Διεθνή

… Eξω από την πόρτα μας..Οι Αμερικανοί διαλύουν και τα Σκόπια για να φτιάξουν τη «Μεγάλη Αλβανία».

 

 

Η κυβέρνηση των Σκοπίων αντέδρασε ψύχραιμα και αποφασιστικά, αποτρέποντας τους Αλβανούς τρομοκράτες να προχωρήσουν στην επιχείρηση αποσταθεροποίησης, που προέβλεπε την ανατίναξη δημόσιων κτιρίων και νευραλγικών δομών του κράτους, προκειμένου να διαμορφώσουν σκηνικό τρόμου και αναρχίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να σκοτώσουν 14 τρομοκράτες και να συλλάβουν δεκάδες απ’ αυτούς που ήταν έτοιμοι να εκτελέσουν το βρόμικο σχέδιο που προέβλεπε ακόμα και επιθέσεις σε εμπορικά κέντρα και στάδια, προκειμένου να βυθιστεί η χώρα στο απόλυτο χάος

 

38-720x415Βεβαίως οι Αμερικάνοι και οι Αλβανοί δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους σχεδιασμούς τους γι’ αυτό στην περιοχή επικρατεί ουσιαστικά πολεμική ατμόσφαιρα. Ανήσυχοι εμφανίζονται και οι Σέρβοι, προειδοποιώντας σε αυστηρό τόνο με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών για τις συνέπειες που θα έχουν ανάλογες προβοκάτσιες και τρομοκρατικές επιθέσεις επί σερβικών εδαφών. «Να μη διανοηθεί να παίξει κανείς με τη Σερβία», ήταν το μήνυμα του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, που απευθύνονταν τόσο προς τους Αλβανούς τρομοκράτες, όσο και τους Αμερικανούς, που επιχειρούν να στήσουν σκηνικό με πορτοκαλί επανάσταση και στα Σκόπια. Πρόκειται για το ίδιο μοντέλο που εφαρμόστηκε στη Λιβύη, προκαλώντας το απόλυτο χάος, στη Συρία, στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες που αποσταθεροποιήθηκαν με βάση τα αμερικανικά σχέδια.

 

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί ανήσυχη τις εξελίξεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ακύρωσε την συνάντησή του με τον Αλβανό πρέσβη, μετά τις νέες προκλήσεις της Αλβανικής κυβέρνησης, που αμφισβητεί ευθέως την ΑΟΖ στο Ιόνιο. Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις το αλβανικό ΥΠΕΞ επέδωσε στον Έλληνα πρέσβη Λεωνίδα Ροκανά, ρηματική διακοίνωση με την οποία απαιτεί τροποποίηση του προγράμματος ερευνών της Ελλάδος στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες! Ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση των Σκοπίων που επιδιώκουν οι Αμερικανοί, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στα Βαλκάνια, ενώ η χώρα μας σίγουρα θα επηρεαστεί από έναν πόλεμο δίπλα στην πόρτα της.

 

 

Οι ανησυχίες μεγαλώνουν, γιατί οι Αλβανοί τρομοκράτες δραστηριοποιούνται με βάση στρατηγικό σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία της λεγόμενης «μεγάλης Αλβανίας». Τις εξελίξεις παρακολουθεί από κοντά και η Μόσχα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσει να αναπτυχθούν οι Κοσοβάροι τρομοκράτες στα Σκόπια και την ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα εκτός από το γεωπολιτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα Σκόπια, θα πρέπει να προστατεύσει τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Σε περίπτωση αποσταθεροποίησης των Σκοπίων, η ζημιά για την ελληνική οικονομία θα είναι μεγάλη, αφού όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν θυγατρικές στα Σκόπια. Βέβαια, το διακύβευμα είναι η ειρήνη στην περιοχή, γιατί κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει μέχρι που μπορεί να φτάσει η βλακεία των αμερικανών και η τρομοκρατία των Αλβανών, γεγονός που δείχνει το λάθος των Σκοπιανών να μην διατηρούν απολύτως φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα.

 

 

Ανησυχία εκφράζει η ΕΕ

 

 

Έχοντας εκφράσει ήδη έντονη ανησυχία για τη χειρότερη πολιτική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η ΠΓΔΜ εδώ και χρόνια, οι Βρυξέλλες καλούν όλες τις πλευρές να συνεργαστούν προς αποφυγή κάθε περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας για το συμφέρον της γενικής σταθερότητας στη χώρα.
«Πρέπει να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση της βίας προς όφελος της γενικής σταθερότητας στη χώρα», τονίζει ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος Γιοχάνες Χαν, επισημαίνοντας ότι «ανησυχεί βαθιά» για την κατάσταση στην περιοχή του Κουμάνοβο. Ο ίδιος καλεί «τις Αρχές και όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τους ηγέτες κοινοτήτων να συνεργασθούν, να αποκαταστήσουν την ηρεμία και να διεξαγάγουν πλήρη έρευνα για τα γεγονότα με αντικειμενικότητα και διαφάνεια μέσα στο πλαίσιο του νόμου».

 

 

Πώς έγινε το μακελειό

 

 

Με συνολικά 22 νεκρούς, οχτώ εκ των οποίων αστυνομικοί και δεκατέσσερις Αλβανόφωνοι ένοπλοι, έληξαν μετά από 28 ώρες οι συγκρούσεις στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και ένοπλων Αλβανών. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό τους 37 έφτασαν οι τραυματίες.
Τη λήξη της επιχείρησης ανακοίνωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι προσθέτοντας ότι από την ομάδα των ενόπλων έχουν συλληφθεί περίπου 30 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ορισμένοι από αυτούς που σχεδίασαν την επίθεση. Σκοπός των ενόπλων κατά τον Γκρούεφσκι ήταν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικά τμήματα, εμπορικά κέντρα και στάδια.

 

Νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η αστυνομία, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβo, οι οποίες διήρκεσαν πάνω από 15 ώρες. Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο των Σκοπίων. Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου των Σκοπίων, ένας ακόμη αστυνομικός, που είχε μεταφερθεί βαριά τραυματισμένος, υπέκυψε στα τραύματά του στη διάρκεια της νύχτας, ενώ μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μετέδωσαν ότι δύο ακόμη αστυνομικοί βρέθηκαν νεκροί το πρωΐ της Κυριακής.

 

 

 

 

frappetime.gr

Back to top button