ΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φυτά και Γλάστρες για τον Κήπο σου

Αν ανοίξεις τα βιβλία βοτανολογίας πιθανόν να χρειαστείς λεξικό για καταλάβεις τα βασικά. Αν όμως θέλεις έναν ανθρώπινο οδηγό για τα φυτά αλλά και τις γλάστρες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, τότε άσε τα μονοκοτηλύδονα και τις ταξιανθίες και ρίξε μια ματιά!

Για τον περισσότερο κόσμ,ο τα φυτά έχουν κάποιες βασικές κατηγορίες. Λουλούδια, φρούτα-λαχανικά, δένδρα, θάμνοι, υδρόβια, κάκτοι κτλ. Για τους πρακτικούς αυτού του κόσμου όμως, τα φυτά ανήκουν στις κατηγορίες που ορίζουν οι ανάγκες μας. Πάμε λοιπόν να τα ταξινομήσουμε όπως πρέπει!  🙂

 

 

Μέσα ή έξω από την πόρτα;

 

Οφείλεις πάντοτε να διαλέγεις φυτά ανάλογα το περιβάλλον που πρόκειται να ζήσουν. Συνήθως είναι πολύ διαφορετικά τα φυτά εσωτερικού χώρου από εκείνα του εξωτερικού και σε περίπτωση που τα βάλεις στο λάθος σημείο δύσκολα αντέχουν τις συνθήκες.  
Λοιπόν, δράκαινα ή ιβίσκος;
Παράδοση ή ξενομανία;
Ένα τοπικό φυτό το βλέπεις καθημερινά, ξέρεις τί να περιμένεις και θα είναι σχετικά εύκολη η φροντίδα του. Απ΄την άλλη, μπορείς να επιλέξεις κι ένα εξωτικό που όμως επιβάλλεται να μάθεις για τη φροντίδα του και θα προσθέσει έναν χαρούμενο τόνο έκπληξης σε κάθε στάδιό του.
Λοιπόν, παπουτσόσυκα ή παπάγια;
Ουράνιο τόξο ή 50 τόνοι του πράσινου;
Αν είσαι τύπος που λατρεύει τα λουλούδια, τότε τα φυτά που επιλέγεις μπορούν να είναι ανθοφόρα. Όμως, υπάρχουν και πολλοί που λατρεύουν το πράσινο σε κάθε απόχρωση και σε φύλλα κάθε μεγέθους και σχήματος.
Λοιπόν, ντάλιες ή φίκος;
Νίντζα ή κομάντο;
Μπορεί το φυτό σου να κάθεται μια χαρά στη γλάστρα του και να σου αρκεί, έχεις όμως και άλλες δύο ενδιαφέρουσες επιλογές. Φυτά που σκαρφαλώνουν και φυτά που απλώνονται. Επέλεξε λοιπόν ανάμεσα στα αναρριχητικά φυτά και τα έρποντα για να “πνιγείς” στην ομορφιά τους.
Λοιπόν, τριανταφυλλιά ή μαργαρίτες;
Ντάντεμα ή νέα και ωραία;
Εάν ο γιατρός σου επιμένει να περνάς μερικές ώρες καθημερινά με τα φυτά σου, τότε προφανώς δεν θα έχεις πρόβλημα με ένα απαιτητικό φυτό. 🙂 Αν απ΄την άλλη θες να ρίχνεις πού και που λίγο νεράκι και αν, τότε ένα ανθεκτικό φυτό είναι το καλύτερο για σένα.
Λοιπόν, γαρδένια ή γεράνι;
Αγαπημένοι ή από μακριά κι αγαπημένοι;
Πόσες ημέρες θα λείπεις μακριά του; Εάν το φυτό που επιλέξεις χρειάζεται καθημερινά νερό αλλά εσύ λείπεις για καιρό μακριά από το σπίτι σου, τότε ίσως να πρέπει να διαλέξεις ένα φυτό που δεν χρειάζεται τόσο συχνό πότισμα.
Ή φυσικά, μπορείς με λίγη βοήθεια, να εγκαταστήσεις ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος.
Λοιπόν, κάκτος ή βασιλικός;
Το μέγεθος μετράει;
Μπορεί όλα αυτά τα γλυκούλικα γλαστράκια στο φυτώριο να φαίνονται ότι θα χωρέσουν στον κήπο σου, όμως σύντομα, τα μισά από αυτά θα γίνουν γίγαντες. Οφείλεις λοιπόν, να ρωτήσεις από πριν μέχρι ποιό ύψος φτάνουν για να μην χρειαστεί να τα αποχωριστείς.
Λοιπόν, ταπεινό χαμομηλάκι ή κυπαρίσι;
Εις τον αιώνα των αιώνων;
Υπάρχουν φυτά που ζουν μόνο έναν χρόνο και άλλα που τα φυτεύεις μια φορά και δεν ξανασχολείσαι εκτός κι αν μεγαλώσουν πολύ και δεν χωρούν στην γλάστρα. Άρα προτού επιλέξεις φυτό, ρώτησε εάν είναι μονοετές, πολυετές ή αιωνόβιο!
Λοιπόν, παπαρούνα ή ελιά;
Μυρωδιές ή νοστιμιές;
Αυτό που σου αρέσει περισσότερο σε ένα φυτό είναι το ακαταμάχητο άρωμά του ή η χαρά της καλλιέργειας και δημιουργίας καρπών; Με άλλα λόγια θέλεις όμορφες μυρωδιές ή υπέροχες νοστιμιές από το φυτό σου;
Λοιπόν, νυχτολούλουδο ή φράουλα;
Σε μπεζάκι;
Μπορεί το φυτό που ψάχνεις να αποτελεί το κομμάτι ενός υπέροχου πολύχρωμου κήπου αλλά μπορεί και να θέλεις ένα φυτό με άνθη συγκεκριμένου χρώματος για να συμπληρώσεις το ντεκόρ μιας συγκεκριμένης γωνιάς του σπιτιού ή του κήπου.
Προσοχή: εάν πρόκειται για σπόρους ή για μικρό φυτό, προτού το αγοράσεις, ρώτα το χρώμα των λουλουδιών!
Λοιπόν, μωβ, άσπρα, ροζ ή κίτρινα ζουμπούλια;
Το κάτι άλλο
Εάν δεν ικανοποιείσαι με τα φυτά που συνήθως συναντά κανείς στα σπίτια, τότε ένα υβρίδιο ίσως σε κατακτήσει. Επέλεξε ένα λουλούδι, φρούτο ή λαχανικό σε ασυνήθιστο χρώμα που θα τραβάει τα μάτια όλων.
Λοιπόν, τριαντάφυλλο στα χρώματα ουράνιου τόξου ή μαύρη φράουλα;
Το σημαντικότερο όμως ερώτημα είναι που θα βάλεις τα φυτά σου!

