breaking newsΕλλάδα

Κύκλωμα εκβιαστών: Έρευνα για αστυνομικούς – συνεργάτες των «φουσκωτών» της παραλιακής

Στο μικροσκόπιο της Δίωξης Εκβιαστών μπήκαν ύποπτες κινήσεις αστυνομικών, στο πλαίσιο της έρευνας για το «ξήλωμα» κυκλώματος μπράβων που πουλούσε προστασία σε μαγαζιά και προχωρούσε σε κατά παραγγελία ξυλοδαρμούς.

Εκτός από το περιστατικό που αποκάλυψε χθες το iEidiseis με τη συνομιλία που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ., από την οποία προκύπτει ότι αστυνομικός μπορεί να «συνεργάστηκε» με το κύκλωμα για να πάρει πίσω χρήματα που του χρωστούσε επιχειρηματίας, υπάρχουν και άλλες αναφορές από τις οποίες ανακύπτουν ερωτήματα.

Στη δικογραφία υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο με τίτλο «φυσικές επιτηρήσεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης από αστυνομικούς της υπηρεσίας μας (σ.σ. Δίωξη Εκβιαστών) με εμπλοκή αστυνομικών άλλων αστυνομικών υπηρεσιών».

Αναφέρεται ότι στις 2.30 της 11ης Μαρτίου 2023 αστυνομικοί της Δίωξης Εκβιαστών παρακολουθούσαν 34χρονο, μέλος του κυκλώματος εκβιαστών, καταλήγοντας μέχρι το άγνωστο μέχρι εκείνη τη στιγμή σπίτι του στην Ηλιούπολη. Εκεί το υπό παρακολούθηση μέλος του κυκλώματος στάθμευσε το αυτοκίνητό του αλλά δεν μπήκε αμέσως στο σπίτι του αλλά κινήθηκε πεζός και τράβηξε φωτογραφία υπηρεσιακή μοτοσικλέτα της Δίωξης Εκβιαστών που ήταν σταθμευμένη σε κοντινή απόσταση.

Ερωτήματα εγείρει το γεγονός ότι αστυφύλακας που υπηρετεί σε υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία δεν είχε καμία σχέση με την έρευνα για την ομάδα μπράβων και δεν είχε καμία σχέση με την περιοχή όπου παρακολουθείτο ο ύποπτος, πληκτρολόγησε στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΛ.ΑΣ. την πινακίδα της υπηρεσιακής μοτοσικλέτας της Δίωξης Εκβιαστών που βρισκόταν στην Ηλιούπολη και φωτογραφήθηκε από τον 34χρονο.

Η αστυνομικός κλήθηκε για κατάθεση και ανέφερε ότι «συνήθως εκτελεί καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας, ενώ πληκτρολογεί πινακίδες οχημάτων που της ζητούν οι συνάδελφοί της τηλεφωνικά ή όταν δει μία πινακίδα και δεν είναι στο γραφείο της, να της κάνει εντύπωση το όχημα και να την πληκτρολογήσει για να δει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης».

Σχετικά με την επίμαχη πράξη της υποστήριξε ότι «νομίζει ότι θυμάται ότι κάποιος την είχε πάρει ξημερώματα και της είχε ζητήσει να ψάξει μία πινακίδα μηχανής στην Ηλιούπολη, δεν θυμάται ούτε ποιος της το ζήτησε, ούτε για ποιο λόγο και σίγουρα από τη στιγμή που την πήρε και της είπε ότι ήταν συνάδελφος μόλις το πληκτρολόγησε θα απάντησε κατευθείαν ότι ήταν υπηρεσιακό».

Επίσης, στις 2 Φεβρουαρίου 2023 αστυνομικοί της Δίωξης Εκβιαστών παρακολουθούσαν με υπηρεσιακό αυτοκίνητο ύποπτο στον Άγιο Δημήτριο.

Την ίδια ώρα, αστυνομικός που υπηρετεί σε Τμήμα Ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας πληκτρολόγησε στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΛ.ΑΣ. την πινακίδα κυκλοφορίας του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Δίωξης Εκβιαστών που βρισκόταν στον Άγιο Δημήτριο.

