Κύπρος

Απ’ ό,τι κατάλαβα πάμε για την Τύμπου

Μα, πώς τα λέει έτσι χαριτωμένα ο υπουργός Εξωτερικών! Σχεδόν σαν να βάλθηκε να διακοσμήσει με αφέλειες τα κεφάλια μας. Υπάρχουν λύσεις, λέει στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», για το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και είναι οι λύσεις που εισηγείται ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας.

 

Δεν τις λέει τις λύσεις, διότι γνωρίζει ότι όλες αναγνωρίζουν κράτος στα κατεχόμενα, αλλά λέει κάτι πιο πνευματώδες: «Με τις πτήσεις μου στις Βρυξέλλες έχω πρόβλημα. Γιατί να μην πετώ μέσω του Ερτζάν, έπειτα που θα διασφαλιστεί η νομιμοποίηση των πτήσεων; Από ό,τι κατάλαβα από εκεί είναι πιο γρήγορη η μετακίνηση».

 

 

 

2013_04_24_06_06_58__39aae900716a4993b335d7fb87a3a0fdΤο θέμα όμως δεν είναι η μετακίνηση του κ. Κασουλίδη, είναι η νομιμοποίηση του αεροδρομίου, που θα είναι η τελική πράξη για την οριστική αναγνώριση του ψευδοκράτους. Διότι αυτό σημαίνει οποιαδήποτε συζήτηση νομιμοποίησης έξω από το πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Αλλά, εμείς κάνουμε τους χαριτωμένους, αφού δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Υπάρχει, για παράδειγμα, εδώ και χρόνια στο τραπέζι η εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας, το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στην Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση της Τουρκίας, υπάρχουν οι ζημιές εκατομμυρίων των αείμνηστων Κυπριακών Αερογραμμών επειδή δεν μπορούσαν να χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο, αλλά εμείς τα βάζουμε αυτά στην άκρη και μιλάμε για τη νομιμοποίηση της Τύμπου, που από ό,τι καταλάβαμε από εκεί είναι πιο γρήγορη η μετακίνηση…

 

 

Διότι ο κ. Κασουλίδης μπορεί να πέταξε την ατάκα για να δείξει ότι είναι ευέλικτος κι ότι είναι έτοιμος να το συζητήσει για να βρει λύσεις, αλλά η ουσία είναι ότι εντάσσεται κι αυτό σε μια πολιτική ερασιτεχνισμών, που δεν μας δίδαξε ακόμα, τόσες δεκαετίες λαθών, ότι το μόνο που κατάφεραν είναι να λύσουν το Κυπριακό επί του εδάφους.

 

Πρώτα αποδεχτήκαμε τις συνομιλίες με τον «πρόεδρο» του ψευδοκράτους, διότι θέλαμε λύση χθες. Μετά θάψαμε τις γνωματεύσεις για τον εποικισμό ως έγκλημα πολέμου και αρχίσαμε να μιλάμε για τους καημένους εποίκους, που δεν μπορούν να φύγουν γιατί έκαναν οικογένειες εδώ. Σιωπήσαμε για τις εγγυήσεις, διότι τις θέλουν οι Τουρκοκύπριοι και δεν μπορούμε να τους τις στερήσουμε. Αποδεχτήκαμε την «επιτροπή αποζημιώσεων», τις συνεργασίες με τα παράνομα πανεπιστήμια, την «αστυνομία», τα «δικαστήρια» και όλους τους «θεσμούς» του ψευδοκράτους.

 

 

 

Αποδεχτήκαμε την ισοστάθμιση του νόμιμου Προέδρου του κράτους με τον παράνομο του ψευδοκράτους ακόμα και από τα Ηνωμένα Έθνη, που τους ονομάζουν και τους δύο «η αυτού εξοχότητα». Και πάει λέγοντας. Τώρα είναι στο παρασκήνιο το αεροδρόμιο Τύμπου, που η τουρκική πλευρά το θέτει ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μαζί με την Αμμόχωστο και το λιμάνι για απευθείας εμπόριο. Οι πρέσβεις κάνουν από καιρό βολιδοσκοπήσεις για να δουν πώς αντιδρούμε σε πιθανή νομιμοποίηση.

 

 

 

 

Κι εμείς πέφτουμε στην παγίδα και λέμε «γιατί όχι, ας το συζητήσουμε, γιατί να μην βρούμε μια διευθέτηση να ταξιδεύουμε και στις Βρυξέλλες πιο γρήγορα». Γιατί το συζητούμε; Τι έχει να κερδίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από τη νομιμοποίηση της Τύμπου εκτός από το να ταξιδεύει πιο γρήγορα ο κ. Κασουλίδης για τις Βρυξέλλες; Εμείς δεν ξέρουμε να λέμε ότι αυτό θα το δούμε στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης, όπως λένε οι Τούρκοι για την Αμμόχωστο;  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

philenews.com

Back to top button