  με συνέπεια τις δόσεις. Όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα ονόμασε «ασαφή πολιτική της ελπίδας», έχοντας κατά νου του,  ότι το 2012 οι ψηφοφόροι ψήφισαν τα κόμματα της δεξιάς, με την ελπίδα να αποφευχθεί η υποβάθμιση της χώρας.

Δεν έγινε τίποτα από αυτά . Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2012-2015 επιδεινώθηκε σταθερά και η κοινωνική κρίση μεγάλωσε. Κουρασμένοι και απογοητευμένοι οι Έλληνες  επέλεξαν το  κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, το οποίο επέκρινε δριμύτατα τις πολιτικές που έφεραν την χώρα στο όριο της εξαθλίωσης , η οποία ίσα -ίσα που  καταφέρνει να μην είναι ολοκληρωτική για όλους τους πολίτες .

«Ριζοσπάστες» θεωρητικά ήταν και η Φράου Μέρκελ  και η «ανώνυμη εταιρεία» που έχει συστήσει η ίδια  από  Ευρωπαίους αξιωματούχους. Χαμογελούσαν αρχικά  έχοντας ως κίνητρο να λάβουν όλες τις «απαιτούμενες» διαβεβαιώσεις  από τον Αλέξη Τσίπρα και τους συντρόφους του , πως ότι  και αν συμβεί , ο ελληνικός λαός,  δεν θα είναι  πάνω από τα χρέη, τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Όταν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία,  όλα έγιναν  διαφορετικά . Ωστόσο, οι εταίροι δείχνουν απίστευτη αδιαλλαξία. Δεν τους ένοιαζε, και δεν τους νοιάζει ότι το  νέο ελληνικό  υπουργικό συμβούλιο έχει την ευρεία στήριξη του ελληνικού  λαού. Είδαν  αδυναμία στην Ελλάδα ( ρευστότητα)  και πιέζουν συνεχώς και ασταμάτητα.

Τώρα η Ελλάδα βρίσκεται σε διόλου αξιοζήλευτη θέση. Χρήματα μένουν ελάχιστα , και η επόμενη δόση του δανείου καθυστερεί. Οι αρχές της χώρας έχουν απειλήσει να επιλέξουν να πληρώσουν το λαό  παρά τους δανειστές στις 9 Απριλίου, την ημέρα που έχει ορισθεί η  καταβολή της δόσης του ΔΝΤ, ύψους 450.000.000 δολαρίων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες  η Ελλάδα θα επιστρέψει  στην δραχμή.

Η δραχμή θα χρησιμοποιείται παράλληλα  με το ευρωπαϊκό νόμισμα. Οι Έλληνες υπουργοί μιλούν για την ετοιμότητά τους για αυτήν την ακούσια επιλογή. Οι ίδιοι άφησαν να εννοηθεί ότι θα ήθελαν να δουν με την ΕΕ έναν πραγματικό διάλογο και όχι έναν  διάλογο-εκβιασμών και περιφρόνησης εκ μέρους  των χωρών  του Βορρά.

Είναι πιθανό ότι η τάση των αναγκαίων οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ να πιέσει και άλλο την ελληνική κυβέρνηση . Αυτό το σήριαλ «παίζεται» από νωρίς, από χρόνο σε χρόνο, κάνοντας τον κόσμο να τρέμει στην προοπτική μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Όμως, μετά τις παρεμβάσεις της Α. Μέρκελ υπάρχει μια αίσθηση διάχυτης « ελληνικής  τρέλας».

Τι θα συμβεί αν η Γερμανία αποφασίσει  να «καθαρίσει» την Ευρώπη από όλους τους «αδύναμους παίκτες» ή να δώσει ένα μάθημα στον Νότο; Τι θα συμβεί αν οι χώρες που έχουν τα  οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ,  δεν αντιλαμβάνονται ότι σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής από την Ελλάδα θα υπάρξει  μια  επιτάχυνση της ανάπτυξης του δεύτερου κύματος της κρίσης σε άλλες χώρες ( Ιταλία, Πορτογαλία) της ΕΕ; Το γεγονός ότι η νέα δραχμή θα έκανε τους Έλληνες εργαζόμενους, «ζητιάνους», θα φόβιζε και τους πολίτες της Ουκρανίας( Υπο ένταξη) , αλλά οι οικονομικές ελίτ της ΕΕ γνωρίζουν την ύπαρξη τέτοιων ενδεχόμενων «Γερμανικών Σχεδίων»;.

