ΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αληθινό ή Πλαστικό Γρασίδι; Ποιό να προτιμήσω

1200x630_crop__e429c68f9feeaf6c566e0e185640a6cfΈνας εντυπωσιακός χλοοτάπητας είτε αληθινός είτε συνθετικός, έχει πολλά μυστικά. Εάν το δικό σου γρασίδι θα είναι φυσικό ή πλαστικό δεν εξαρτάται μόνο από τις ανάγκες, τον χρόνο και τα χρήματα που θέλεις να διαθέσεις. Διάβασε εδώ όλα τα μυστικά του πριν αποφασίσεις.
Η Φύση έχει πάντα τον πρώτο λόγο όταν μιλάμε για αισθητική ιδίως για χώρους που κυρίως είναι διακοσμητικοί όπως οι κήποι και οι αυλές μας. Όμως όταν ένα τόσο υψηλό αισθητικά αποτέλεσμα όπως ένα υγιές και πλούσιο γκαζόν δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες, την τσέπη και τα θέλω μας, τότε ίσως το θέμα σηκώνει συζήτηση.
Είναι πολλά τα σημεία που οφείλεις να σκεφτείς πριν αποφασίσεις ποιός χλοοτάπητας είναι καλύτερος για την περίπτωσή σου. Ας σταθούμε σε όλα τους και ας δούμε τί θα συναντήσεις είτε με τη λύση του φυσικού γρασιδιού είτε με του συνθετικού. Η απόφαση έπειτα, είναι μόνο δική σου.

 

 

Φυσικό Γρασίδι

 

Η… κοινή γνώμη
Παλιότερα η εικόνα του γκαζόν ήταν συνδεδεμένη με την πολυτέλεια καθώς το έβλεπες συνήθως στα ακριβότερα σπίτια και ξενοδοχεία. Ακόμη και σήμερα κάποιοι ασυνείδητα κάνουν αυτήν την σύνδεση.
Πρόσφατα, μια φίλη που έψαχνε να αγοράσει “αριστοκρατικό” σπίτι για τον γάμο της, τα πρώτα πράγματα στη λίστα της ήταν σε ποιόν ανήκε πριν, εάν έχει πισίνα και αυλή με γκαζόν και όχι π.χ. η περιοχή, το μέγεθος και η ποιότητα της κατασκευής του.
Ο περισσότερος κόσμος αγαπάει το φυσικό γρασίδι διότι το έχει συνδέσει με οικογενειακές δραστηριότητες και πικ νικ στη φύση.
Ο μόνος λόγος να το απορρίψεις είναι η υπερβολική φροντίδα που απαιτεί καθώς και το κόστος αυτής.
Φροντίδα
Ο νούμερο ένα παράγοντας για τον οποίο το πλαστικό γρασίδι κέρδισε τόσο πολύ έδαφος είναι οι μεγάλες ανάγκες του φυσικού σε νερό και κούρεμα. Και μάλιστα, όσο πιο ζεστή είναι η χώρα που μένεις τόσο περισσότερο το νερό και η ανάπτυξή του, άρα περισσότερο πότισμα και κούρεμα.
Να σου θυμίσω, μένεις στην Κύπρο. Ζώντας λοιπόν σε μία αρκετά ζεστή χώρα με μεγάλες περιόδους λειψυδρίας, το κόστος αλλά και ο χρόνος φροντίδας του, εάν δεν τα έχεις, ίσως είναι σοβαρός λόγος εναντίον του..
Όπως κάθε φυτό και ειδικά επειδή καλύπτει μεγάλες επιφάνειες, προσελκύει μέλισσες, μυρμήγκια και γενικά έντομα και ζωύφια.
Όπως κάθε φυτό, έτσι και το γρασίδι σου θέλει όλη την απαραίτητη φροντίδα που προσφέρεις και στα λουλούδια σου. Λίπασμα και φυτοφάρμακα για να εμποδίζεις τα ζιζάνια είναι τα πιο σημαντικά που δεν θα πρέπει ποτέ να αποχωριστείς.
Είναι ευαίσθητο όταν χρησιμοποιείται έντονα και έτσι ίσως χρειάζεται ανά διαστήματα να συμπληρώνεις κομμάτια που φεύγουν ή πατήθηκαν και χάλασαν.
Ως ζωντανός οργανισμός μπορεί να ασθενήσει παρόλη τη φροντίδα. Έτσι, κάποια κομμάτια του ή και όλο μπορεί να κιτρινίσει ή να ξεραθεί.
Χρειάζεσαι οπωσδήποτε σύστημα ποτίσματος και κηπουρό, είτε για να το εγκαταστήσει και να το περιποιείται, είτε απλά για να σε συμβουλεύει και να παρακολουθεί την ανάπτυξή του.

