breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανεπιβεβαίωτη μαρτυρία για έως και 200 νεκρούς στον Θεσσαλικό κάμπο από τις πλημμύρες

 

Έκδηλη είναι η ανησυχία σε κυβερνητικούς κύκλους για δραματική αύξηση των νεκρών από την κακοκαιρία Daniel, ενώ αργά το βράδυ της Πέμπτης συναγερμός ήχησε για τη Λάρισα, καθώς τα όσα συνέβησαν στον κάμπο της Καρδίτσας είναι το λιγότερο δραματικά.

Επισήμως, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (8/9) οι νεκροί από την κακοκαιρία είναι δέκα, ενώ υπήρχαν αναφορές για εκατοντάδες εγκλωβισμένους και πολλούς αγνοούμενους. Με τα σπίτια να πέφτουν, με το νερό στον Παλαμά και στα γύρω χωριά να έχει φτάσει στα πέντε μέτρα, όσο περνούν οι ώρες, ο φόβος για αύξηση των νεκρών μεγαλώνει. Ολόκληρες οικιστικές περιοχές βυθίστηκαν στο νερό, με τους πολίτες να βρίσκονται σε μπαλκόνια και στέγες προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.

Μάλιστα, ο Ευ. Λέκκας δήλωσε ότι υπάρχουν μελέτες για την εξέλιξη έκτακτων καιρικών φαινομένων, αλλά η πολιτεία δεν έχει σχέδια εκκένωσης των περιοχών. Μάλιστα, παρουσίασε δύο έρευνες του 2019 που έγιναν από τη ομάδα του στη Θεσσαλία και οι οποίες έμειναν στα χαρτιά.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται από χθες εκεί, παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα τεκταινόμενα, καθώς υπάρχουν φόβοι για νεκρούς, αφού κανείς δεν γνωρίζει τι θα αποκαλυφθεί όταν πέσει η στάθμη του νερού. Σχετική αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρχαν μέχρι αργά χθες το βράδυ αναφορές στην αστυνομία για συμπολίτες μας τους οποίους δεν βρίσκουν συγγενείς τους, αν και στους τηλεοπτικούς σταθμούς υπήρχαν τηλεφωνήματα και καταγγελίες πολιτών ότι ακούνε φωνές και ουρλιαχτά, που ζητούσαν βοήθεια και φώναζαν “πνιγόμαστε”.

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, αν και ερωτήθηκε πολλές φορές από τους δημοσιογράφους για το εάν γνωρίζει τον αριθμό των εγκλωβισμένων ή των αγνοουμένων, δεν έδωσε σαφή απάντηση.

Σοβαρές καταγγελίες για το δράμα της Καρδίτσας

Οργή και αγανάκτηση στα πλημμυρισμένα χωριά της περιοχής, με τους κατοίκους να παλεύουν για τέταρτη ημέρα να επιβιώσουν μέσα στις λάσπες.

Πέρα από την έκρηξη θυμού, όμως, καταγράφονται και σοβαρές καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι αρμόδιοι επέλεξαν να σπάσουν συγκεκριμένα φράγματα προκειμένου να προστατευθεί η πόλη της Καρδίτσας και παρά την επιλογή αυτή δεν έστειλαν εγκαίρως μήνυμα στους κατοίκους των χωριών με το 112.

Το pontiki.gr παρουσίασε καταγγελία της Ευαγγελίας Νασιάκου, κατοίκου του δήμου Παλαμά, η οποία ανέφερε ότι η περιοχή πλημμύρισε γιατί «οι αρμόδιοι έσπασαν το φράγμα του ποταμού Καράμπαλη στην Καρδίτσα από τη δεξιά μεριά για να διοχετεύσουν τα νερά στον κάμπο και στο Δήμο Παλαμά και να σώσουν την πόλη της Καρδίτσας. Το στοίχημά τους ήταν να σώσουν την πόλη της Καρδίτσας και εμάς μας πλημμύρισαν χωρίς καν να μας ειδοποιήσουν. Πλημμυρίσαμε μέσα στη νύχτα, μας έπιασε στον ύπνο, μέσα σε μια ώρα το νερό έφτασε στα δύο μέτρα».

