Διεθνή

Ισπανικός τύπος: «Ριζική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας»

Βαθειά αλλαγή”, “ριζική αλλαγή“: Το Λαϊκό Κόμμα (PP) και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE), που εναλλάσσονται στην εξουσία της χώρας για περισσότερα από 30 χρόνια, τιμωρήθηκαν σκληρά σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές, με τους “αγανακτισμένους” να επιβεβαιώνουν την δυναμική είσοδό τους στην πολιτική σκακιέρα, υπογραμμίζουν σήμερα οι ισπανικές εφημερίδες.

 

“Πολιτική αλλαγή σε βάρος του PP”, τιτλοφορείται η κεντροδεξιά εφημερίδα El Mundo, η οποία υπογραμμίζει την “δυναμική εισβολή” του αριστερού Podemos (Μπορούμε) και την “αξιοσημείωτη άνοδο του (κεντροδεξιού) Ciudadanos” (Πολίτες), που δείχνουν ότι “το ισπανικό πολιτικό τοπίο εισήλθε σε μια νέα φάση” μερικούς μήνες πριν από τις βουλευτικές.

 

 

ispania-dimotikes-eklogesΟι “αγανακτισμένοι”, το κίνημα που γεννήθηκε από την αγανάκτηση του κόσμου λόγω της κρίσης, το οποίο υποστηρίζεται από το Podemos, είναι σε θέση να κερδίσουν τα δημαρχεία της Μαδρίτης και της Βαρκελόνης με την υποστήριξη άλλων κομμάτων της αριστεράς, σε μια ιστορική αλλαγή έπειτα από 24 χρόνια που οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος βρίσκονται στην εξουσία στην ισπανική πρωτεύουσα.

 

 

Σε κύριο άρθρο της η El Mundo επισημαίνει ότι το Λαϊκό Κόμμα “διακινδυνεύει να μην επιβιώσει αν εγκλωβιστεί στο απαρχαιωμένο επιχείρημα της οικονομικής αναγέννησης”. Επίσης αποδίδει το πισωγύρισμα που υπέστη το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο παραμένει ωστόσο πρώτη δύναμη στην χώρα, στην “έλλειψη συναίσθησης και κοινωνικής ευαισθησίας, μαζί με τον υπερσυντηρητισμό με τον οποίο το κόμμα αυτό ανταποκρίθηκε στην δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην λειτουργία των θεσμών και στα σκάνδαλα της διαφθοράς”.

 

Για την El Mundo “επείγει η διοργάνωση ενός (έκτακτου) συνεδρίου (του PP), το ταχύτερο δυνατό” καθώς “χάνει σχεδόν 11 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011” και την απόλυτη πλειοψηφία που είχε κερδίσει σε πολλές περιοχές.

Παράλληλα η εφημερίδα κρίνει ότι το PSOE παρουσιάζει “μια μεγάλη υποχώρηση στις μεγάλες πόλεις”, αλλά “θα μπορούσε να αναλάβει την διοίκηση σε επιπλέον έξι περιοχές αν καταλήξει σε συμφωνίες με το Podemos”, το κόμμα που επιβεβαίωσε στις εκλογές αυτές “την δυναμική του εισβολή” στην πολιτική σκηνή της χώρας.

“Η πτώση του PP προκαλεί μια ανατροπή υπέρ της αριστεράς”, επισημαίνει παράλληλα η κεντροδεξιά El Pais.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια “βαθιά αλλαγή”, υπογραμμίζει εξάλλου η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και η La Vanguardia αναφέρεται σε “μια ριζική αλλαγή”.

Θα ήταν απατηλό να ερμηνεύουμε αυτό που συνέβη ως μια επανάσταση που είχε αναγγελθεί από ορισμένους, αλλά θα ήταν επίσης σφάλμα να μείνουμε απαθείς απέναντι στο ισχυρό μήνυμα αλλαγής που δίνουν αυτά τα αποτελέσματα“, συμπληρώνει η El Pais.

Για την εφημερίδα αυτή πρόκειται για “ένα σημαντικό αποτέλεσμα του πολιτικού σεισμού που άρχισε να εκδηλώνεται στις ευρωεκλογές του 2014”, στις οποίες το Podemos κέρδισε πέντε έδρες ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Για τις οικονομικές εφημερίδες, τα κόμματα στην Ισπανία είναι πλέον “καταδικασμένα σε συμμαχίες”, όπως άλλωστε τιτλοφορείται και η Cinco Dias, ενώ στο ίδιο πνεύμα η Expansion υπογράμμιζε στο πρωτοσέλιδό της: “Η Ισπανία αξιώνει συμμαχίες”.

 

 

 

 

topontiki.gr

Back to top button