 

Εμφάνιση & Αίσθηση
Η επιφάνεια που καλύπτεται από υγιές και πλούσιο φυσικό γκαζόν σπάνια συγκρίνεται αισθητικά με εκείνη που είναι καλυμένη με πλαστικό. Το θέμα βέβαια είναι εάν θα καταφέρεις να έχει πάντοτε και το δικό σου γκαζόν την εμφάνιση εκείνων στα περιοδικά.
Το ίδιο υπέροχη είναι και η αίσθησή του. Μπορείς να ξαπλώσεις, να περπατήσεις χωρίς παπούτσια, να κάνεις πικ νικ, να κυλιστείς με τα παιδιά και τα ζώα σου, να το μυρίσεις και να το χαρείς όπως θες.
Είναι πάντοτε δροσερό ακόμη κι αν η θερμοκρασία περνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Γενικά να ξέρεις ότι θα είναι πάντοτε γύρω στους 15 βαθμούς δροσερότερο από την ατμόσφαιρα.
Υγεία
Πρόκειται για υγιεινή λύση καθότι φυσική, εκτός εάν πάσχεις από αλλεργία στο γρασίδι ή στα έντομα. Σε αυτήν την περίπτωση συμβουλεύσου τον γιατρό σου αλλά γενικά δεν συνίσταται να το προτιμήσεις.
Όλα τα σκευάσματα που χρειάζονται για την συντήρησή του (φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, λιπάσματα) εάν δεν είναι οικολογικά ή βιολογικά, ίσως χρειάζονται μεγάλη προσοχή σε σπίτια με παιδιά ή ζώα.
Κόστος
Θεωρείται η φθηνότερη λύση για να το βάλεις. Θα κοστίσει ελάχιστα η αγορά του ενώ μπορείς να κάνεις την εγκατάσταση εσύ, ίσως με λίγη βοήθεια, με καθόλου ή ελάχιστο κόστος.
Είναι ασύγκριτα πιο ακριβό από το συνθετικό γρασίδι όχι λόγω κόστους αλλά κυρίως λόγω συντήρησης. Το κόστος του νερού, των φαρμάκων, του συστήματος ποτίσματος και πρόσθεσε σε αυτά και τα όποια κόστη του κηπουρού, το κάνουν αρκετά “τσουχτερό” στην τσέπη.
Απήχηση στα κτήρια
Το φυσικό γρασίδι έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό και άρα αποτελεί έναν θαυμάσιο τρόπο να προστατέψεις το σπίτι σου από την υγρασία.
Εάν σκοπεύεις να το βάλεις πάνω σε κτήριο, όπως π.χ. μια ταράτσα ή μια βεράντα, καλό είναι να συμβουλευτείς πρώτα έναν ειδικό σχετικά με το βάρος του και εάν θα το αντέξει το σημείο του κτηρίου σου.
Σε περίπτωση φωτιάς στην περιοχή, το φυσικό γρασίδι λειτουργεί ως φυσική ζώνη πυροπροστασίας διότι το νερό που συγκρατεί δεν θα την αφήσει να περάσει.
Αντοχή
Παρότι δεν είναι πολύ ανθεκτικό για έντονη χρήση, το φυσικό γρασίδι δεν θα σε αφήσει εύκολα.
Εάν είσαι τυπικός στις ανάγκες του και δεν το χρησιμοποιείς για να παίξεις ποδόσφαιρο, τότε μπορεί να το χαίρεσαι και για μια ζωή.
Ειδικοί που μπορείς να συμβουλευτείς
Χρειάζεσαι οπωσδήποτε έναν κηπουρό που ξέρει από γκαζόν για να σε βοηθήσει με την καταλληλότητα του εδάφους σου, με την εγκατάσταση και την συντήρησή του.
Ένας διακοσμητής κήπων θα σου δώσει φοβερές ιδέες να το αξιοποιήσεις καλύτερα και να το αναδείξεις όσο γίνεται.
Ένα ακόμη ζευγάρι χέρια ίσως είναι χρήσιμα για το συχνό κούρεμά του.
