Ελλάδα

ΑΡΘΡΑ-ΓΡΟΘΙΑ ΑΠΟ GUARDIAN ΚΑΙ CORRIERE! «Στραβωμάρα… Ευρώπη αν έχεις μυαλό σώσε την Ελλάδα για να σωθείς»

Άρθρο του ιστορικού καθηγητή Ευρωπαϊκών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Τίμοθι Γκάρτον Ας φιλοξενεί ο Guardian.

Στο άρθρο του ο ιστορικός καθηγητής έχει τίτλο «Η Ευρώπη πρέπει να σώσει την Ελλάδα για να σώσει τον εαυτό της».
Οι συνέπειες της παραμονής της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης θα είναι άσχημες, αλλά αυτές της ενδεχόμενης εξόδου της θα είναι χειρότερες, υπογραμμίζει ο Βρετανός ιστορικός.

Δεν θα είναι απλά οικονομικές, εξηγεί, αλλά και ανθρώπινες, γεωπολιτικές και ιστορικές. Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ η ίδια ξανά, τονίζει ο Γκάρτον Ας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι θα μπορούσε να συμβεί.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρές συνέπειες για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη θέση της στον κόσμο, προειδοποιεί στο άρθρο του.

Είτε μια έξοδος από την ευρωζώνη θα πρέπει να συνεπάγεται – σε αυστηρά θεωρητική νομική βάση – και έξοδο από την ΕΕ είτε όχι, στην πράξη τα άλλα κράτη-μέλη θα προσπαθούσαν να διατηρήσουν την Ελλάδα εντός της ΕΕ – και, στη χειρότερη περίπτωση, μια αποδέσμευση από την ΕΕ πρακτικά θα έπαιρνε χρόνια. Στο μεταξύ, μια ριζοσπαστική κυβέρνηση στη χώρα μετά το Grexit θα μπορούσε για παράδειγμα να ασκήσει βέτο στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία σε σχέση με την Ουκρανία.

 

Και ενώ η Μόσχα μπορεί επί της ουσίας να μην προσφέρει πολλά χρήματα, εντούτοις θα ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιημένη αν της δινόταν η ευκαιρία να παίξει το πολιτικό χαρτί της αλληλεγγύης μεταξύ δύο μεγάλων εθνών της ορθόδοξης πίστης. Όσο για τους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η Αθήνα δεν θα είχε κίνητρο να μην τους στέλνει απευθείας στους πλουσιότερους Ευρωπαίους.

 

 

Ο Τίμοθι Γκάρτον Ας αναφέρει επίσης ότι ρώτησε ένα πρώην υπουργό της τουρκικής κυβέρνησης για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Τουρκία. Σε μια τέτοια περίπτωση, με ένα υποτιμημένο νέο νόμισμα, εξήγησε ο πρώην υπουργός, η Ελλάδα θα προσέφερε στην τουρκική τουριστική βιομηχανία μεγαλύτερο ανταγωνισμό τιμών, αλλά γεωπολιτικά το Grexit θα αποδυνάμωνε περαιτέρω το δέλεαρ της συμμετοχής μιας χώρας στην ΕΕ. Αντίθετα, η Τουρκία θα επεδίωκε να καταστεί από μόνη της περιφερειακή δύναμη.

 

Στο μεταξύ, η Κίνα ήδη κατέχει τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά και έχει χαρακτηρίσει το λιμάνι ζωτικής σημασίας σημείο εισόδου στην Ευρώπη. Το Πεκίνο, με τα τεράστια αποθέματα ξένου συναλλάγματος, θα ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιημένο να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις – και κατά συνέπεια να αποκτήσει περαιτέρω επιρροή εντός της ΕΕ.

 

Συνεπώς, καταλήγει ο καθηγητής της Οξφόρδης, αν κανείς, ακόμα κι αν δεν τρέφει καμία συμπάθεια για τους Έλληνες, έχει λίγο μυαλό στο κεφάλι του και νοιάζεται έστω και λίγο για το μέλλον της Ευρώπης, καταλαβαίνει για ποιους λόγους πρέπει να διασωθεί η Ελλάδα.

 

 

 

Corriere Della Sera: «Η στραβωμάρα που μπορεί να μετατρέψει την Αθήνα στην Lehman Brothers της Ευρώπης»
Με τίτλο «Η στραβωμάρα που μπορεί να μετατρέψει την Αθήνα στην Lehman Brothers της Ευρώπης», ο Σμάγκι γράφει στην Corriere Della Sera: «Τις περασμένες ημέρες κυκλοφόρησαν πολλές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων κάποιων χωρών μελών, για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών πολιτικών θεσμών και της νομισματικής ένωσης.

Αυτές οι προτάσεις, όμως, δεν δείχνουν να είναι αρκετά φιλόδοξες ώστε να ωθήσουν την ΕΚΤ να παρέμβει μόνη της στο πλαίσιο ενός ημιτελούς πολιτικού πλαισίου. Χρειάζονται άλλου βεληνεκούς παρεμβάσεις για να πεισθούν όσοι δραστηριοποιούνται στις αγορές και οι πολίτες των διαφόρων χωρών ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μια εξαίρεση, η οποία δεν θα επαναληφθεί».

Ο αναλυτής αναφέρει επίσης ότι η κρίση της Lehman Brothers απέδειξε ότι η νομισματική πολιτική, από μόνη της, δεν μπορεί να αποτρέψει τις παρενέργειες των κρίσεων επί των χρηματαγορών και της πραγματικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Μπίνι Σμάγκι, «η υποτίμηση των προβλημάτων και η ελπίδα ότι θα μπορέσουν να τα λύσουν άλλοι ωθεί στο να αναβάλλεται η λήψη των πιο επειγουσών αποφάσεων, μέχρις ότου ξεσπάσει μια κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες, η οποία κολλάει στον τοίχο τους πολιτικούς θεσμούς των διαφόρων χωρών».

 

Επικαλούμενος τον οικονομολόγο Ζαν Μονέ, που αφιέρωσε τη ζωή του στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο Ιταλός οικονομολόγος σημειώνει ότι «η Ευρώπη θα γίνει πραγματικότητα διαμέσου των κρίσεων και θα αποτελείται από το άθροισμα των λύσεων που θα δοθούν στις κρίσεις αυτές».

 

 

 

 

 

 

 

Αρχική

 

 

Back to top button