breaking newsΔιεθνή

445 οι νεκροί στο Περού από την επιδημία δάγκειου πυρετού

Επιδημία δάγκειου πυρετού, ασθένειας που μεταδίδουν τα κουνούπια, στοίχισε τη ζωή σε 445 ανθρώπους στο Περού από την αρχή της χρονιάς, με τον απολογισμό αυτό να είναι ο χειρότερος αφότου επανεμφανίστηκε η νόσος στη χώρα των Άνδεων πριν από σαράντα χρόνια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες Δευτέρα.

Από τον Ιανουάριο ως τα μέσα Νοεμβρίου «ο αριθμός των κρουσμάτων του δάγκειου στη χώρα έφθασε τα 270.978 και ο αριθμός των θανάτων τους 445», ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων (65%) καταγράφτηκε σε δύο περιφέρειες του βορρά (Πίουρα, Λαμπαγεκέ), που επλήγησαν από ισχυρές βροχές και πλημμύρες, αποδιδόμενες στο φαινόμενο Ελ Νίνιο και στον κυκλώνα Γιάκου, μεταξύ του Μαρτίου και του Απριλίου.

Οι βροχές αυτές κατέστρεψαν δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων του δάγκειου πυρετού, αλλά επίσης και της λεπτοσπείρωσης και ασθενειών που προκαλούν διάρροιες, ειδικά στις πιο φτωχές και ευάλωτες περιοχές.

Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων αποδιδόμενων στον δάγκειο πυρετό καταγράφτηκε τον Ιούνιο (136), ενώ ο Μάιος ήταν ο μήνας με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων (124). Εξαιρουμένων αυτών των δύο μηνών, ο μέσος όρος των θανάτων μηνιαίως ήταν 18.

Οι αριθμοί αυτοί ξεπερνούν κατά πολύ εκείνους του 2022 (64.000 κρούσματα, 86 θάνατοι) και αποτελούν τον χειρότερο απολογισμό αφότου η νόσος έγινε ενδημική στο Περού το 1984.

Ο ιός που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό, που μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια όπως και η ελονοσία, με την οποία έχει κοινά συμπτώματα, εξαπλώνεται κυρίως στις πιο ζεστές χώρες, συνήθως τροπικές, και μαίνεται σε αστικές και ημιαστικές ζώνες, όπου καταγράφονται από 100 ως 400 εκατομμύρια κρούσματα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο υψηλός πυρετός, οι οξείες κεφαλαλγίες, οι μυικοί πόνοι, τα δερματικά εξανθήματα, τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, οι ναυτίες και οι εμετοί, και στις πιο σοβαρές μορφές της νόσου οι διαρροές σε αιμοφόρα αγγεία και η κατακόρυφη πτώση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

PrimeNews.

Back to top button