Ελλάδα

Τσίπρας στη Μόσχα: Η Ελλάδα ασκεί πολυδιάστατη διπλωματία ως κυρίαρχη χώρα – Συνεργασία σε ενέργεια, τουρισμό, μεταφορές

Σχέδιο πολυδιάστατης συνεργασίας σε πολλούς τομείς της οικονομίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία ανακοίνωσαν Αλέξης Τσίπρας και Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα. 

1_864Πριν τη συνέντευξη Τύπου οι Αλέξης Τσίπρας και Βλάντιμιρ Πούτιν καθώς κι οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ υπέγραψαν τις διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας. Πρόκειται για το μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας στη Ρωσία σύμφωνα με το οποίο το 2016 θα είναι έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και έτος Ελλάδας στη Ρωσία καθώς και το κοινό πρόγραμμα δράσεων μεταξύ των δύο χωρών για τα έτη 2015-2016 και κοινή δήλωση των δύο ηγετών για την επέτειο 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία και τις εποικοδομητικές συνομιλίες, τόνισε πως πρόκειται για πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν μέσω κοινών αγώνων και την κοινή θρησκευτική πεποίθηση. Ξεκίνησε την τοποθέτηση του απαντώντας σε σχόλια αξιωματούχων της ΕΕ που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα τόνισε με νόημα πως: «Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκεί ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

 

 

 

Τόνισε ακόμα πως: «Θέσαμε τις βάσεις για ουσιαστική επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων και συζητήσαμε πώς μπορούμε να προσελκύσουμε ρωσικές επενδύσεις σε τουρισμό και υποδομές».

Σε σχέση με το Ουκρανικό ζήτημα τόνισε πως «Η εφαρμογή της συμφωνίας του Μίνσκ είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε την κρίση», προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρξει σοβαρός διάλογος για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ήπειρό μας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα πως: “Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα στα ελληνικά προϊόντα, πώς μπορούμε να αυξήσουμε τον τουρισμό μας, πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. 

“Συζητήσαμε τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών με στόχο την κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι επαίτης γυρνάει στις χώρες και να ζητά χρήματα για λύση σε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό.
“Η Ελλάδα δεν έχει απολέσει τη γεωπολιτική της δυναμική. Προχωρά σε συμφωνίες με αναπτυξιακό προσανατολισμό που βοηθούν τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση” είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου για την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την πιθανότητα να επιλέξουν οι εταίροι να οδηγήσουν την χώρα σε έξοδο απάντησε πως: «Στο καράβι της Ε.Ε. είμαστε συνεπιβάτες και  συνιδιοκτήτες. Όχι λαθρεπιβάτες. Αν αρχίσει ο ένας να ρίχνει τον άλλο στη θάλασσα το καράβι θα πέσει στα βράχια.»

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως: «Τόνισα πόσο σημαντική είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό»

 

 

Βλάντιμιρ Πούτιν: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει βασικό κέντρο διανομής φυσικού αερίου

 

 

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος έριξε το βάρος στην τοποθέτησή του στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, συνεργασία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει “βασικό κέντρο διανομής φυσικού αερίου αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων”. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν μίλησε ακόμα για το ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για τον εξυγχρονισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Όπως κι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε τη σημασία του κοινού πεδίου δράσεων για τα έτη 2015-2016 καθώς και για το έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και Ελλάδα στη Ρωσία στο πλαίσιο του οποίου θα επιχειρηθεί διάδοση της ρωσικής ακι της ελληνικής γλώσσας.

Πέρα από την επέτειο 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το φόρο τιμής που πρέπει να αποδοθεί στους Ρώσους και τους Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους για την ανθρωπότητα, ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην επέτειο 1000 ετών ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος.

 

 

 

 

 

 

http://www.koutipandoras.gr

 

Back to top button