 

Επένδυσε στις γλάστρες σου για υγιή, όμορφα και πλούσια φυτά.
Μπορεί το έδαφος να είναι η καλύτερη θέση για ένα φυτό, όμως οι γλάστρες προσθέτουν πολλή ομορφιά, ευκολία, έλεγχο και ποικιλία στον χώρο μας.

Ότι στιλ κι αν επιλέξεις για τα φυτά σου, είτε δεκάδες μικροσκοπικά γλαστράκια είτε μερικά επιβλητικά πιθάρια, θα είναι εξίσου όμορφο αρκεί πρώτα να έχεις μια ιδέα από όλα τα είδη γλάστρας που θα βρεις σήμερα στην αγορά καθώς και τί είναι καλύτερο για την περίπτωσή σου.

Το σχήμα τους
Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε στρογγυλές, τετράγωνες, ορθογώνιες και κυλινδρικές γλάστρες. Το σχήμα τους έχει να κάνει με το γούστο σου αλλά και με τον χώρο που διαθέτεις. Για παράδειγμα, ένας μικρός κήπος δεν θα χωρέσει πολλά φυτά αν επιλέξεις μεγάλες στρογγυλές γλάστρες. Οι κρεμαστές ή οι ζαρντινιέρες θα σου εξοικονομήσουν περισσότερο χώρο.
Το έξυπνο σχήμα: Η μια πάνω στην άλλη!
Διάλεξε πέντε γλάστρες ίδιου σχήματος αλλά διαφορετικού μεγέθους και γέμισέ τις χώμα. Βάλε την μια πάνω στην άλλη και φύτεψε τα φυτά σου στο χώμα που είναι ελεύθερο σε κάθε γλάστρα. Εκτός από την ομορφιά, γλιτώνεις και πότισμα. Εσύ απλά ρίχνεις νερό στην κορυφή και ποτίζονται όλες!

