Ελλάδα

Με συμβόλαια αξίας 14.000 δολαρίων περνάνε οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα

Οι δουλέμποροι δεσμεύονται για τρεις απόπειρες εάν οι «πελάτες» απελαθούν – Στοιχεία της Frontex δείχνουν ότι αντί της Ιταλίας πλέον οι μετανάστες από την Αφρική θα περνάνε από την ΕλλάδαΜε απόλυτα νόμιμες διαδικασίες στις χώρες τους και την υπογραφή συμβολαίου στο όνομα της «Χαβάλα», γίνεται πλέον η διακίνηση παράνομων μεταναστών από τις χώρες της Ασίας στη Βόρεια Ευρώπη μέσω Ελλάδας.
λαθρομετανάστευσηΤο «ΘΕΜΑ» εξασφάλισε και αποκαλύπτει το συμβόλαιο που υπογράφουν οι οικογένειες των μεταναστών, μέσα από το οποίο αποκρυπτογραφείται το δρομολόγιο που ακολουθούν, οι χώρες που διέρχονται, τα μέσα που χρησιμοποιούν, αλλά και δεσμεύσεις των δουλεμπόρων απέναντι στους μετανάστες. Για να κλειστεί η δουλειά, η οικογένεια πρέπει να καταβάλει τμηματικά το ποσό των 14.000 δολαρίων. Οι δουλέμποροι είναι υπεύθυνοι να τους προωθήσουν και πάλι, έτσι και απελαθούν, έως τρεις φορές, και το ταξίδι θα ολοκληρωθεί σε έναν μήνα!
Την ίδια ώρα, με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι ροές των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας. Τον μήνα Απρίλιο εντοπίστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό 11.415 μετανάστες, όταν ο αριθμός αυτών τον περασμένο Ιανουάριο ήταν 1.704! Μάλιστα οι εκτιμήσεις των Αρχών δεν είναι καθόλου αισιόδοξες καθώς τους επόμενους μήνες το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί.

Παράλληλα, έντονη ανησυχία προκάλεσαν οι πληροφορίες από τη Frondex ότι τα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας πέρασαν εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες οι οποίοι είχαν μπει στην ελληνική επικράτεια από τη Μυτιλήνη και τα άλλα ακριτικά νησιά πριν από 4 ημέρες! Η ανάλυση της συγκεκριμένης πληροφορίας οδηγεί στο συμπέρασμα πως τα κυκλώματα των δουλεμπόρων της Αφρικής θα σταματήσουν σταδιακά να χρησιμοποιούν την Ιταλία για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών από τις υποσαχάριες χώρες στην Ευρώπη, καθώς πλέον όλη η διακίνηση θα περνάει από το Αιγαίο. Η ναύλωση πλοιαρίων, το κυνήγι των ιταλικών αρχών και τα ναυάγια σε συνδυασμό με την ταχύτατη μεταφορά από τα νησιά του Αιγαίου στην Κεντρική Ευρώπη (μόλις 4 ημέρες) αναμένεται να αλλάξουν, σε βάρος της χώρας μας, τα δρομολόγια των δουλεμπόρων. 

Αυτό είναι το συμβόλαιο με το δακτυλικό αποτύπωμα
Τo σύγχρονο δουλεμπόριο είναι μια βιομηχανία δομημένη στο σχήμα της λεγόμενης «Χαβάλα», ενός άγραφου κώδικα που στα αραβικά και τις χώρες του Ισλάμ σημαίνει «μεταφορά» στηριγμένη στην εμπιστοσύνη και την τιμή. Η οικογένεια κάθε μετανάστη στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στο Μπαγκλαντές, στο Σουδάν και σε άλλες χώρες που ανθεί η παράνομη μετανάστευση, υπογράφει συμβόλαιο με τον τοπικό βαρόνο και είναι υποχρεωμένη να πληρώσει το ποσό των 14.000 δολαρίων (ανάλογα με το αν ο μετανάστης θα κινηθεί αεροπορικώς, με πλοίο ή ακόμη και με τα πόδια, το ποσό διαφέρει ξεκινώντας από τις 5.000) προκειμένου ο άνθρωπός τους να πατήσει σε χώρα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

 

Τα χρήματα δίνονται τμηματικά, είτε σε μετρητά είτε σε γη, ενώ η όλη διαδικασία στις συγκεκριμένες χώρες θεωρείται καθ’ όλα νόμιμη. Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει το συμβόλαιο που υπογράφουν οι δύο πλευρές, μέσα στο οποίο περιγράφονται με λεπτομέρειες τον τρόπο που θα γίνει το ταξίδι, πώς θα πληρωθούν οι βαρόνοι του δουλεμπορίου, τις δεσμεύσεις τους και το χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού.
 
