breaking newsΔιεθνή

Βαθαίνει η κρίση στο Πακιστάν: Παράνομη η σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν, λέει το Ανώτατο Δικαστήριο

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν έκρινε ότι η δραματική σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν με την κατηγορία της διαφθοράς αυτή την εβδομάδα ήταν παράνομη.

Το δικαστήριο διέταξε την άμεση απελευθέρωση του κ. Χαν. Οι δικηγόροι του είχαν υποστηρίξει ότι η σύλληψή του από τις εγκαταστάσεις του δικαστηρίου στο Ισλαμαμπάντ την Τρίτη ήταν παράνομη. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 2.000 έχουν συλληφθεί, καθώς βίαιες διαδηλώσεις σάρωσαν τη χώρα από τότε που κρατήθηκε.

Η σύλληψη της Τρίτης κλιμάκωσε τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ αυτού και του στρατού.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος ανατράπηκε τον περασμένο Απρίλιο, προσήχθη στο δικαστήριο με εντολή του ανώτατου δικαστή του Πακιστάν. «Η σύλληψή σας ήταν άκυρη, οπότε η όλη διαδικασία πρέπει να ανατραπεί», δήλωσε στον κ. Χαν ο αρχιδικαστής Ουμάρ Άτα Μπαντιάλ.

Ο πρώην παίκτης του κρίκετ είπε στους δικαστές ότι τον απήγαγαν από το Ανώτατο Δικαστήριο και τον «χτύπησαν με ξύλα».

Πλάνα έδειχναν παραστρατιωτικές δυνάμεις να αρπάζουν τον κ. Χαν, ο οποίος είχε τραυματιστεί σε επίθεση με όπλο πέρυσι, και να τον σέρνουν από το εσωτερικό του δικαστηρίου, προτού τον απομακρύνουν με ένα θωρακισμένο όχημα.

Το κόμμα του, Tehreek-e-Insaf (PTI) λέει ότι οι υποθέσεις εναντίον του έχουν πολιτικά κίνητρα. Η σύλληψη εξόργισε τους υποστηρικτές του – τις τελευταίες 48 ώρες σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια βίας και σπάνιες επιθέσεις σε κρατικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Επτά ανώτερα στελέχη του PTI είναι μεταξύ των συλληφθέντων. Ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία «υποκίνησε τη βία». Σε δήλωσή του ο κ. Κουρέσι το αρνήθηκε και κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Ο κ. Χαν απομακρύνθηκε μετά από λιγότερο από τέσσερα χρόνια από τη θητεία του ως πρωθυπουργός.

Prime News.

Back to top button