Κύπρος

Η κρίση αλλάζει την κοινωνία-ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Πριν μερικές εβδομάδες το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο το οποίο πέρασε απαρατήρητο. Κάτω από τον τίτλο «ντόμινο αλλαγών στη δομή και ψυχολογία της κυπριακής κοινωνίας λόγω οικονομικής κρίσης», το ρεπορτάζ αναφερόταν σε όσα έφερε μαζί της και θα αφήσει πίσω της η κρίση.

Όχι από οικονομικής σκοπιάς, αλλά από κοινωνικής. Και πρόκειται για πληγές πολύ σοβαρές και μακροχρόνιες.

katathlipsi1111Μεταξύ άλλων, όπως σχετικά σημείωνε με δηλώσεις του ο ψυχολόγος-κοινωνιολόγος Αντώνης Ράφτης, από τον καιρό της οικονομικής κρίσης γεννήθηκαν πολλά κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα τόσο στην κοινωνία μας όσο και στα άτομα.

Η μελαγχολία και η κατάθλιψη έγινε καθημερινό βίωμα. Ο άλλοτε δυνατός θεσμός της οικογένειας σείστηκε, αυξήθηκαν τα διαζύγια, μειώθηκαν οι γάμοι, μειώθηκε και ο πληθυσμός. Ο κόσμος άλλαξε νοοτροπίες για να διαβεί το δύσκολο καιρό, γεμίζοντας από οικονομικές ανασφάλειες.

 

n1Η εγκληματικότητα αυξήθηκε και τα σκάνδαλα πλήθυναν. Σύζυγοι είναι σε ένα γάμο «νεκρό» κι απλώς συνυπάρχουν λόγω οικονομικού προβλήματος. Άλλοι έχουν τάση φυγής από το σπίτι και από την οικογένεια για να αποποιηθούν των οικονομικών τους ευθυνών. Σύμφωνα με τον κ. Ράφτη η δομή της κοινωνίας αλλάζει με ένα τρόπο ντόμινο.

 

Εάν από οικονομικής σκοπιάς χρειαστούν άλλα πέντε χρόνια για να επανέλθει το βιοτικό επίπεδο του κόσμου σε ικανοποιητικά επίπεδα, τα πιο πάνω ίσως χρειαστούν δεκαετίες. Μία γενιά νέων θα φέρει το στίγμα της κρίσης εφ’ όρου ζωής και μια άλλη, αυτή των παιδιών τους, μέρος των τραυμάτων των γονέων τους.

Τα πράγματα είναι σοβαρά για να περνούν απαρατήρητα. Πιστεύω πως το κράτος θα πρέπει να διορίσει μία ομάδα ειδικών για να μελετήσει την κατάσταση και να εισηγηθεί μέτρα για αντιμετώπισή της. Τουλάχιστον να διορθωθεί ότι είναι δυνατόν…

Πανίκος Χαραλάμπους

philenews.com

Back to top button