Το συμβόλαιο ξεκινά με τα πλήρη στοιχεία των ανθρώπων που αναμένεται τα μεταφερθούν στην Ευρώπη (στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δύο άνδρες από το Αφγανιστάν). Στη συνέχεια ξεκαθαρίζεται πως «οι συγκεκριμένοι άνδρες θα ταξιδέψουν από την Καμπούλ στον Ιράν με αεροπλάνο με νόμιμη βίζα και διαβατήριο. Στη συνέχεια και πάλι με νόμιμο τρόπο και τη χρήση βίζας και διαβατηρίου θα μεταφερθούν οδικώς από την Τεχεράνη στην Τουρκία με τη συνοδεία ενός απόλυτα έμπιστου προσώπου (είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν και το όνομα του συνδέσμου). Με άλλο όχημα θα φτάσουν στα σύνορα της Ελλάδας. Από εκεί στην Αθήνα από όπου θα φτάσουν με πλοίο στην Ιταλία». Σε αυτή την περίπτωση οι δουλέμποροι θα χρησιμοποιούν την Πάτρα ή την Ηγουμενίτσα προκειμένου μέσω Ιταλίας να φτάσουν οι δύο Αφγανοί στη Γερμανία. 

 

Στη συνέχεια του συμβολαίου περιγράφεται το τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού. «Από την Ιταλία οδικώς θα φτάσουν στη γερμανική πόλη Μόναχο και η μεταφορά θα γίνει με ειδικά τροποποιημένο όχημα (μάλλον εννοεί κρύπτη σε νταλίκα). Ο ένας θα μείνει εκεί και ο άλλος θα ταξιδέψει για την πόλη Εσεν», αναφέρει το συμβόλαιο και διευκρινίζει: «Η δέσμευση που αναλαμβάνουμε ισχύει για έναν μήνα και είμαι υπεύθυνος γι’ αυτή, εάν απελαθούν, έως και τρεις φορές. Εφόσον κάτι δεν πάει καλά σύμφωνα με το πλάνο που αναφέραμε παραπάνω ή γίνει αντίθετα με τους παραπάνω όρους, θα επιστραφούν τα χρήματα και συγκεκριμένα το ποσό των 14.000 δολαρίων τα οποία εισπράχτηκαν για κάθε άνδρα χωρίς καμία παρακράτηση. Τα χρήματα ήδη είναι ασφαλή και κρατούνται ως παρακαταθήκη». Το συμβόλαιο τελειώνει στο όνομα της «Χαβάλα» με τη φράση «θα τιμήσω τον λόγο μου», την υπογραφή του δουλέμπορου, ο οποίος αφήνει και το δακτυλικό του αποτύπωμα. 

Αξίζει να επισημανθεί πως στην Τουρκία, στην Αθήνα, στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ουγγαρία, στη Σουηδία και στην Ιταλία τα δέκα μεγάλα κυκλώματα διαθέτουν κεκαλυμμένα γραφεία και τοπικούς αντιπροσώπους που αναλαμβάνουν να κρύψουν και να τακτοποιήσουν τις πρώτες ημέρες τους παράνομους μετανάστες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα οι έρευνες των Αρχών έδειξαν ότι σε επιχειρήσεις αλλοδαπών όπως μίνι μάρκετ, κέντρα τηλεφωνίας, καφενεία, εστιατόρια ή Ιντερνετ καφέ, κρύβονται οι ατζέντηδες των βαρόνων που αναλαμβάνουν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να παραλάβουν τους μετανάστες από προκαθορισμένα σημεία της πρωτεύουσας και, ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, να τους βγάλουν στην Κεντρική Ευρώπη είτε μέσω θαλάσσης από Ιταλία, είτε μέσω χερσαίων δρόμων από τα Σκόπια και τη Σερβία. Πέρυσι για παράδειγμα, είχαν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία 40.000 μετανάστες από τις χώρες της Ασίας, τα ονόματα και τα στοιχεία των οποίων έδειξαν ότι είχαν περάσει από τη χώρα μας. 

