Κύπρος

Το νερό του Προεδρικού και η «αποκάλυψη» ότι η «μητέρα πατρίδα» ήταν τελικά «στρίγγλα μητριά»

 

Γιώργος Καλλινίκου g.kallinikou@phileleftheros.com

 

Πρωινιάτικα χθες, ο διοικητής της ΚΥΠ μαζί με μια ομάδα τεχνικών θεάθηκαν στο Προεδρικό. Έψαχναν κάθε γωνιά του κτηρίου. Οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς δεν τολμούσαν να ρωτήσουν. Υποψιάστηκαν ότι θα υπήρχαν πληροφορίες για κοριούς. Στη συνέχεια, όμως, τους είδαν να βάζουν σε δοχεία νερό από τις βρύσες, προφανώς για αναλύσεις. Εξέταζαν τα σύρματα ΑΗΚ και ΣΥΤΑ.

010114130226_6497Τόλμησε να ρωτήσει ο Βίκτωρας προς τι όλα αυτά. Ο Πενταράς του ψιθύρισε: «Άκουσες τις δηλώσεις του Προέδρου για τις μητέρες πατρίδες;». «Ναι», απάντησε εκείνος. «Πιστή αντιγραφή αυτών του Χριστόφια πριν πέντε χρόνια», είπε ο Πενταράς. «Ε και;», ρώτησε ο Βίκτωρας; «Είναι αυτά που λένε τόσα χρόνια οι Τούρκοι. Και η φιλοσοφία των Αμερικανών…». Ο Βίκτωρας αδυνατούσε να αντιληφθεί. «Να σου διαβάσω τη δήλωση του Χάρη Γεωργιάδη για τον Χριστόφια τότε για να καταλάβεις», πρόσθεσε ο Πενταράς: «Ακούσαμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υιοθετεί την τουρκική επιχειρηματολογία του 1974, εξισώνοντας την Ελλάδα με τον εισβολέα και κατακτητή της Κύπρου…

Είναι ένα πράγμα, να αντικρίζουμε την ιστορία με αυτοκριτική διάθεση και να καταδικάζουμε ασφαλώς το προδοτικό πραξικόπημα και είναι εντελώς διαφορετικό, ο ίδιος ο Πρόεδρος, να προβαίνει σε μια τέτοια ανήκουστη και ανιστόρητη ενέργεια που προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και του ελληνικού λαού και προσβάλει όλους εκείνους τους Ελλαδίτες, που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα κυπριακά εδάφη.


Οφείλει ο Πρόεδρος , να βρει το πολιτικό θάρρος και ανάστημα να απολογηθεί και να αποσύρει την ατυχή δήλωση του». Τότε κατάλαβε και ο Βίκτωρας. «Παναγιά μου, κλείνω το τηλέφωνο τώρα, μπας και με πιάσει κανένα κανάλι. Ας βγάλει ο Νίκος (σ.σ. Χριστοδουλίδης) τα κάστανα από τη φωτιά», απάντησε. «Μα να μεταλλαχτεί ο Νίκαρος σε Χριστόφια;», επέμενε ο Πενταράς. «Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν.

Είτε κάτι έχει το νερό που πίνουν στο Προεδρικό είτε οι Αμερικανοί βρήκαν κάποιο τρόπο μέσω δορυφόρου να υποβάλλουν στον Πρόεδρο τι να λέει», εξήγησε. Η χθεσινή μέρα ήταν σοκαριστική για πολλούς. Στην Πινδάρου οι Αβέρωφ, Πρόδρομος, Θεμιστοκλέους έπαθαν ψυχολογικό τραλαλά. Ειδικά του Αβέρωφ ανέβηκε η πίεση του κατακόρυφα. Θυμήθηκε την σπουδαία ατάκα του για τους περήφανους ελληνόφρονες, που κατοικοεδρεύουν στην Πινδάρου… Οι υπουργοί που προέρχονται από τον ΔΗΣΥ έκλεισαν τα κινητά. Καρογιάν, Βότσης, Φωτίου θεάθηκαν να περνούν από κλινικές… Όσο για τον Κενεβέζο, άστε…

