Ελλάδα

ΒΟΥΤΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ! Σε κατάσταση συναγερμού η τραπεζική αγορά

Σε πλήρη καταστολή βρίσκεται η τραπεζική αγορά δεχόμενη πολλαπλές πιέσεις.

 

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, με τις καταθέσεις να έχουν υποχωρήσει στα 128 δισ. ευρώ -το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν εκτοξευθεί στα 80 δισ. ευρώ- που αποτελεί αρνηττικό ρεκόρ, και πρακτικά, μηδενιστεί τον Μάιο, οι τράπεζες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από το ξέσπασμα, το 2009, της μεγάλης κρίσης στην Ελλάδα.

 

 

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στις τιμές των μετοχών του κλάδου που σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το… 97%. Την ίδια στιγμή, η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο ρήξης έχουν οδηγήσει τις καταθέσεις, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στα επίπεδα του Απριλίου του 2004. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η νεά πολιτική περιπέτεια για τη χώρα, μέχρι τώρα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατα 36 δισ. ευρώ.

 

 

 

Το μόνο θετικό δεδομένων των εξαιρετικά αρνητικών εξελίξεων είναι ότι ο κόσμος αντιδρά με σχετική ηρεμία. Την παρασμένη Παρασκευή οι τράπεζες περίμεναν έξαρση των εκροών λόγω της απόφασης της κυβέρνησης για τις πληρωμές προς το ΔΝΤ, κάτι που δεν έγινε. Όπως σημειώνουν οι εκροές διαμορφώθηκαν στα συνηθισμένα επίπεδα των 250-300 εκατ. ευρώ, επίπεδο που χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμο. Πάντως από τις αρχές του έτους οι εκροές είναι πολύ μεγάλες και σημαντικό μέρος αυτών έχει διοχετευθεί σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού για λόγους ασφαλείας.

 

 

 

 

 

 

http://www.crashonline.gr

 

Back to top button