Κύπρος

Τι λένε τα wikileaks για το σχέδιο λύσης που θέλουν Αναστασιάδης και Αβέρωφ

Λύση τύπου… Ανάν φαίνεται να προωθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

 

 

05-05-2015-wikileaksΚάποια από τα αποχαρακτηρισθέντα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο συνάδελφος Τάσος Χριστοδούλου (εφημερίδα «24») είναι απόλυτα ενδεικτικά. Παραθέτουμε τα επίμαχα αποσπάσματα από τα έγγραφα του State Department:

* Έγγραφο 08NICOSIA273 – 30 Απριλίου 2008. Μετά από συνάντηση µε τον κ. Αναστασιάδη ο Αµερικανός Πρέσβης καταγράφει µεταξύ άλλων στην παράγραφο οκτώ: «Ο Αναστασιάδης κατ’ ακρίβεια υποστήριζε την επαναφορά (retabling) του Σχεδίου Ανάν µε στόχο αλλαγές σχεδιασµένες να καταπραΰνουν (assuage) τις ανησυχίες των Ε/Κ.».
«[…] Πρόσθετα εάν ο Αναστασιάδης ανέφερε τη θέση αυτή δηµόσια ή έστω και κατ΄ιδία, για να το δει µετά να διαρρέει, η επακόλουθη καταδίκη µπορεί να περιθωριοποιήσει τον ταλαντούχο πολιτικό σε µια κρίσιµη περίοδο. Εµείς -οι Αµερικανοί- θεωρούµε ότι ο Αναστασιάδης εξυπηρετείται καλύτερα εάν προωθεί µέσα στο ‘καλάθι’ των διαπραγµατευτών τη συµπερίληψη στοιχείων του Σχεδίου Ανάν, αλλά όχι το σχέδιο αυτούσιο και την ορολογία του»

* Έγγραφο 06NICOSIA766 – 23 Μαϊου 2006 παράγραφος έξι: «Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το κόµμα του έχει υποφέρει τα µάλα για την επιλογή του «NAI» στο σχέδιο Ανάν κατά το δηµοψήφισµα. […] Γι’ αυτό το λόγο το κόµµα του δεν µπορεί δηµόσια να υποστηρίξει το Σχέδιο Αναν.) Παρόλο που κατ ιδίαν είναι διατεθειμένος να οµολογήσει ότι το Σχέδιο Ανάν παραµένει η µόνη βιώσιµη βάση για επανένωση». […]Ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρότεινε όπως: (1) το όνοµα «Ανάν» θα πρέπει να αφαιρεθεί από οποιοδήποτε σχέδιο, (2) δεν θα πρέπει να υπάρξουν στο µέλλον δηµοψηφίσµατα για Ναι και Όχι και (3) Οι Ε/Κ θα πρέπει να καθησυχαστούν ότι η ΕΕ παίζει κεντρικό ρόλο ακόµα και αν αυτό δεν ισχύει».

 

 

 

 

oparatiritis.com.cy

Back to top button