Έπινε τον καφέ του στο Κολωνάκι όταν ήρθε sms με τις δηλώσεις του Προέδρου. Πού να παρουσιαστεί ο πρέσβης στην Αθήνα και να μην τον πάρουν με τις πέτρες; Στους Σύνδεσμους Αγωνιστών, όπου οι θαμώνες είναι και μεγάλης ηλικίας, το εγκεφαλικό εμφανίστηκε απειλητικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και ο Λίο έμεινε ξερός. Το σπιτάκι του στο Προεδρικό είναι βαμμένο γαλανόλευκο σαν ελληνική σημαία και έπαθε κρίση ταυτότητας το καημένο το σκυλάκι… Το θέμα βεβαίως, δεν είναι αν η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει ως ανεξάρτητο κράτος, κόβοντας τον ομφάλιο λώρο με τις «μητέρες πατρίδες».

 

Αυτό το γνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία. Όπως ορθά, όμως, έλεγε το alter ego του Νίκαρου, είναι ανιστόρητο να εξισώνεται η χούντα με την Ελλάδα. Όπως και είναι ανήκουστο να προσφέρει ένας Πρόεδρος άλλοθι στην Τουρκία για να χαϊδέψει τα αφτιά της. Διότι αν οι συνομιλίες δεν έχουν θετική κατάληξη, θα μείνουν οι δηλώσεις δύο Προέδρων να μειώνουν το μέγεθος του τουρκικού εγκλήματος. Διότι είναι ανόητο με αυτό τον τρόπο να δυναμιτίζεις το εσωτερικό μέτωπο.

 

 

Διότι είναι εγκληματικό να μαχαιρώνεις την εθνική συνείδηση εκατοντάδων χιλιάδων Ε/κ.

Καιρός να αντιληφθούν οι πολιτικοί, ότι όλοι αυτοί είναι έτοιμοι να στηρίξουν μια λύση, είναι έτοιμοι να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος. Όχι όμως, να πετάξουν στα σκουπίδια την εθνική ταυτότητα και την αγάπη για την Ελλάδα. Εκείνο που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, είναι η απέραντη υποκρισία. Ο Αναστασιάδης και τα εκάστοτε στελέχη του ΔΗΣΥ έστησαν ένα κόμμα και το γιγάντωσαν, έχοντας στην προμετωπίδα των ιδεών τους την Ελλάδα. Ολόκληρες γενιές που πέρασαν από τις τάξεις της ΝΕΔΗΣΥ και του ΔΗΣΥ, γαλουχήθηκαν στη βάση ενός εθνικοπατριωτισμού, που χαρακτήριζε όλους τους υπόλοιπους ανθέλληνες και σχεδόν «προδότες». Με κορυφαίο το σύνθημα “Ελλάς, Ελλάς, σκέπασε κι εμάς”.

Η ελληνική σημαία πλασσάρετο παντού. Σήμερα φαίνεται έχει ξεφτίσει… Οι σχέσεις με την Ελλάδα τύγχαναν ακραίας εκμετάλλευσης. Γίνονταν αιχμή του δόρατος (π.χ. Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα). Σήμερα, όμως, η Ελλάδα μετατράπηκε σε ψωροκώσταινα και βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Δεν πουλάει πολύ πια. Γι’ αυτό και το Προεδρικό αλλάζει ρότα. Η ουσία δεν έγκειται στο ότι το 1974 δεν υπάρχουν οι ευθύνες της χούντας. Ούτε αμφιβάλει κανείς ότι ο κυπριακός ελληνισμός ακολουθεί πλέον, συνειδητά το δρόμο της ανεξαρτησίας. Η ουσία βρίσκεται στο ότι η υποκρισία και η κοροϊδία σκαρφάλωσαν στην κορυφή.

 

Η στήλη δεν γνωρίζει αν ο Πενταράς θα εντοπίσει το πρόβλημα στο νερό που πίνουν στο Προεδρικό ή στον αέρα που αναπνέουν. Ο Νίκαρος, όμως, χρειάζεται να εξηγήσει στους δικούς του στην Πινδάρου, πως όσα τους έλεγε όταν ήταν πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ και μετά του ΔΗΣΥ, ήταν μπαρούφες. Και να πείσει τον Αβέρωφ να μην ξαναμιλήσει για «περήφανους ελληνόφρονες». Και τους νεδησίτες ότι η «μητέρα πατρίδα», που μάθαιναν, ήταν μια «στρίγγλα μητριά» που την ξεζουμίσαμε και την ξαποστείλαμε…

philenews.com

Back to top button