Κύπρος

Το πιο κομβικό σημείο στη στρατηγική του Ισραήλ… η Κύπρος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

 

Το Σιωνιστικό Σχέδιο για την Κύπρο (βλ. “THE UNIVERSAL JEWISH ENGYCLOPEDIA”, Τόμος 10ος, σελ. 652) προτείνεται το 1902 από τον Χέρτζλ στον εβραϊκής καταγωγής Λόρδο Nathaniel Mayer Rothschild (1868 – 1937), που το αποδέχεται. Η Βρετανική κυβέρνηση υιοθετεί το σιωνιστικό σχέδιο, επειδή είδε σ’ αυτό να περιλαμβάνεται κάποια λύση στο πρόβλημα, που της δημιουργούσε ο έντονος αγώνας των Ελληνοκυπρίων για την Ένωση.

Να σημειώσουμε, ότι το σχέδιο Χέρτζλ απεκάλυψε το 1960 και η Καναδική Ιντέλλιτζενς Σέρβις, σύμφωνα με την οποία, το Ισραήλ εξετύπωσε χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ», στα σύνορα του οποίου περιλαμβανόταν και η Κύπρος!…

 

 

 

 

Το πιο κομβικό σημείο στη στρατηγική του Ισραήλ… η Κύπρος

 

Η επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Ιερουσαλήμ θυμίζει στο Ισραήλ πως υπάρχουν σύμμαχοι στη Μέση Ανατολή και μάλιστα σε απόσταση μόλις 200 χλμ. από τη Χάιφα. Επί δεκαετίες το Ισραήλ αγνοούσε την Κύπρο, επικεντρώνοντας την προσπάθειά του στο να κερδίσει αποδοχή στους Άραβες γείτονές του. Οι σχέσεις του με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί και η ειρήνη με την Αίγυπτο και την Ιορδανία είναι παγιωμένη, ενώ η ειρήνη με τους Παλαιστίνιους είναι ανύπαρκτη.

 

 

Του Gal Luft
ΠΗΓΗ: Haaretz (14 Ιουνίου 2015)
ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας

 

 

israelcyprus2Η Κύπρος είναι η μόνη μη μουσουλμανική χώρα γείτονας του Ισραήλ. Οι πρόσφατες γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις έχουν αυξήσει την αξία της Κύπρου για το Ισραήλ, και αντιστρόφως, δημιουργώντας τις συνθήκες για την αναγέννηση των διμερών σχέσεων.

 

Η ενέργεια έχει σημαντικό βάρος στις διμερείς επαφές. Οι ίδιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα πεδία Leviathan και Tamar του Ισραήλ, η Noble Energy, η Delek Drilling και η Avner Oil & Gas Exploration δραστηριοποιούνται επίσης στο οικόπεδο Αφροδίτη της Κύπρου.

 

Η Κύπρος έχει υπογράψει ενεργειακή συμφωνία με την Αίγυπτο, όπως και το Ισραήλ. Όμως ακόμα δεν έχει βρει τον τρόπο να κερδίσει χρήματα από το φυσικό της αέριο. Υπάρχει λοιπόν έδαφος για τις δύο χώρες να αναπτύξουν τους ενεργειακούς τους πόρους και μαζί να αναπτύξουν ένα κοινό περιφερειακό πρόγραμμα ενεργειακής ανάπτυξης.

 

Φαίνεται όμως πως οι δύο κυβερνήσεις δεν περιορίζονται στην ενέργεια καθώς υπάρχουν και άλλες στρατηγικές ευκαιρίες συνεργασίας. Η Κύπρος βρίσκεται σε εξαιρετική θέση για να παράσχει στο Ισραήλ το απαιτούμενο στρατηγικό βάθος.

 

Τον Ιούλιο του 2014 ένας πύραυλος της Χαμάς έπληξε το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα αυτό να κλείσει για λόγους ασφαλείας. Σε έναν νέο πόλεμο το αεροδρόμιο θα αποτελέσει και πάλι στόχο της Χαμάς.

Έτσι το Ισραήλ αναζητά μια εναλλακτική λύση, ένα αεροδρόμιο εκτός βεληνεκούς των πυραύλων της Χαμάς, μέσω του οποίου θα συνεχίζουν να φτάνουν στη χώρα άνθρωποι και αγαθά σε περίπτωση κρίσης. Η Κύπρος απέχει 40 λεπτά με αεροπλάνο ή τέσσερις ώρες με πλοίο από το Ισραήλ και μπορεί να παραχωρήσει δικαιώματα χρήσης στο Ισραήλ, ανοίγοντάς του ένα παράθυρο στον κόσμο.

 

Μπορεί επίσης να υπάρξουν συμφωνίες αποθήκευσης καυσίμων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Κύπρο, σε περίπτωση που οι ισραηλινές αεροπορικές βάσεις δεχτούν πυρά, αλλά και συμφωνία χρήσης του κυπριακού εναέριου χώρου για ασκήσεις από την Ισραηλινή Αεροπορία.

 

Μια άλλη ευκαιρία αφορά την Κίνα. Ο άξονας Κύπρου-Ισραήλ μπορεί να αποδειχθεί βασικό στοιχείο της κινεζικής θαλάσσιας επέκτασης του Δρόμου του Μεταξιού. Το Ισραήλ είναι η γέφυρα που ενώνει την Ερυθρά με τη Μεσόγειο θάλασσα, ενώ η Κύπρος, μια χώρα μέλος της ΕΕ, είναι η γέφυρα με την Ευρώπη.

 

Με τη βοήθεια της Κίνας οι δύο χώρες μπορούν να δημιουργήσουν το πέρασμα από την Ερυθρά θάλασσα έως τις πύλες της Ευρώπης, συνδυάζοντας και την ανακάλυψη των μεγαλύτερων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων των τελευταίων ετών.

 

Η οδός αυτή, εναλλακτική της διώρυγας του Σουέζ θα αποτελεί βασικό εξάρτημα του κινεζικού στρατηγικού σχεδιασμού και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα υποδομών στην ιστορία.

 

Επίσης οι δύο χώρες μπορεί να χρηματοδοτηθούν από το κινεζικό ταμείο του Δρόμου του Μεταξιού και από την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων, στην οποία το Ισραήλ ήδη μετέχει. Η Κύπρος χρειάζεται το Ισραήλ, όπως και το Ισραήλ χρειάζεται την Κύπρο. Η κυπριακή οικονομία αναρρώνει την στιγμή που ο κύριος εμπορικός της εταίρος, η Ελλάδα, είναι οικονομικά καταστραμμένος.

 

 

 

Επιπλέον, η Κύπρος ανησυχεί για την τουρκική απειλή. Έτσι οι σχέσεις της Κύπρου με το ισχυρό στρατιωτικά Ισραήλ είναι μια εξέλιξη παραπάνω από θετική. Μετά και την αποδυνάμωση του καθεστώτος Ερντογάν στις πρόσφατες εκλογές, το Ισραήλ θα αναζητήσει τρόπους βελτίωσης των σχέσεών του με την Τουρκία, περιλαμβάνοντας και την Τουρκία στα ενεργειακά τους σχέδια.

 

 

 

 

 

defence-point.gr
Back to top button