 

 

Το υλικό τους

 

Μπορείς σήμερα, να βρεις στο εμπόριο πλήθος γλαστρών σε όλα σχεδόν τα υλικά. Από τον κλασσικό πηλό και το φθηνό πλαστικό, στο ξύλο, το μέταλλο, την πέτρα, το γυαλί, ακόμη και το ύφασμα.
Επέλεξε ανάλογα το στυλ του χώρου σου, την τσέπη σου αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες του φυτού. Ένα ευαίσθητο φυτό για παράδειγμα, θα είναι καλύτερα σε μια γλάστρα από φυσικό υλικό.
Το έξυπνο υλικό: βιοδιασπώμενες γλάστρες. Συνήθως από κοκκοφοίνικα, οικολογικές, πολύ όμορφες και κάνουν καλό στα φυτά γιατί δεν τα περιορίζουν και αναπνέουν. Διακόσμησέ τις, τοποθέτησέ τις όπου θέλεις και όταν το φυτό σου μεγαλώσει, μην το ξεριζώσεις. Όπως είναι, φύτεψέ τις στη μεγαλύτερη γλάστρα γιατί θα διασπαστούν!

Η ιδιότητά τους
Η επιλογή γλάστρας πολλές φορές έχει να κάνει με τις ιδιότητές της ανάλογα το φυτό μας. Αν για παράδειγμα έχουμε ένα υδρόβιο φυτό, η καλύτερη επιλογή είναι μια γυάλινη γλάστρα. Ή εάν θέλουμε απλά να “ξυπνήσουμε” τους σπόρους μας, επιλέγουμε πολλές μικρές γλάστρες-φυτώρια από μαύρο αδιαπέραστο υλικό.
Εάν έχουμε ελάχιστο χώρο επιλέγουμε γλάστρες από ύφασμα με τσέπες που μπορούμε να κρεμάσουμε στους τοίχους.
Η έξυπνη ιδιότητα: Αυτοποτιζόμενες γλάστρες. Πρόκειται για τις πιο ξεκούραστες γλάστρες καθώς το πότισμά τους μπορεί να περιοριστεί έως και σε μία φορά τον μήνα.
Διαθέτουν ειδικό δοχείο συλλογής νερού στο κάτω μέρος που λειτουργεί ως αποθήκη για το φυτό που “ρουφάει” από αυτήν νερό όταν το χρειαστεί χωρίς να χρειάζεται πότισμα.
Το κόστος τους
Το κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να επιλέξεις γλάστρες. Και όπως στα περισσότερα είδη του εμπορίου και εδώ, το πλαστικό είναι ο βασιλιάς. Οι γλάστρες από πλαστικό είναι πολύ φθηνότερες, ελαφριές, βγαίνουν σε κάθε σχήμα και χρώμα ενώ μπορούν να μιμηθούν και άλλα υλικά.
Κυρίως όμως δεν σπάνε, οπότε εάν έχεις παιδιά είναι η ασφαλέστερη και οικονομικότερη λύση.
Η έξυπνη οικονομική λύση: Γλάστρες – σάκοι. Χρησιμοποίησε μεγάλα σακιά από ύφασμα ή λινό που θα διακοσμήσεις με χρωματιστές κορδέλες ή αν δεν πιάνουν πολύ τα χέρια σου, ζήτα να στις ετοιμάσει ένας διακοσμητής και φτιάξε τις ομορφότερες γλάστρες με ελάχιστο κόστος!

 

 

Η διαφορετικότητά τους

 

Η δημιουργικότητα και εφευρετικότητα στις γλάστρες μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Κάνε κι εσύ μοναδικές τις γλάστρες σου με ζωγραφική απ΄τα χεράκια σου ή κάνοντας γλάστρα ό,τι αντικείμενο σκεφτείς: ένα παλιό παπούτσι, μια ρόδα αυτοκινήτου, τις παλιές τσαγιέρες της μαμάς.

Η έξυπνη διαφορά: Ανάποδες γλάστρες. Η νέα μόδα στις γλάστρες, οι οποίες βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι και διασκεδάζουν με τα κρεμαστά ανάποδα φυτά. Πρόκειται για τις κλασσικές κρεμαστές γλάστρες που όμως τοποθετούνται ανάποδα.

Το φαρδύ μέρος τους είναι κλειστό με μικρές τρύπες για να βγαίνουν τα φυτά ενώ το στενό μέρος τους είναι ανοιχτό για να το ποτίζεις.

Όπως καταλαβαίνεις οι επιλογές σου είναι αμέτρητες, το ίδιο και οι δυνατότητες για φυτά και γλάστρες που θα ξεχωρίσουν, θα κάνουν καλό στα φυτά σου, θα έχεις για χρόνια αλλά κυρίως δεν θα σε επιβαρύνουν πολύ οικονομικά.
 
 
Back to top button