 

Η κρίση στη Συρία επιδείνωσε την κατάσταση καθώς οι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες ζώνες μπαίνουν πολύ εύκολα και χωρίς βίζα στην Τουρκία και κινούνται προς τα παράλια. Εκεί, έρχονται σε επαφή με ομοεθνείς τους που έχουν στρατολογηθεί από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο για το συγκεκριμένο κομμάτι της μεταφοράς φτάνουν στην Ελλάδα με τελικό προορισμό την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Σκοπός τους είναι να πατήσουν το πόδι τους κυρίως στη Γερμανία όπου θα λάβουν άμεσα 350 ευρώ τον μήνα, τροφή και στέγη μέχρι να οριστικοποιηθεί το θέμα του ασύλου, ή τη Σουηδία όπου το αντίστοιχο επίδομα είναι 750 ευρώ, συν στέγη και τροφή για δύο χρόνια. 

 

Τι είναι η «Χαβάλα»
 
Στο Αφγανιστάν (το 40% των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα), στο Ιράκ, στο Μπαγκλαντές, στο Πακιστάν κ.α., σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έφτασαν στις ελληνικές Αρχές, δραστηριοποιούνται εκατοντάδες τουριστικά γραφεία, τα οποία, χρησιμοποιώντας αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, ακόμα και στο Facebook, ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο. 

Οι οικογένειες που επιθυμούν να στείλουν στην Ευρώπη κάποιο ή κάποια μέλη τους, έρχονται σε επαφή με τον αντιπρόσωπο των βαρόνων για να κλείσουν τη συμφωνία και να υπογράψουν το συμβόλαιο. Ωστόσο όλη η ιστορία βασίζεται πάνω στον άγραφο νόμο των αραβικών και ισλαμικών χωρών, τη λεγόμενη «Χαβάλα». Πρόκειται για έναν αρχαίο κώδικα εμπιστοσύνης και τιμής στο Ισλάμ, που δεν μπορεί με τίποτα να παραβιαστεί και να σπάσει, ενώ όπως τονίζει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός που έχει πολύχρονη εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα, «το συμβόλαιο που υπογράφουν στο όνομα της “Χαβάλα” έχει απόλυτη νομική ισχύ στη χώρα τους και αποτελεί δέσμευση και για τις δύο πλευρές. Γι’ αυτό άλλωστε και μαζί με την υπογραφή υπάρχει και το δακτυλικό αποτύπωμα…». 

Για τους Αραβες η «Χαβάλα» είναι κάτι το ιερό. Μια παράδοση αιώνων που δεν παραβιάζεται με τίποτα και έχει ισχύ ακόμη μεγαλύτερη και από τον νόμο γιατί είναι στο όνομα του Ισλάμ. 

Σε 4 ημέρες από τη Μυτιλήνη στην Ουγγαρία
 
Από τη Frondex τις τελευταίες ημέρες έφτασε μια πληροφορία στις ελληνικές Αρχές που η ανάλυσή της προκαλεί πολλά ερωτήματα. Από την καταγραφή των μεταναστών που έφταναν στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας και ήταν εκατοντάδες, προέκυψε πως ο καθένας τους -από τη στιγμή που πατούσε το πόδι του στο ελληνικό έδαφος- χρειαζόταν τέσσερις ημέρες για να φτάσει εκεί! Ενα χρονικό διάστημα ιδιαίτερα μικρό που δείχνει ότι τα κυκλώματα δουλεμπόρων έχουν οργανωθεί καλά και έτσι ίσως προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μεταναστών από τις υποσαχάριες χώρες, που για να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη ταξιδεύουν 250 μίλια στη Μεσόγειο με σαπιοκάραβα μέχρι να φτάσουν στην Ιταλία (ένα ταξίδι πολλών ημερών και επικίνδυνο) και στη συνέχεια διασχίζουν όλη την Ιταλία και την Αυστρία για να φτάσουν στη Γερμανία. 

Ετσι, οι δουλέμποροι, όπως λένε οι Αρχές, ίσως επιλέξουν να αλλάξουν τη ρότα τους, φτάνοντας νόμιμα στα τουρκικά παράλια και στη συνέχεια μέσα σε τέσσερις ημέρες στην Ουγγαρία. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο (δηλαδή να περάσουν και οι Αφρικανοί μετανάστες από την Ελλάδα) θα σημαίνει ότι οι ροές των παράνομων μεταναστών θα αυξηθούν, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, εν όψει μάλιστα της καλοκαιρινής περιόδου. 

protothema.gr
Back to top button