Γιατί η Μέρκελ και οι συνεργάτες της μιλούν ότι δεν είναι δυνατή η σύγκλιση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ρωσίας, ενώ δεν υλοποιούν οι ίδιοι τις ελάχιστες  μικρές οικονομικές παραχωρήσεις που απαιτούνται για την Ελλάδα,  εξασφαλίζοντας  την εμπιστοσύνη της κυβέρνησής της; Μήπως είναι πεπεισμένοι ότι η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει στους Έλληνες  τίποτα σε χρήμα , αλλά μόνο ανταλλάγματα για αμφίβολες φιλίες ;

Ίσως δεν θεωρούν ότι είναι αδύνατο να σαρωθεί η εγχώρια αγορά της Ισπανίας και της Ιταλίας από την εισβολή μέσω δραχμής  νομίμων  φτηνών ελληνικών προϊόντων από την φιλική Ελλάδα; Γιατί είναι τόσο δύσκολο για το Βερολίνο να συνεχίζει να ταπεινώνει την νέα ελληνική κυβέρνηση στα μάτια του πληθυσμού που έχει κουραστεί από την κρίση;

Τον Ιανουάριο 2015, η Μέρκελ είπε ότι επίκειται πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Δήλωση που εξηγεί πολλά τώρα. Η Γερμανία και αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να «πάει μακριά», ακόμη και αν η Ρωσία τις έκανε μια γενναιόδωρη προσφορά συνεργασίας.

Η Ευρωπαϊκή ελίτ γνωρίζει  ότι η οικονομική ελίτ στην Ελλάδα συνεργάζεται πλέον στενά   με τις τράπεζες του Βορρά. Η  οικονομική βοήθεια της  ΕΚΤ  στην Ελλάδα θα σώσει κάποια χρήματα, αλλά δεν θα αλλάξει τίποτα. Τίποτα  πλέον  δεν τολμούν να κάνουν οι ελληνικές αρχές. Απλά οι Γερμανοί θα προσπαθήσουν να μειώσουν τις  απώλειες που θα υπάρξουν για τις χώρες του  Βορρά.

Ωστόσο, καμία επιλογή, δεν μπορεί να υλοποιηθεί κατά αυτόν τον τρόπο . Η  επιστροφή της δραχμής μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης εντός της ΕΕ. Φεύγοντας από το ευρώ μπορεί να αποτελέσει προσωρινό μέτρο (υπάρχει κάτι πιο μόνιμο;)

Theatro Germanias_09.png[4]

Αν οι ελίτ της ΕΕ αποφασίσουν  την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας  της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η απόφαση θα εξακολουθήσει να ισχύει για πάρα πολλά χρόνια . Αυτό είναι εφικτό, υπάρχει όμως μια ΚΥΡΙΑ λεπτομέρεια που θα διαδραματίσει καίριο ρόλο , σε περίπτωση που ισχύσουν τα παραπάνω θα έχουμε αυτόματα μια  ανεξέλεγκτη πτώση του ευρώ. Για την ΕΕ ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα έχει  δύο επιλογές: η περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ ή  προσπάθεια να διατηρηθεί μια  υψηλή  ισοτιμία με το δολάριο  (σημαντικό για τους χρηματοδότες του Βορρά).

 

 

Το πρώτο σενάριο επιτυγχάνει έμμεσα η  Ελλάδα. Θέλει η ΕΚΤ να αγοράσει χρεωστικούς τίτλους από μία χώρα . Τα χρήματα είναι απαραίτητα, φυσικά. Η ΕΕ χρηματοδοτεί ένα κομμάτι αυτού του σχεδίου  . Μια τέτοια επιθυμία, θα υπάρξει  και  για άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αλλά η Γερμανία δεν θέλει να κάνει παραχωρήσεις σε όλους, διότι και να κάνει  παραχωρήσεις στην Ελλάδα, αυτό δεν σημαίνει  στην συνέχεια θα προβεί  σε ανάλογες παραχωρήσεις και σε άλλους «παρίες» της ευρωζώνης. Όλα αυτά δημιουργούν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην ΕΕ., που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή .

 

 

Η Ελλάδα είναι μόνο η πρώτη ιδιωτική εκδήλωση της κρίσης της Ένωσης και το πιθανό μοντέλο για την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι σε θέση να λειτουργήσει και σαν πυροκροτητής  της καταστροφής της ίδιας της  ΕΕ. Ίσως αυτό είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε, αλλά ίσως ήρθε η ώρα. Τα αποτελέσματα θα έρθουν μέσα στις επόμενες ημέρες, καταλήγει το άρθρο τουVasili Koltashov .

 

 

 

http://www.pentapostagma.gr

Back to top button