Ο αστυνομικός κλήθηκε για κατάθεση στην οποία ανέφερε ότι «πληκτρολογεί πάρα πολλές πινακίδες οχημάτων για υπηρεσιακούς λόγους, δεν εκτελεί υπηρεσίες περιπολίας, οπότε κάθε πινακίδα που πληκτρολογεί είναι πινακίδα για την οποία του έχουν ζητήσει τα στοιχεία, συνάδελφοί του, και το πράττει για υπηρεσιακούς και μόνο λόγους». Για την επίμαχη πινακίδα υποστήριξε ότι «αναζήτησε το υπηρεσιακό όχημα εν αγνοία του και είναι αυτονόητο ότι δεν υπήρχε κακοπροαίρετη πρόθεση αλλά μόνο υπηρεσιακή και ότι ακόμα και εάν είχε πληκτρολογήσει πινακίδα και αυτή έβγαινε σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο, δεν θα το έλεγε πουθενά».

Στο μεταξύ οι επτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Ανακριτή όπου πήραν προθεσμία για να απολογηθούν. Σύμφωνα με την Αστυνομία, έξι από τα μέλη της οργάνωσης ασχολούνται με το bodybuilding, ενώ τρεις είναι αθλητές πολεμικών τεχνών, που κατά καιρούς συμμετέχουν σε αγώνες επαγγελματικού επιπέδου.

Στις 17 Σεπτεμβρίου ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στη Γλυφάδα ξυλοκοπήθηκε και κατέληξε στη θωρακοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου.

Από την ιατροδικαστική προέκυψε ότι έφερε τέσσερα θλαστικά τραύματα στο κεφάλι, οίδημα, αιμορραγική διήθηση στη ράχη της ρινός, εκχύμωση και οίδημα στο μάτι, κάταγμα στο δεξιό ζυγωματικό και αιμορραγικές διηθήσεις στην αριστερή πλευρά του σώματος, όπως και κατάγματα τεσσάρων πλευρών.

Ο ιδιοκτήτης υποστήριξε ότι ουδέποτε είχε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του καταστήματος, ενώ ανέφερε ότι για την αποκατάσταση της υγείας του έχει ήδη δαπανήσει 22.000 ευρώ, ενώ χρειάζεται όπως του είπαν οι γιατροί διάστημα έξι μηνών για να αναρρώσει. Πριν φύγουν οι δράστες φώναξαν «σβήστε τις κάμερες».

Η «άγνωστη» έρευνα

Έρευνα για άγριο ξυλοδαρμό ιδιοκτήτη μάντρας αυτοκινήτων στο Περιστέρι διεξήγαγε η Δίωξη Εκβιαστών, στο πλαίσιο της έρευνας για την εξάρθρωση κυκλώματος που φέρεται να πουλούσε «προστασία» σε μαγαζιά και να προχωρούσε σε «κατά παραγγελία» ξυλοδαρμούς.

Το iEidiseis αποκαλύπτει την «άγνωστη» αυτή υπόθεση. Ο «κοριός» της Αστυνομίας κατέγραψε συνομιλία το βράδυ της 9ης Μαρτίου 2023 στην οποία ο 36χρονος φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος εκβιαστών περιγράφει σε συγγενικό του πρόσωπο περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού που έγινε μέσα σε κατάστημα εμπορίας αυτοκινήτων στο Περιστέρι.

Πιο αναλυτικά, ο 36χρονος φέρεται να λέει ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος χρωστούσε 15.000 ευρώ σε αστυνομικό, ο οποίος είχε δώσει τα χρήματα ως προκαταβολή για να αγοράσει αυτοκίνητο στη σύζυγό του, επίσης αστυνομικό. Επειδή, όμως ο ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων ούτε τους έφερε το αυτοκίνητο ούτε τους επέστρεψε τα χρήματα της προκαταβολής, έβαλαν τον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος να «μεσολαβήσει».

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 36χρονος αρχικά προειδοποίησε τον ιδιοκτήτη της μάντρας ότι πρέπει να πληρώσει και τον ενημέρωσε για τις «συνέπειες» εάν δεν το πράξει.

Μετά από μία εβδομάδα «προθεσμίας» πήγε στο κατάστημά του στο Περιστέρι μαζί με άλλα άτομα και -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα- «τον χτύπησαν τόσο άσχημα που τον έστειλαν στην εντατική».

