breaking newsΔιεθνή

Η Κίνα «δεν αποκλείει τη χρήση βίας» εναντίον της Ταϊβάν

 

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού συναντήθηκε με τον ομόλογό του Εντζί Ενγκ Χεν στη Σιγκαπούρη, όπου ήρθε για να συμμετάσχει στον διάλογο Shangri-La, το σημαντικότερο φόρουμ για την ασφάλεια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Τσαν Κιφέι στον Τύπο μετά τη συνάντηση, ο Λι τόνισε ότι η Κίνα τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επανένωσης με την Ταϊβάν, αλλά δεν θα απέκλειε «απόλυτα» τη χρήση βίας αν χρειαστεί.

Ο Λι σηματοδότησε ότι δεν θα ήταν αποδεκτό για τις αρχές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) στην Ταϊβάν να ζητήσουν υποστήριξη από άλλες χώρες για ανεξαρτησία.

«Θα καταβάλουμε ειλικρινά κάθε προσπάθεια για την ειρηνική επανένωση. Ωστόσο, δεν θα ανεχθούμε ποτέ τις αρχές του DPP να αναζητούν ξένη υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και δεν θα ανεχθούμε ποτέ τις ξένες δυνάμεις να χρησιμοποιούν την Ταϊβάν για να περικυκλώνουν την Κίνα και δεν θα υποσχεθούμε ποτέ να αποκλείσουμε τη χρήση βίας».

Μήνυμα-προειδοποίηση της Κίνας

Το μήνυμα που έδωσε ο Κινέζος υπουργός πριν από το κρίσιμο φόρουμ για την ασφάλεια θεωρείται προειδοποίηση προς τη Σιγκαπούρη και άλλες χώρες μέλη της ASEAN στην περιοχή να μην συνταχθούν με τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους σε μια αντιπαράθεση με επίκεντρο την Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα υπερασπίζεται ως μέρος της επικράτειάς της, έχει de facto ανεξαρτησία από το 1949, όταν ιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Ο διαχωρισμός μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν, ο οποίος προέκυψε μετά τον εμφύλιο πόλεμο, εξακολουθεί να υφίσταται.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών της Κίνας και της Σιγκαπούρης, υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών για να εργαστούν για τη δημιουργία απευθείας τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων.

Η Κίνα και η Σιγκαπούρη είχαν αποφασίσει να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους στον στρατιωτικό τομέα με τη συμφωνία αμυντικών σχέσεων και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που υπογράφηκε το 2019.

Τον Απρίλιο του 2023, οι στρατοί των δύο χωρών πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για πρώτη φορά από το 2021. Η Κίνα έστειλε μια πυραυλοφόρο φρεγάτα και ένα ναρκαλιευτικό πλοίο στη Σιγκαπούρη για την άσκηση.

πηγή ieidiseis.gr

 

Back to top button