breaking newsΔιεθνή

Δικαιωμένος ο Τραμπ από την έκθεση Ντούραμ για τη Ρωσία: «Ξεκίνησε όταν έχασαν τις εκλογές, είναι άρρωστοι άνθρωποι»

 

Την πρώτη του συνέντευξη μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα του υπουργείου Δικαιοσύνης John Durham για την έρευνα σχετικά με τις σχέσεις του με τη Ρωσία, έδωσε χθες ο Donald Trump, τονίζοντας ότι τα ευρήματα δικαιώνουν τους ισχυρισμούς του για αβάσιμη δίωξη.

«Είναι μια μεγάλη δικαίωση, με κάνει να αισθάνομαι καλά, και η έκθεση έχει επαινεθεί ευρέως», είπε συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στο Newsmax σε τηλεφωνική συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι -υποθέτω ότι θα μπορούσατε να το αποκαλέσετε προδοσία. Θα μπορούσατε να το ονομάσετε πολλά διαφορετικά πράγματα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ να συμβεί ξανά στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Trump. Ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε κυρίως την αντίπαλό του στις εκλογές του 2016, Hilary Clinton, για την αμφιλεγόμενη έρευνα του FBI στη δική του προεκλογική εκστρατεία.

«Όλο αυτό ξεκίνησε όταν έχασε τις εκλογές», είπε ο Trump. «Την αποκάλεσαν μεγάλη, μεγάλη έκπληξη και δεν ήξεραν τι να πουν. Και είπαν: “Ας ρίξουμε το φταίξιμο στη Ρωσία”. Κάπως, κάποιος σκέφτηκε την ιδέα, ας χρεώσουμε την απώλεια της νίκης μας στη Ρωσία. Ήταν μια δικαιολογία για το γιατί έχασε (η Clinton) τις εκλογές. Κατηγόρησε τη Ρωσία. Και είναι πολύ λυπηρό, πολύ πολύ κακό για τη χώρα μας», πρόσθεσε ο Trump.

Στην έκθεσή του, ο Durham σημείωσε ότι πήρε συνέντευξη και από την Clinton ως μέρος της έρευνάς του σχετικά με τη φερόμενη προσπάθεια της να συνδεθεί ο Trump με τη ρωσική εκλογική παρέμβαση, αλλά δεν βρήκε «αποδείξιμo ποινικό αδίκημα» από την πλευρά της υποψηφίου των Δημοκρατικών. Η έκθεση των 306 σελίδων του ειδικού εισαγγελέα εστιάζει εκ νέου την αρνητική προσοχή σε μια από τις πιο σημαντικές πολιτικά έρευνες στην ιστορία του FBI: Την έρευνα για το εάν η προεδρική εκστρατεία του Trump το 2016 συνωμότησε με τη Ρωσία προκειμένου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

Τα ευρήματα δεν είναι καθόλου κολακευτικά για το FBI, με τον Durham να υποστηρίζει ότι η υπηρεσία προχώρησε στην έρευνα χωρίς επαρκή βάση και αγνόησε ή εξορθολόγησε με σύστημα στοιχεία που υπέσκαπταν την υπόθεση. Η έκθεση καταγράφει μια σειρά από λάθη -αν και πολλά είχαν ήδη τεκμηριωθεί πριν από χρόνια από μια ξεχωριστή έκθεση του γενικού επιθεωρητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το FBI απάντησε ότι ήδη έχει λάβει αρκετές δεκάδες διορθωτικά μέτρα από μόνο του.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει εδώ και καιρό την έρευνα Trump-Ρωσίας του FBI, την οποία το γραφείο ονόμασε Crossfire Hurricane, ως «κυνήγι μαγισσών» με πολιτικά κίνητρα, μια ετικέτα που έχει επίσης εφαρμόσει σε μυριάδες άλλες εγκληματικές και αστικές έρευνες που στοχεύουν τον εαυτό του και τις επιχειρηματικές του συναλλαγές.

Στη συνέντευξη της Τρίτης, ο Trump τόνισε ότι η έκθεση Durham δικαιολογούσε την αμφιλεγόμενη κίνηση του 2017 να απολύσει τον διευθυντή του FBI James Comey, την οποία περιέγραψε ως «πολύ σοφή ενέργεια». «Τον κληρονόμησα, αλλά έπειτα ξεμπέρδεψα και είμαι τυχερός που το έκανα γιατί διαφορετικά θα ήταν όλα πολύ χειρότερα», είπε ο Trump.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο κορυφαίος υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024, συνέχισε στη συνέντευξη του υποστηρίζοντας ότι τα τρέχοντα νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει αποτελούν συνέχεια των «ψευδών ερευνών» του FBI. «Κοιτάτε την φάρσα των κουτιών», είπε, προφανώς αναφερόμενος σε μια έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τα απόρρητα αρχεία που μετέφερε στο Μαρ-α-Λάγκο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. «Είναι ντροπή». «Συνεχίζεται, απλά συνεχίζεται με αυτούς τους ανθρώπους. Και είναι άρρωστοι, ξέρετε, είναι άρρωστοι άνθρωποι», πρόσθεσε.

Prime News.

Back to top button