Πριν μερικές εβδομάδες το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο το οποίο πέρασε απαρατήρητο. Κάτω από τον τίτλο «ντόμινο αλλαγών στη δομή και ψυχολογία της κυπριακής κοινωνίας λόγω οικονομικής κρίσης», το ρεπορτάζ αναφερόταν σε όσα έφερε μαζί της και θα αφήσει πίσω της η κρίση.
Όχι από οικονομικής σκοπιάς, αλλά από κοινωνικής. Και πρόκειται για πληγές πολύ σοβαρές και μακροχρόνιες.
Μεταξύ άλλων, όπως σχετικά σημείωνε με δηλώσεις του ο ψυχολόγος-κοινωνιολόγος Αντώνης Ράφτης, από τον καιρό της οικονομικής κρίσης γεννήθηκαν πολλά κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα τόσο στην κοινωνία μας όσο και στα άτομα.
Η μελαγχολία και η κατάθλιψη έγινε καθημερινό βίωμα. Ο άλλοτε δυνατός θεσμός της οικογένειας σείστηκε, αυξήθηκαν τα διαζύγια, μειώθηκαν οι γάμοι, μειώθηκε και ο πληθυσμός. Ο κόσμος άλλαξε νοοτροπίες για να διαβεί το δύσκολο καιρό, γεμίζοντας από οικονομικές ανασφάλειες.
Η εγκληματικότητα αυξήθηκε και τα σκάνδαλα πλήθυναν. Σύζυγοι είναι σε ένα γάμο «νεκρό» κι απλώς συνυπάρχουν λόγω οικονομικού προβλήματος. Άλλοι έχουν τάση φυγής από το σπίτι και από την οικογένεια για να αποποιηθούν των οικονομικών τους ευθυνών. Σύμφωνα με τον κ. Ράφτη η δομή της κοινωνίας αλλάζει με ένα τρόπο ντόμινο.