Διεθνή

Σοκάρουν οι περιγραφές ομαδικών βιασμών από τη Μπόκο Χαράμ

 

Η τζιχαντιστική συμμορία Μπόκο Χαράμ, που προσχώρησε στο Ισλαμικό Κράτος, έχει απαγάγει το τελευταίο έτος τουλάχιστον 2.000 γυναίκες και κορίτσια στη Νιγηρία, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

boco_haram_women-630x400Όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της, η απαγωγή, την 14η Απριλίου 2014, 276 μαθητριών από ένα σχολείο στη μικρή αυτή πόλη της βορειοανατολικής Νιγηρίας —εκ των οποίων οι 219 εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αγνοούνται— συγκλόνισε όλο τον κόσμο.

Όμως, παρά την μεγάλη προβολή της από τα διεθνή ΜΜΕ, η υπόθεση αυτή κάθε άλλο παρά αποτελεί το μόνο έγκλημα του είδους που έχει διαπραχθεί από την Μπόκο Χαράμ, τονίζει η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει 38 ομαδικές απαγωγές που έχουν διαπράξει μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης, με βάση όσα είπαν σε μέλη της αυτόπτες μάρτυρες, ιδίως γυναίκες και νεαρά κορίτσια που κατάφεραν να δραπετεύσουν.

«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι άνθρωποι έχουν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ», όμως «ο αριθμός των γυναικών και των κοριτσιών που έχουν απαχθεί είναι δίχως αμφιβολία μεγαλύτερος από 2.000″, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι οι 276 μαθήτριες χωρίστηκαν σε τρεις ή τέσσερις ομάδες και μεταφέρθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ.

Ορισμένες εξ αυτών μεταφέρθηκαν στο δάσος Σαμπίσα, στην πολιτεία Μπόρνο· άλλες στη λίμνη Τσαντ και στην οροσειρά που αποτελεί το φυσικό σύνορο της Νιγηρίας και του Καμερούν, ενώ άλλες —περίπου 70— κατέληξαν στο γειτονικό Τσαντ.

Ο στρατός της Νιγηρίας είχε ανακοινώσει πρόσφατα πως γνωρίζει πού βρίσκονται οι μαθήτριες, αλλά πρόσθεσε πως μια επιχείρηση για τη διάσωσή τους θα ήταν πολύ επικίνδυνη.

Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι οι απαχθείσες βρίσκονται ακόμη στη ζωή έπειτα από ένα βίντεο που είχε δημοσιοποιήσει τον Μάιο του 2014 η Μπόκο Χαράμ, στο οποίο εικονίζονταν περίπου μια εκατοστή μαθήτριες, καλυμμένες με μπούρκες, να απαγγέλνουν αποσπάσματα του Κορανίου.

 

 

Ομαδικοί βιασμοί και υποχρεωτικοί «γάμοι»

 

 

Ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, είχε δηλώσει ότι προσηλύτισε όσες έφηβες δεν ήταν μουσουλμάνες και ότι όλες τους «παντρεύτηκαν» τζιχαντιστές παρά τη θέλησή τους.

Γυναίκες και κορίτσια που απήχθησαν σε παρόμοιες ενέργειες της Μπόκο Χαράμ είπαν σε στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας ότι τις φυλάκισαν υπό φρικτές συνθήκες, σε φυλακές με μεγάλο υπερπληθυσμό.

Είπαν ότι τις πάντρεψαν διά της βίας, ότι τις εξανάγκασαν να μαγειρεύουν, να κάνουν οικιακές εργασίες. Πολλές αποκάλυψαν ότι βιάστηκαν.

Σύμφωνα με μια ακτιβίστρια της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία συνάντησε 80 πρώην ομήρους, οι 23 εξ αυτών είπαν ότι άρχισαν να τις βιάζουν πριν καν μεταφερθούν σε στρατόπεδα της Μπόκο Χαράμ, και ότι οι βιασμοί συνεχίστηκαν μετά τους εξαναγκαστικούς «γάμους» τους.

Μια 19χρονη η οποία απήχθη τον Σεπτέμβριο του 2014 αφηγήθηκε: «Με βίασαν πολλές φορές όσο ήμουν στο στρατόπεδο. Μερικές φορές ήταν πέντε. Μερικές φορές τρεις. Μερικές φορές έξι».

«Αυτό συνεχίστηκε όλο το διάστημα που ήμουν εκεί. Γινόταν πάντα τη νύχτα (…). Ορισμένοι (από τους άνδρες της Μπόκο Χαράμ που την βίαζαν) ήταν πρώην συμμαθητές μου από το χωριό μου. Αυτοί που με γνώριζαν συνήθως ήταν οι πιο βίαιοι απέναντί μου».

 

 

 

 

http://www.tribune.gr

Back to top button