Διεθνή

Η ΑΡΚΟΥΔΑ «ΑΓΡΙΕΥΕΙ» ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

 

 

Έντονη ανησυχία προκαλούν στην Άγκυρα οι ειδήσεις που έρχονται από την Ρωσία για την μεγαλύτερη αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των ρωσικών οπλικών συστημάτων κυρίως του πεζικού, που έχει γίνει ποτέ στην σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας και που προωθεί με ασταμάτητους και ταχείς ρυθμούς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδιμήρ Πούτιν.

 

1430565667722Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τουρκικά δημοσιεύματα, (εφημερίδα Sabah), οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αφυπνίζονται από την χειμερία νάρκη όπου βρίσκονταν εδώ και χρόνια με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις διεθνείς γεωστρατηγικές ισορροπίες καθώς και για τις πολιτικές φιλοδοξίες της Τουρκίας να ηγεμονεύσει στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη ο ρωσικός στρατός προβάλλεται σαν η μεγαλύτερη δύναμη στην περιοχή της Ευρασίας γεγονός που δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο από τους στρατηγικούς παρατηρητές

 

 

Στα ρωσικά προγράμματα οπλικών συστημάτων περιλαμβάνεται όπως γραφούν τα τουρκικά δημοσιεύματα, τα άρματα μάχης τύπου T-14 και τα τεθωρακισμένα οχήματα Kurganets. Τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης τύπου Τ-72, Τ80 και Τ90, θα έχουν πλήρωμα τρία καλά εκπαιδευμένα άτομα και πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα βεληνεκούς πλήξεως του αντιπάλου. Τα δε τεθωρακισμένα πεζικού, τύπου Kurganets, ξεπερνουν τις δυνατότητες των δυτικών Warrior και CV-90, καθιστώντας τα ικανά για αστραπιαίες προελάσεις σε εχθρικό έδαφος.

 

 

Εκείνο όμως που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους Τούρκους και όχι μόνο, είναι οι πυρηνικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς για τους οποίους οι Ρώσοι σκόπιμα δεν αφήνουν να διαρρεύσουν πολλές πληροφορίες όπως και γενικότερα για τις ρωσικές πολεμικές βιομηχανίες.

Να σημειώσουμε ότι αυτές τις μέρες στην Άγκυρα γίνεται η γνωστή έκθεση οπλικών συστημάτων IDEF, όπου οι Τούρκοι περιμένουν με έντονο ενδιαφέρων να δουν κάποια χαρακτηριστικά δείγματα των τελευταίων ρωσικών παραγωγών.

 

 

 

 

 

 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Back to top button