Ελλάδα

Οι Τούρκοι προκαλούν και πάλι: Τώρα αμφισβητούν και την Σαμοθράκη!

Η Τουρκία “ενημέρωσε” την παγκόσμια αεροπορική κοινότητα ότι η Σαμοθράκη είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη. Πώς αντέδρασε η Ελλάδα

 

 

 

 

samothrakiΑμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στη Σαμοθράκη η Τουρκία, η οποία με ΝΟΤΑΜ (Notice to Airmen) που εξέδωσε την Τρίτη το μεσημέρι, ειδοποιεί την παγκόσμια αεροπορική κοινότητα ότι η Σαμοθράκη την οποία μάλιστα αναφέρει με τουρκική ονομασία, είναι κάτι σαν αποστρατικοποιημένη ζώνη!

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα στήνει άσκηση έρευνας και διάσωσης, μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο, με σενάριο διάσωσης μεταξύ Χίου και Λέσβου στα διεθνή ύδατα, λέγοντας ότι δεν έχει καμία υποχρέωση ενημέρωσης των ελληνικών αρχών, που έχουν την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στο FIR Αθηνών.Η γειτονική χώρα κατά την προσφιλή της τακτική ανοίγει πολλά μέτωπα διεκδικήσεων κάθε φορά που τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης.

Τώρα η αφορμή στάθηκε μια ελληνική ΝΟΤΑΜ που προειδοποιούσε για δέσμευση μιας περιοχής κοντά στη Σαμοθράκη για ασκήσεις. Η Τουρκία επικαλούμενη ψευδώς τη Συνθήκη της Λωζάνης ενημερώνει την παγκόσμια αεροπορική κοινότητα ότι το νησί SEMADIREK όπως το αναφέρει στα τουρκικά και σε παρένθεση Σαμοθράκη στην αγγλική γλώσσα, δεν πρέπει να περιλαμβάνεται σε οποιαδήποτε σενάρια στρατιωτικών ασκήσεων ή να γίνεται σε αυτή κάποια στρατιωτική άσκηση.

 

Η ελληνική απάντηση ήρθε στις 07:30 σήμερα το πρωί, όπου οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν με ΝΟΤΑΜ ότι οι τουρκικές αιτιάσεις είναι άκυρες καθώς περιέχουν πολιτικά κίνητρα και δεν έχουν σχέση με την ασφαλή πλοήγηση στην περιοχή. Οι ελληνικές αρχές ενημερώνουν ότι η Τουρκία εσκεμμένα χρησιμοποιεί σε ελληνικό νησί τουρκική ονομασία, αυτό το όνομα “Σαμοθράκη” με το οποίο είναι γνωστό παγκόσμια. Τονίζει επίσης ότι δεν υπάρχει καμία διεθνής συνθήκη η οποία να προβλέπει αποστρατικοποίηση του ελληνικού νησιού Σαμοθράκη και πως η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή, όπως άλλωστε κάνει καθημερινά.

Άσκηση “άστρο της Ανατολής-2015”

Την Παρασκευή ξεκινάει η τουρκική άσκηση έρευνας και διάσωσης “άστρο της Ανατολής – 2015” (Anadolu Yıldızı-2015) ένα σκέλος της οποίας έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο, στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου. Πρόκειται για μια ακόμα ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος της χώρας μας να κάνει έρευνα και διάσωση στην περιοχή του FIR Αθηνών.

 Σύμφωνα με το σενάριο, ένα φορτηγό πλοίο που βυθίζεται στα διεθνή ύδατα έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου και τα πτητικά μέσα της Τουρκίας χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης μπαίνουν μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο για να το σώσουν. Η άσκηση διευθύνεται από το τουρκικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και εκτελείται από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στην άσκηση μάλιστα έχουν προσκληθεί ξένοι παρατηρητές και δημοσιογράφοι.

Η τουρκική Notam

Back to top button