-AD-
Ελλάδα

Με το δάχτυλο στη “σκανδάλη” κυβέρνηση και κόμμα

Της Νίκης Ζορμπά

 

 

 

Η διαπραγμάτευση βρίσκεται εν κενώ και οι (όποιες) βεβαιότητες είχε το Μαξίμου περί αίσιου τέλους, έχουν υποχωρήσει βαθμηδόν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά και από την απόρριψη (μέσω διαρροών) των νέων προτάσεων που κατέθεσε η ευρισκόμενη στις Βρυξέλλες κυβερνητική αποστολή στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης.

 

 

Τυπικώς πάντως, ακόμη παραμένει “αναπάντητη” η “αντιπροσφορά” της Αθήνας, όπως τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου.

 

gun“Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στους θεσμούς την πρότασή της, καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα με συγκεκριμένες, εναλλακτικές επεξεργασίες για το δημοσιονομικό κενό και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί την Δευτέρα αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο / απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

 

 

Το ραντεβού του Α. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, είναι προφανώς το σημείο “κλειδί” που θα αποκαλύψει τα περιθώρια συμβιβασμού, το περιβάλλον ωστόσο της διαπραγμάτευσης έχει καταστεί εξόχως ανθυγιεινό για την ελληνική πλευρά, προκαλώντας εκνευρισμό στην Αθήνα. 

 

 

“Ηλεκτροφόρα” καλώδια

 

 

Ο Νίκος Παππάς, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τους Γ. Χουλιαράκη και Ν. Τσακαλώτο, όχι απλώς δεν έκρυψε χθες τον εκνευρισμό του για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων, αλλά τον διαλάλησε μέσω των κοινωνικών δικτύων, φροντίζοντας να περιγράψει το θολό τοπίο στην επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και “Θεσμών”. 

 

Και τούτο, διότι, η απόρριψη της ελληνικής αντιπρότασης  έγινε δια ανωνύμων κύκλων της Ε.Ε, την ώρα που επισήμως η Κομισιόν, διαμήνυε πως οι προτάσεις εξετάζονται σοβαρά και προσεκτικά.

Στο μεταξύ, “ηλεκτροφόρα” καλώδια χωρίζουν την ελληνική πλευρά με την Κομισιόν, καθώς χθες ο πρόεδρός της, εμφανίστηκε εξαιρετικά απρόθυμος να παραστεί στην αποψινή τριμερή συνάντηση, κάνοντας λόγο για “χάσιμο χρόνου“.

 

 

Εκβιασμοί και απειλές στο φίνις

 

 

Τα διεθνή ΜΜΕ, παράλληλα, μεταδίδουν ένα εξαιρετικά αρνητικά φορτισμένο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, σκιαγραφώντας το δίλημμα: Ή υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης ή ρήξη και χρεοκοπία.

Το Μαξίμου από πλευράς του παραμένει προσεκτικό σε εκτιμήσεις και αποφεύγει πλέον να ανεβάσει τον πήχη της διαπραγμάτευσης, καθώς αναζωπυρώνεται η ανησυχία πως οι “Θεσμοί” δεν επιθυμούν να συναντηθούν στη “μέση” με την Ελλάδα αλλά επιδιώκουν την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στο τρέχον “μνημονιακό περιβάλλον”.

Την αδιαλλαξία πάντως, ουδόλως προσφέρεται να χρεωθεί η ελληνική πλευρά, για αυτό και χθες με νέα διαρροή του, το Μαξίμου διαμήνυσε πως “έχουμε καλύψει τη μισή απόσταση στα δημοσιονομικά”, καλώντας ασφαλώς την άλλη πλευρά να πράξει το ίδιο.

 

 

Παρά ταύτα, οι πιέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εντείνονται, εξ ου και η κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ της επιλογής “μονομερών κινήσεων” ( όπως το σχέδιο νόμου του Π. Σκουρλέτη για τα εργασιακά που ζήτησαν να εισαχθεί άμεσα στη Βουλή 22 βουλευτές του κόμματος) και της μετακύλισής τους για λίγες ημέρες αργότερα, αναλόγως και με το κλίμα που θα επικρατήσει στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο χθες ενημερώνοντας την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε τη στήριξη του κόμματος και επιχείρησε να φρενάρει τα εκλογικά σενάρια, δηλώνοντας πως δεν εξετάζει εκλογές.

Εκκρεμούν ωστόσο η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έως ότου, υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία προς έγκριση στο τραπέζι του Μαξίμου.

 

 

Απόψε το βράδυ, μεταξύ Α. Τσίπρα και των ηγετών της Ευρώπης, αναμένεται να μπει η σφραγίδα ή η ταφόπλακα στο ενδεχόμενο συμφωνίας με τους “Θεσμούς.

 

Η παράταση της δανειακής σύμβασης βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι, όχι όμως χωρίς σκληρά μέτρα και με βέβαιο αποτέλεσμα: Την χαριστική βολή στην παραπαίουσα ελληνική οικονομία.

 

 

 

 

 

capital.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: