Ελλάδα

Η Έπιτροπή προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, υποστηρίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ

TSIPRAS-MERKEL-HOLLANDE01-21MAY2015-e1432249513648Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) συνομιλεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (Κ) και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (Δ) σε συνάντηση που είχαν, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στη Ρίγα της Λετονίας.

Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας, οι προτροπές τόσο του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, όσο και της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Προέδρου Ολάντ για ‘εντατική δουλειά’, η αισιοδοξία της Ελλάδας για επίτευξη συμφωνίας, επισημαίνονται στα αμερικανικά ΜΜΕ.

«Ο κατάλληλος υπουργός Οικονομικών για την ελληνική τραγωδία;» τιτλοφορείται το εκτενές αφιέρωμα των ΝYTστον Γ. Βαρουφάκη.

Ο αμερικανός υπουργος Οικονομικών J.Lewσε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αλ.Τσίπρα προέτρεψε τον έλληνα πρωθυπουργό για επιτάχυνση επίτευξης συμφωνίας σημειώνοντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία για συμφωνία σύντομα θα δημιουργήσει άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα. (NYT, Reuters).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση που οι ηγέτες των χωρών μελών δεν καταφέρουν να επιτύχουν συμφωνία για την Ελλάδα, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Αξιωματούχοι εξετάζουν τον τρόπο διαχείρισης μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας ελληνικών τραπεζών και άλλων γεγονότων που ενδεχομένως να προκαλέσουν επενδυτικές απώλειες, δήλωσε ένα από τα άτομα, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. (Bloomberg). Ελλάδα και πιστωτές μάχονται για μια άπιαστη συμφωνία, η διαφαινόμενη προοπτική αδυναμίας αποπληρωμής του Δ.Ν.Τ. τον Ιούνιο δημιουργεί τρομακτικά σενάρια, αλλά λίγη πρόοδο.

Η επίτευξη μίας συμφωνίας για την Ελλάδα, που θα απέτρεπε τη διάσπαση και αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης, αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα διλήμματα που έχει αντιμετωπίσει η Ανγκελα Μέρκελ η οποία πρέπει είτε να επιβάλει μία αυστηρή συμφωνία που δεν μπορεί να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είτε να προσφέρει χρηματοδότηση με λιγότερους όρους, κάτι που θα την φέρει σε σύγκρουση με το ΔΝΤ και αντιμέτωπη με μία εξέγερση βουλευτών της (WSJ).

Ο W. Schauble, ήγειρε την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί παράλληλο νόμισμα, αν αποτύχουν οι συνομιλίες της χώρας με τους δανειστές, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν τις απόψεις τους (Bloomberg). Μέσω twitter, το γερμανικό υπ.Οικονομικών χαρακτήρισε ανακριβή την άνωθι αναφορά σημειώνοντας ότι αυτού του είδους τα σενάρια είναι εκτός συζήτησης (Bloomberg).

Ο γάλλος ΥΠ.ΟΙΚ. M.Sapinδήλωσε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα η οποία μαζί με την ευρωζώνη κινούνται πιο κοντά σε μία συμφωνία πριν εξαντληθεί η ρευστότητα στις αρχές Ιουνίου (Reuters).

Θα επερχόταν ‘πανωλεθρία’ (“havoc”) αν η Ελλάδα εξερχόταν της ευρωζώνης και υιοθετούσε εναλλακτικό νόμισμα δηλώνει ο Willem Buiter (οικονομολ. Citi) στο CNBC προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, να έχει σοβαρή αναδιάρθρωση χρέους και δομικές μεταρρυθμίσεις (CNBC).
Καθώς ένας ακόμη γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της τελειώνει χωρίς συμφωνία, η πορεία της οικονομία της είναι χειρότερη από εκείνη αναπτυσσόμενων χωρών, που υπέστησαν τραύματα την τελευταία εικοσαετία (Bloomberg).Εποικοδομητικές και σε καλό κλίμα οι συνομιλίες Α.Τσίπρα- J.C.Juncker (Bloomberg συνδρομ.).
 
Η Ελλάδα αισιόδοξη για επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές, η οποία αναμένεται στα τέλη Μαίου, ωστόσο η Α.Μerkelκάνει λόγο για εντατική δουλειά (WSJ). Γερμανία και Γαλλία προτρέπουν την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ‘εντατική δουλειά’ και για διαμόρφωση συμφωνίας μεταρρυθμίσεων προτού τελειώσει η ρευστότητα, παρακάμπτοντας το αίτημα της Αθήνας για μια συνολική και μακροπρόθεσμη λύση (Reuters/ Bloomberg/ CNBC).
 
Μια συμφωνία για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας απαιτεί ακόμα πολύ δουλειά- δεν υπάρχει γρήγορη και βρώμικη λύση, τα μέρη δέχονται προτάσεις και εργάζονται από κοινού, δήλωσε η C. Lagarde (Reuters).
 
Aπόφαση του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των μισθών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.Η μείωση των μισθών θα χρειαστεί την έγκριση των πιστωτών και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει ενημερώσει τον Thomas Wieser. Εκτιμάται δε, ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση, πρόσθεσε το υπουργείο (Reuters).
 
Ο Γιώργος Μιχελής, πρώην στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας, προορίζεται για τη θέση του προέδρου στο ΤΧΣ (Bloomberg συνδρομ.). Φωτορεπορτάζ εγκαταλελειμμένων ελληνικών βιομηχανικών υποδομών, ως απομεινάρια της άλλοτε ακμάζουσας ελληνικής οικονομίας (WP).
 
 
Θα καθυστερήσει κι άλλο η λύση στο ελληνικό δράμα -καμία προσέγγιση με ουσιαστικές συνέπειες, γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ μετά τη Σύνοδο στη Ρίγα. Απαισιόδοξα τα μηνύματα από Βρυξέλλες. Οι ΗΠΑ δίνουν σήμα για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω ΔΝΤ. Ταραχές εντός του CSU/CSUπροκαλεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας – δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο να ζητήσει η Merkel ψήφο εμπιστοσύνης από τη γερμανική βουλή.
 
Back to top button