Κύπρος

Σενάρια φαντασίας για συνύπαρξη με την κατοχή

Σε άλλες περιστάσεις μας λένε να μη βγάζουμε συμπεράσματα από αυτά που δηλώνουν δημοσίως οι Τούρκοι. Διότι αυτοί ήξεραν καλύτερα, είχαν και διαβεβαιώσεις από τις πρεσβείες ότι άλλα λένε στο παρασκήνιο, να μην ανησυχούμε.

Σήμερα στήνουν ολόκληρα παραμύθια επειδή ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ενόσω το θέλουν οι Τουρκοκύπριοι η Τουρκία θα είναι εγγυήτρια. Επομένως, λένε, άλλαξε η Άγκυρα πολιτική και τώρα είναι στα χέρια των Τουρκοκυπρίων οι εγγυήσεις. Και τους το λένε και διπλωματικές πηγές, μας διαβεβαιώνουν στα φανταστικά τους σενάρια. Δεν έχει σημασία αν την προηγούμενη μέρα ο Ερντογάν δήλωνε ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τα εγγυητικά της δικαιώματα και δεν εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη της ΕΕ.

Από φαντασία σε φαντασία τα πάμε τα σενάριά μας.

Είπε, λένε, ο Ερνοτγάν, ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την πολιτική της για τις πηγές ενέργειας της Κύπρου και όλες οι πηγές ενέργειας του νησιού ανήκουν σε ολόκληρο το λαό της Κύπρου». Άλλο σενάριο: Ο Ερντογάν μίλησε για πρώτη φορά για «ένα λαό», μετέδιδαν με πανηγυρισμούς. Κι ας ξέρουν ότι ο Ερντογάν μίλησε για «όλους τους κατοίκους της Κύπρου» και η μετάφραση το έκανε «ολόκληρο το λαό» για να παραμυθιαζόμαστε μόνοι μας. Ούτε που τους ενδιαφέρει ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι την ώρα που ξεκινούσαν οι συνομιλίες ο σουλτάνος απειλούσε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την πολιτική του για τις πηγές ενέργειας της Κύπρου, λες και είναι δικές του. Ούτε ότι λίγες μέρες προηγουμένως έλεγε ότι «η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη βούληση των δύο ιδρυτικών λαών».

Έτσι θα το λύσουμε. Με τις φαντασιώσεις μας.

Με το να κάνουμε επίσημη γραμμή ότι άμα ανοίξει και το οδόφραγμα της Δερύνειας οι τουρίστες από την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά θα πηγαίνουν ευκολότερα στα κατεχόμενα. Ενώ μέχρι πρόσφατα γίνονταν διαμαρτυρίες για τις εκδρομές που οργανώνονται στα κατεχόμενα και δεν μένει τουρίστας απ΄ εδώ. Κι ότι στην εντός των τειχών Λευκωσία πρέπει να ανοίξουν όλα τα οδοφράγματα για πεζούς ώστε «αν υπάρξει καλή διαχείριση και ανάπτυξη, η περιοχή μπορεί να αναδειχθεί σε ένα μικρόκοσμο πολυπολιτισμικότητας, αμοιβαίου σεβασμού και συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών», όπως είπαν και θρησκευτικοί ηγέτες. Λες και είναι θρησκευτικό το πρόβλημά μας.

Αλλά, ακόμα κι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωνε (29/5/2015) ότι το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων δεν θα πρέπει να τεθεί πιο μπροστά από την ολοκληρωμένη λύση, διότι τα θέματα αυτά περιέχουν τον κίνδυνο να μειωθεί η ανάγκη για λύση. Ακόμα κι ο Ταλάτ! Εμείς όμως θα κτίσουμε έναν μικρόκοσμο συνύπαρξης κι ας είναι συνύπαρξη με την κατοχή.

 

 

philenews.com

Back to top button