Κύπρος

ΣΚΟΠΙΜΟΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ;;

 Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να μαίνεται η μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, μετά τις τρεις το μεσημέρι στην περιοχή Αγίου Μέμνονα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

 

 

Ήδη, κάηκε το ξενοδοχείο Sun Hall, ιδιοκτησίας της Αρχιεπισκοπής, ενώ το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον, μεταξύ της κατεχόμενης Τεχνικής Σχολής Αμμοχώστου και των δημοτικών πολυκατοικιών.

 

Πηγές αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαβίβασε προς την τουρκοκυπριακή πλευρά την ετοιμότητά της να συμβάλει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, τη στιγμή που της ζητηθεί να προσφέρει τη βοήθεια

Αυτό επιβεβαίωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, με σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, όπου αναφέρει: «Μας ζητήθηκε όπως τα ελικόπτερα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί, για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμμοχώστου, η οποία ενισχύθηκε με οχήματα από τους σταθμούς της Λευκωσίας και της Λάρνακας. Πέντε μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα και άλλα μικρότερα, βρίσκονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου, δίπλα από το οδόφραγμα της Δερύνειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», λόγω του κινδύνου να αντιστραφεί η πορεία του ανέμου και η φωτιά να κατευθυνθεί προς τις ελεύθερες περιοχές, η Πυροσβεστική Δύναμη θα βρίσκεται σε επιφυλακή όλο το βράδυ.

Πάνω από την φλεγόμενη ζώνη πέρασε ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς χρησιμοποιούνται πτητικά μέσα του κατοχικού στρατού, καθώς και στρατιώτες.

Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετή ώρα, έχει συγκεντρωθεί πολύς κόσμος στο οδόφραγμα της Δερύνειας, παρακολουθώντας με αγωνία από απόσταση δυο – τριών χιλιομέτρων την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε η αρμόδια της λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα για την περιοχή της Αμμοχώστου, Σίφα Τσολάκογλου, λόγω των ανέμων η πυρκαγιά έχει επεκταθεί και οι φλόγες έχουν φθάσει 500 μέτρα από ξενοδοχείο της περίκλειστης περιοχής στο οποίο διαμένουν οικογένειες Τούρκων στρατιωτικών.

Όπως είπε, η αιτία της πυρκαγιάς είναι άγνωστη και αυτή παραμένει εκτός ελέγχου λόγω των ανέμων που πνέουν. Ανέφερε επίσης πως υπάρχουν κάποια κτίρια που καίγονται.

Ανέφερε ακόμα πως έχει δημιουργηθεί μια ομάδα για αντιμετώπιση της κατάστασης που αποτελείται από στελέχη της κατοχικής «αστυνομικής υπηρεσίας», της «πυροσβεστικής υπηρεσίας», της «πολιτικής άμυνας», καθώς και από ομάδες του λεγόμενου δήμου Αμμοχώστου. Ανέφερε επίσης πως έχει προσφερθεί βοήθεια από ιδιώτες που διαθέτουν δεξαμενές νερού.

Συμβολή Βρετανικών Βάσεων

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, που μετέβη νωρίς το απόγευμα στην περιοχή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «πέντε οχήματα από τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λευκωσίας βρίσκονται σε ετοιμότητα και σε επιφυλακή στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου, κοντά στο οδόφραγμα της Δερύνειας».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε προσφέρει στις κατοχικές αρχές τη βοήθεια μας σε έμψυχο και άψυχο υλικό για κατάσβεση της πυρκαγιάς, που ξέσπασε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και είμαστε σε αναμονή για την απάντησή τους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τράγκολας είπε πως «υπάρχουν δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, τα οποία παίρνουν νερό από τη θάλασσα για κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Καθησυχάζει ο Δήμαρχος Δερύνειας

Εξάλλου ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, ο οποίος μετέβη στο Οδόφραγμα της Δερύνειας αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «η φωτιά φαίνεται από το συρματόπλεγμα της περιοχής, αφού μαίνεται στο σημείο όπου βρίσκεται η Τεχνική Σχολή».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «δεν υπήρχε οποιοσδήποτε φόβος η πυρκαγιά να περάσει τη νεκρή ζώνη και να έρθει στις ελεύθερες περιοχές».

Σημείωσε ακόμα πως «οι πυρκαγιές και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν μέρος της καθημερινότητας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ημικατεχόμενοι Δήμοι και Κοινότητες».

Ανταπόκριση: Πάμπος Βάσιλας

ΠΗΓΗ
philenews.com

Back to top button