Μάλιστα ο αρχηγός φέρεται να λέει «…και τον ξεκινάω σε κάτι κλωτσομπουνίδια με το πιστόλι στο κεφάλι, ταυλιάζει κάτω και βάζω δύο και λέω τώρα στείλτε τον στην εντατική, μη σηκωθεί. Και του σπάμε σαγόνια, χέρια, πόδια, μύτες, ζωγωματικά, όλα. Του λέω στο είχα πει ότι θα σε στείλω στην εντατική».

Ο ιδιοκτήτης της μάντρας ανέφερε στους αστυνομικούς: «Μπήκαν μέσα στο μαγαζί και οι τρεις από αυτούς ήρθαν κατευθείαν και άρχισαν να με χτυπάνε με γροθιές. Έπεσε κάτω για να καλυφθώ και συνέχισαν να με χτυπάνε. Πρέπει να έφαγα καμιά δεκαριά μπουνιές και μερικές κλωτσιές. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι γνώριζαν να χτυπάνε και όλα τους τα χτυπήματα ήταν στοχευμένα. Τα περισσότερα χτυπήματα μου ήταν στο κεφάλι και στα μάτια».

Ο ιδιοκτήτης δεν έδωσε στις Αρχές περισσότερα στοιχεία για το άτομο που του έδωσε την προκαταβολή των 15.000 ευρώ, με τους αστυνομικούς να εκτιμούν ότι «προφανώς λειτούργησε υπό το καθεστώς φόβου, τόσο ως προς τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από τα οποία δέχτηκε τη βαριά επίθεση, όσο και ως προς το ζήτημα να υφίσταται πράγματι η εμπλοκή αστυνομικών στην επίμαχη αποτυχημένη συναλλαγή».

Ως προς τον τραυματισμό του από τον άγριο ξυλοδαρμό, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έφερε «οιδήματα άμφω οφθαλμών», ευμεγέθη αιματώματα μαλακών μορίων μετωπιαία και στο άνω βλέφαρο αριστερά, κάταγμα στο έδαφος του αριστερού οφθαλμικού κόγχου και αιμορραγική συλλογή στο αριστερό ιγμόρειο».

Επτά συλλήψεις

Οι επτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα Τρίτη στον Εισαγγελέα, όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες αφορούν κατά περίπτωση: εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση κατ’ επάγγελμα, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παραβίαση του νόμου περί όπλων και αντίσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραπέμφθηκαν σε ανακριτή για να απολογηθούν. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί τρία εντάλματα σύλληψης για την ίδια υπόθεση.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες, Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν εφτά μέλη της οργάνωσης.

Ειδικότερα, έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα και αξιοποίηση του συλλεχθεντος προανακριτικού υλικού διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν συντονισμένα και συγκροτημένα τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2021 σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με το πρόσχημα «παροχής προστασίας» και της «κατά παραγγελίας και έναντι αμοιβής», προκαλώντας επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες σε άτομα, εισπράττοντας χρηματικά ποσά.

Επίσης, απαιτούσαν από τα θύματά τους, να απευθύνονται σε αυτή «για την διευθέτηση οποιουδήποτε θέματος» αντικαθιστώντας ουσιαστικά το ρόλο των εκ του νόμου αρμόδιων διωκτικών Αρχών.

Μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης σε πολλές περιπτώσεις διακρίνονταν από σκληρότητα, αυξημένη απαξία και αντικοινωνικότητα, ενώ έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Σημειώνεται ότι, κατά την επιχείρηση, μέλος της οργάνωσης στη θέα των αστυνομικών τράπηκε σε φυγή ωστόσο ακινητοποιήθηκε παρότι αντιστεκόταν με κλωτσιές και γροθιές, ενώ έτερο μέλος συνελήφθη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων στα Χανιά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός ακόμη ατόμου για υπόθαλψη εγκληματία.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί -9- περιπτώσεις εκβίασης με κατά περίπτωση επιθέσεις σε βάρος καταστηματαρχών ενώ διακριβώθηκε η «παροχή προστασίας» από τα μέλη της οργάνωσης σε -9- καταστήματα.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για ομοειδή αδικήματα, θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Σε βάρος τους καθώς και σε βάρος ακόμη τριών μελών σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, βαριά σωματική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βία κατά των υπαλλήλων και για παράβαση των νόμου για τα όπλα, καθώς και του νόμου του Ε.Ο.Φ σε συνδυασμό με περί συμπληρωμάτων διατροφής και της καταπολέμησης της φαρμακοδιέγερσης».

πηγή ieidiseis.gr

Back to top button