Τέλεια ιδέα: Ρώτα τον κηπουρό σου για το mix ειδικών σπόρων που μπορείς να σκορπίσεις σε μερικά σημεία ή και σε όλο το γρασίδι σου και να το δεις να γεμίζει μικρά πολύχρωμα λουλούδια. Είναι πραγματικά μαγεία!
Συνθετικό Γρασίδι
Η… κοινή γνώμη
Οι περισσότεροι το έχουμε συνδέσει με τα σπορ. Εκεί το πρωτοείδαμε και εκεί νομίζουμε ότι έμεινε για πάντα. Όσες βέβαια είναι μαμάδες ίσως το έχουν εκτιμήσει λίγο παραπάνω στους παιδότοπους δίπλα στα φουσκωτά, ειδικά βλέποντας τα μικρά να το κακομεταχειρίζονται αλύπητα. 🙂
Στα σπίτια όμως, ελάχιστοι σκεφτόμασταν έως σήμερα να το προτιμήσουμε. Ίσως βέβαια να φταίει το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε ότι κάποιοι κήποι από αυτούς που θαυμάζουμε στα περιοδικά είναι συνθετικοί.
Φροντίδα
Η συντήρηση του συνθετικού γρασιδιού είναι ελάχιστη αλλά όχι ανύπαρκτη. Μπορεί να γλιτώνεις το πότισμα, το κούρεμα και τα σκευάσματα που το προστατεύουν και το κρατούν υγιές, έχεις όμως άλλα.
Ανά διαστήματα, όπως ακριβώς και το φυσικό γκαζόν, γεμίζει φύλλα και σκουπίδια και άρα οφείλεις να το καθαρίζεις με ειδική σκούπα ή τσουγκράνα. Ή να ζητάς να το κάνει άλλος για σένα, φυσικά.
Επίσης το τσουγκράνισμα το χρειάζεσαι και για έναν ακόμη λόγο. Σε βοηθά να επαναφέρεις τη φορά του ή να σηκώσεις τα πατημένα “τσουλούφια” του ώστε να μοιάζει φυσικό και υγιές.
Εάν θέλεις να διατηρηθεί καθαρό και χωρίς μικρόβια πρέπει να προμηθευτείς τα ειδικά μικροβιοκτόνα σκευάσματα που θα προστατεύσουν και αυτό και εσένα.
Ανά καιρούς πρέπει να αντικαθιστάς τα κατεστραμμένα κομμάτια και να γεμίζεις τα κενά όπου υπάρχουν.
Εμφάνιση
Το συνθετικό γρασίδι μπορεί να μοιάζει με διάφορα πράγματα. Από λαστιχένιο σκαντζόχοιρο μέχρι αληθινό γρασίδι. 🙂 Όπως κατάλαβες, όλα έχουν να κάνουν με την ποιότητα και την τιμή του. Όσο πιο ακριβό, τόσο πιο πιστή αντιγραφή του φυσικού.
Δεν σε νοιάζει πού θα το τοποθετήσεις και μπορεί το έδαφος να το υποστηρίξει. Από αυτήν την άποψη, το συνθετικό γρασίδι έχει τη δυνατότητα να ομορφύνει ακόμη περισσότερα σημεία που έως χθες δεν μπορούσες να καλύψεις με φυσικό.
Υγεία
Είναι αρκετά υγιεινή λύση, αρκεί να είναι καθαρό και να μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς αντιμικροβιακά σκευάσματα.
Εάν το σπίτι έχει παιδιά θα τα γλιτώσει από αλλεργίες, έντομα και ζωύφια.
Αίσθηση
Γενικά η αίσθησή του δεν είναι καθόλου κακή. Και εδώ εξαρτάται από την ποιότητά του αλλά εάν πάψεις να το συγκρίνεις με το φυσικό, είναι μαλακό και δεν θα σε ενοχλεί καθόλου. Μερικοί βέβαια, έχουν δυσκολία να περπατούν ξυπόλητοι ή να ξαπλώνουν σε αυτό.
Ο ήχος είναι ίσως ένα πρόβλημα στην αίσθησή του. Κάποια συνθετικά γρασίδια κάνουν ένα ενοχλητικό θρόισμα όταν τα πατάς και αυτό χαλάει κάπως την γενική εμπειρία του.
