breaking newsΔιεθνή

Το σχέδιο για αποκλεισμό του Όρμπαν από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω του Ντράγκι

 

Στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών θεσμών επιστρέφει ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ αλλά και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας. Ειδικότερα, ο Draghi εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα χαρτοφυλάκιο που… θα πάρει μέσα από τα χέρια του Ούγγρου, Βίκτορ Όρμπαν. Κι αυτό διότι, το σχέδιο του Charles Michel για παραίτηση προκειμένου να συμμετέχει στις ευρωεκλογές, ανοίγει τον δρόμο στον ευρωσκεπτικιστική Orban να αναλάβει τη θέση, εάν δεν μπορέσει να συμφωνηθεί υποψήφιος μέχρι την αποχώρηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο… αποκλεισμός Orban

Η Ουγγαρία θα αναλάβει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου. Τα νεοεκλεγέντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να αναλάβουν τα καθήκοντά τους έως τα μέσα Ιουλίου, το αργότερο που θα μπορούσε να παραμείνει πρόεδρος.

Αλλά οι ηγέτες της ΕΕ έχουν επίσης τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν έναν προσωρινό υποψήφιο για να αποκλείσουν τον Orban. Ο Draghi, ωστόσο, είναι απίθανο να αποδεχθεί αυτόν τον ρόλο σε προσωρινή βάση, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ο Draghi αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή το 2022, αφού η θητεία του ως πρωθυπουργός της Ιταλίας διακόπηκε λόγω πρόωρων εκλογών. Αλλά ανέλαβε συμβουλευτικό ρόλο στην ΕΕ πέρυσι, όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, του ζήτησε να συντάξει μια έκθεση για την παραπαίουσα ανταγωνιστικότητα του μπλοκ. Ο πρώην ηγέτης της Ιταλίας θα ενημερώσει τα μέλη της Κομισιόν για τις αρχικές εργασίες για την εν λόγω έκθεση στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (12/1/2024). Η έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί μετά τις ευρωεκλογές. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η σειρά των συμφωνιών για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων εργασίας της ΕΕ, οι οποίες εξαρτώνται επίσης από το αποτέλεσμα των εκλογών σε ολόκληρη την ΕΕ, μεταδίδουν οι Financial Times επικαλούμενες ευρωπαϊκές πηγές.

Ωστόσο, οι εικασίες σχετικά με τις προοπτικές του Draghi, με βάση το ιστορικό, την εμπειρία και το κύρος του ως μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της ΕΕ, υπογραμμίζουν την επιθυμία πολλών πρωτευουσών να οριστικοποιηθεί ο διάδοχος πολύ πριν από την πιθανή αποχώρηση του Michel στα μέσα Ιουλίου.

«Ο Draghi είναι ο άνθρωπος όπου θα δυσκολευτούν πολύ να πουν όχι, αν υπάρχει μια πραγματική δυναμική πίσω του», δήλωσε η Nathalie Tocci, διευθύντρια του ιταλικού think tank Istituto Affari Internazionali.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι

Άλλα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνουν τους σημερινούς πρωθυπουργούς, όπως ο Pedro Sánchez της Ισπανίας και η Mette Frederiksen της Δανίας.

Σε αντίθεση με τον Draghi, και οι δύο ηγέτες ανήκουν σε μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, σημαντικός παράγοντας για τους διορισμούς στην ΕΕ. Η έλλειψη κομματικής προσκόλλησης του Draghi «θα του βάλει εμπόδιο», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Ενώ η κυβέρνηση στη Ρώμη μπορεί να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του, τα κράτη μέλη στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι οι κορυφαίες θέσεις εργασίας δίνονται πολύ συχνά σε δυτικοευρωπαίους.

Ενώ το εκτενές βιογραφικό του Draghi θα του δώσει μια ισχυρή παρουσία στο τραπέζι της συνόδου κορυφής, οι ευθείες απόψεις του σχετικά με τις πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής ολοκλήρωσης, θα μπορούσαν να ενοχλήσουν χώρες όπως η Γερμανία που παραδοσιακά έχουν αντίθετη άποψη.

«Είναι υπερβολικά πολιτικός», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις. «Η ισορροπία (γύρω από το τραπέζι της Συνόδου Κορυφής) δεν είναι σωστή» συμπλήρωσε ο ίδιος.

PrimeNews.

Back to top button