ΆποψηΚύπρος

Ο αρχιστράτηγος- Με τον Σενέρ Λεβέντ

Στο τραπέζι θα υπάρχει η βούληση των Τουρκοκυπρίων», είπες φίλε μου, έτσι δεν είναι;

ImageHandlerΠού είναι; Πού είναι εκείνη η βούληση; Εγώ δεν την είδα ακόμα. Δείξε μου την. Κοίτα που πάλι γίνεται αυτό που λέει ο στρατός, όχι αυτό που λες εσύ. «Δεν μπορούν να ανοίξουν εκείνες οι πόρτες», σου λένε.

Γιατί δεν μπορούν να ανοίξουν; Είναι, λένε, στρατιωτική περιοχή και γι’ αυτό! Πρώτου βαθμού! Ο στρατηγός χτύπησε το χέρι στο τραπέζι. Εσύ δεν το χτύπησες. Τι είσαι εσύ; Αρχιστράτηγος είσαι, έτσι δεν είναι; Βγες και πες το τουλάχιστον στον λαό αυτό. Μοιράσου το μαζί μας. Πες. Εμείς θέλουμε, αλλά η στρατιωτική διοίκηση δεν θέλει. Καταλαβαίνω πως δεν σου αρέσει η σύγκρουση. Αλλά υποσχέθηκες ότι δεν θα είσαι ενδοτικός. Είσαι αρχιστράτηγος, αλλά δεν περνάει ο λόγος σου. Είσαι κάτω από τις διαταγές των στρατιωτικών διοικητών, οι οποίοι πρέπει να είναι κάτω από τις δικές σου διαταγές!

Στρατιωτική περιοχή πρώτου βαθμού! Μπουχτίσαμε ρε, μπουχτίσαμε και από του πρώτου και από του δεύτερου βαθμού. Ξέρεις ποιος είναι ο λόγος γι’ αυτό;

 

Η συνεχιζόμενη κατάπαυση του πυρός. Και η απόφαση κήρυξης πολέμου στην Κύπρο που έλαβε πριν 41 χρόνια η Βουλή της Τουρκίας. Πολλές φορές σε προειδοποίησε ο Αλί Ερέλ. Αλλά δεν τον άκουσες. Δεν θα υπάρξει λύση και ειρήνη στην Κύπρο ενόσω δεν αίρεται αυτή η απόφαση για πόλεμο! Θα αναλάβεις πρωτοβουλία γι’ αυτό. Θα απαιτήσεις από την Άγκυρα να άρει αυτή την απόφαση πλέον. Δεν μπορείς να κάνεις τα στραβά μάτια επειδή δεν θέλεις σύγκρουση. Αν είναι σύγκρουση, τότε ναι σύγκρουση. Μήπως δεν αξίζει η σύγκρουση για χάρη της λύσης και της ειρήνης;

Κοίτα που δεν έχεις καμία απολύτως άποψη αναφορικά με τις εγγυήσεις. Σε ρωτούν, αλλά απαντάς με υπεκφυγές. «Το ζήτημα αυτό αφορά τους εγγυητές», λες. Μόνο τους εγγυητές; Με αφορά πολύ και εμένα για παράδειγμα. Εσένα μήπως δεν σε αφορά; Έστω και αν είναι ζήτημα που εξαρτάται από αυτούς, μήπως εσύ δεν έχεις καμία απολύτως άποψη; Ο Αναστασιάδης λέει την άποψή του. Δεν μπορείς να την πεις και εσύ;

Είπες να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από τα πιο εύκολα, από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αλλά ακόμα και εκεί προσέκρουσες σε τείχος. Για να δούμε τι θα γίνει όταν έρθουμε στη δύσκολη πτυχή της υπόθεσης. Οι έποικοι. Οι εγγυήσεις. Οι περιουσίες. Το Βαρώσι. Και η τελική μορφή του χάρτη. Μέχρι σήμερα δεν είδα οποιανδήποτε αλλαγή στις πολιτικές της τουρκικής πλευράς πάνω σε αυτά τα θέματα. Αν έχεις διαφορετική άποψη από τους Ντενκτάς, Ταλάτ και Έρογλου, πες μας την. Θα σε ακούω μέχρι το πρωί.

Ακόμα δεν έκανες αισθητή την παρουσία σου ούτε στα εσωτερικά θέματα για τα οποία υποσχέθηκες να ενδιαφερθείς. Εδώ και μέρες οι εθνικιστές καίγονται από την υστερία λιντσαρίσματος στην πόρτα του δικαστηρίου στην Αμμόχωστο. Αναζητούν ευκαιρία να λιώσουν το κεφάλι των Κοράι και Τζινέλ.

 

Σέρνονται στα δικαστήρια ο Κοράι και η Τζινέλ επειδή ανάρτησαν στο σπίτι τους και στον χώρο εργασίας τους τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ώρα που τα κόμματα και οι οργανώσεις στον βορρά σιωπούν ενώπιον της υστερίας λιντσαρίσματος του εθνικιστικού όχλου, δέχονται επιθέσεις και οι Ελληνοκύπριοι συμπατριώτες μας οι οποίοι έρχονται από τον νότο για στήριξη.

 

 

Και εσύ. Ένας ηγέτης στον οποίο εναπόθεσε ελπίδες η κοινωνία. Ο αρχιστράτηγος. Δεν άνοιξες το στόμα σου μέχρι τώρα να πεις μια κουβέντα για το θέμα αυτό. Σάμπως και αυτά δεν συμβαίνουν στη δική σου χώρα. «Με λιντσάρουν οι φίλοι μου», φώναξες ζητώντας βοήθεια. Ενώ δεν βλέπεις το ουσιαστικό λιντσάρισμα!

 

 

 

 

politis-news.com

Back to top button