Τις πολύ ζεστές ώρες ίσως να είναι πολύ θερμό για να κάτσεις ή να ξαπλώσεις πάνω του.
Κόστος
Το κόστος συντήρησής του είναι ελάχιστο όπως θα έχεις ήδη διαπιστώσει από την ανάλυση της φροντίδας του, παραπάνω. Συνολικά, είναι πολύ φθηνότερη λύση από το φυσικό εάν υπολογίσεις τα κόστη συντήρησης που γλιτώνεις.
Αντίθετα με το φυσικό, εδώ ίσως να χρειάζεσαι μεγάλο κόστος για την εγκατάστασή του. Μερικά είδη συνθετικού γκαζόν απαιτούν ειδικά υποστρώματα από άμμο ή και περισσοτέρων στρωμάτων από διάφορα υλικά, κάτι που στοιχίζει.
Απήχηση στα κτήρια
Το πλαστικό γρασίδι έχει την τάση να απορροφά θερμότητα με αποτέλεσμα να αυξάνει τη θερμοκρασία στα κτήρια που είναι γύρω του.
Εάν θέλεις να το τοποθετήσεις πάνω σε κτήριο, είναι πολύ ελαφρύ σε σχέση με το φυσικό.
Αντοχή
Μπορεί να διαρκέσει έως και 15 χρόνια αν η χρήση του δεν είναι υπερβολικά μεγάλη ενώ υπάρχουν και κατασκευαστές που σου δίνουν εγγύηση για την πρώτη δεκαετία.
Με τη χρήση μπορεί τα χόρτα να αποκτήσουν κλίση ή να τσακίσουν ή να σπάσουν και να δημιουργήσουν επίπεδα σημεία.
Είναι τρομερά ανθεκτικό και πρακτικό ειδικά εάν έχεις μικρά παιδιά, σκύλους και γενικά ζώα.
Ειδικοί που μπορείς να συμβουλευτείς
Ίσως χρειαστείς ένα συνεργείο εγκατάστασης. Υπάρχουν πλαστικά γρασίδια που απλά τα τοποθετείς πάνω στο τσιμέντο και άλλα που θέλουν ειδική προτετοιμασία και στρώσεις από άμμο και άλλα ειδικά υλικά. Που μπορεί να είναι πανάκριβα. Καλύτερα ρώτα πριν το αγοράσεις.
Και εδώ, ένας διακοσμητής μπορεί με διάφορα τρικ και προσθήκη φυτών να μεταμορφώσει το πλαστικό γρασίδι σου ώστε ο κήπος σου να μοιάζει φυσικότατος.
Εάν δεν θέλεις να ασχοληθείς καθόλου, ένα συνεργείο πότε πότε, θα κάνει το απαραίτητο καθάρισμα και συντήρηση του γρασιδιού σου.
Τέλεια ιδέα: Εάν θέλεις ένα πραγματικά όμορφο αποτέλεσμα χωρίς να ξοδέψεις πολλά χρήματα, υπάρχει στην αγορά συνθετικό γρασίδι όπου το χόρτο του έχει διάφορες αποχρώσεις του πράσινου. Ακόμη κι αν η ποιότητά του δεν είναι η ακριβότερη, οι αποχρώσεις αυτές το κάνουν να μοιάζει πολύ φυσικό!
Η Απόφασή Σου
Όπως κατάλαβες και οι δύο λύσεις έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους, οπότε για ακόμη μια φορά θα πρέπει να δεις τι χρειάζεσαι και τί διαθέτεις και ύστερα να αποφασίσεις.
Εάν όμως θέλεις και την γνώμη ενός ειδικού για την δική σου περίπτωση, τότε μάλλον προβληματίζεσαι χωρίς λόγο γιατί όλοι οι σχεδιαστές κήπων με τις πιο τέλειες ιδέες είναι εδώ, στο AtYourService. Μην διστάζεις, κάνε την ερώτησή σου και πες πως έγινε!

Θέλεις βοήθεια με τον Κήπο σου λοιπόν; Απάντα σε λίγες απλές ερωτήσεις και πάρε Προσφορές από τους καλύτερους Επαγγελματίες & Εταιρείες σε όλοκληρη την Κύπρο

 

 

 https://atyourservice.com.cy
Back to top button