Από την πλευρά της η Αλέκα Βαρδάκα, αποκαλύπτει ότι «τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, είδα να περνάνε μπροστά από το σπίτι μου, στον Παλαμά, πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής. Αμέσως διαισθάνθηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ωστόσο το σήμα που λάβαμε από τους πυροσβέστες, μετά από σχετική ερώτηση, ήταν πως όλα ήταν υπό έλεγχο. Λίγη ώρα μετά, και σε διάστημα εντός 30 λεπτών, το σκηνικό άλλαξε άρδην καθώς ακολούθησε έντονη βροχόπτωση. Μέσα σε μισή ώρα είχαν πλημμυρίσει τα πάντα. Ο καθένας μας προσπαθούσε να σώσει τις περιουσίες, τα αυτοκίνητά του και ό,τι άλλο μπορούσε». Η κ. Βαρδάκα υπογράμμισε ότι δεν πήραν κανένα προειδοποιητικό μήνυμα 112 από τις αρχές.

«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση ούτε από το προηγούμενο βράδυ ότι κινδυνεύουμε ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες. Το μοναδικό μήνυμα από το 112 που ήρθε στα κινητά μας ήταν στις 06:35, ενώ το φράγμα είχε σπάσει στις 04:00. Και σε αυτό μας δινόταν η οδηγία να απομακρυνθούμε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων».

«Υπάρχουν πολλοί νεκροί» λένε οι άνθρωποι που σώθηκαν από τις πλημμύρες

Δυστυχώς τα όσα λένε οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες δεν είναι καθόλου ευχάριστα :

«Εδώ δίπλα, πέντε σπίτια παρακάτω, μία γιαγιά επιπλέει στο νερό μέσα στην κουζίνα. Είναι πνιγμένη. Έχουμε ενημερώσει τις αρχές. Μας είπαν πρώτα θα πάρουν τους ζωντανούς και μετά τους νεκρούς. Στην οικογένεια υπήρχαν μωράκια που έπρεπε να σωθούν. Η γιαγιά δεν πρόλαβε…» λέει ένας από τους πολίτες που διασώθηκε.

Και συμπλήρωσε:

«Τα ζώα περνάνε λες και είναι βάρκες. Πτώματα. Σπίτια γκρεμισμένα. Οι ζημιές είναι τεράστιες».

Προς το παρόν, ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων είναι 4, όμως κανείς δεν έχει διαψεύσει ότι μιλάμε για δεκάδες αγνοούμενους.

Το πρωί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε πως κάποια από τα χωριά δεν είναι προσεγγίσιμα. «Είναι άνθρωποι που έχουν παραμείνει στα χωριά και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία των σπιτιών τους και περιμένουν να τους παραλάβουν διασώστες».

Οι κάτοικοι βιώνουν εφιαλτικές στιγμές. Έχουν ξεμείνει από νερό, φαγητό, φάρμακα, ρεύμα και αντοχές. Δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη ενημέρωση ή εκτίμηση της κατάστασης. Είναι όμως έκδηλη η ανησυχία που υπάρχει στην κυβέρνηση.

Ανεπιβεβαίωτη μαρτυρία για έως και 200 νεκρούς

Πριν από λίγη ώρα, γνωστός δημοσιογραφικός ιστότοπος δημοσίευσε πως ετοιμάζουν το νοσοκομείο Λάρισας για να μεταφερθούν πολλά πτώματα.

Γιατρός που εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ανέφερε πως «τα θύματα από τις πλημμύρες δεν θά είναι μόνο 8 άτομα αλλά 128. Κρύβουν ακόμη τον αριθμό και καλούν να σπεύσουν στο Γενικό Νοσοκομείο ειδικότητες ψυχιάτρων και ψυχολόγων ώστε να διαχειριστούν να διαχειριστούν

α) την ανακοίνωση του επερχόμενου εθνικού πένθους
β) τα συγγενικά πρόσωπα που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα” .

«Ήρθε ο Βαρτζόπουλος, ο υφυπουργός Υγείας, άνθρωπος του Σαμαρά, έκανε σύσκεψη με τον καθηγητή Ψυχιατρικής τον Χριστοδούλου και αποφάσισαν να συντονίσουν ψυχολόγους και ψυχιατρους σε περίπτωση συλλογής πνιγμένων. Αύριο θα εφημερεύουν και τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί πνιγμένοι».

Την ίδια στιγμή, αναγνώστρια της prime news, ήρθε σε επαφή με εργαζόμενους στον δήμο Καρδίτσας και κατά τον διάλογό τους της ανέφερε πως οι νεκροί από τις πλημμύρες μπορεί να ξεπεράσουν τους 150 ή και τους 200.

Ακούστε την ηχογραφημένη συνομιλία:

primenews.

Back to top button