Ραγδαίες προμηνύονται οι εξελίξεις καθώς οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την περιβόητη συμφωνία φαίνεται πως οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, δεδομένου ότι η ομιλία του πρωθυπουργού μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση αποκτά -σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές- μορφή διαγγέλματος.
Ωστόσο, εξίσου σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή θα γίνουν μετά τις επαφές που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Σταύρο Θεοδωράκη, τη Φώφη Γεννηματά και την Ντόρα Μπακογιάννη. Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοδωράκης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τις επαφές που είχε χθες το βράδυ με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόλαντ Τουσκ, οι οποίοι εξουσιοδότησαν τον επικεφαλής του Ποταμιού να ενημέρωσει τον κ. Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.
Σημεία ομιλίας του κ. Τσίπρα
Τέλος στα σενάρια διεξαγωγής πρόωρων εκλογών έβαλε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς τουλάχιστον τέσσερις φορές είπε ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα 4ετίας.
Επίσης, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας ότι δεν υπάρχει περίπτωση επίτευξης συμφωνίας εάν δεν λυθεί το θέμα με το ελληνικό χρέος. «Αν στόχος είναι η συνέχιση ενός προγράμματος έμπνευσης ΔΝΤ που όλοι γνωρίζουν ότι απέτυχε, χωρίς ρύθμιση του χρέους, τότε δεν αφήνεται κανενα περιθώριο επιλογής στην ελληνική κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε πιέσεις και εκβιασμούς. «Ερχεται η στιγμή που και οι εταίροι μας πρέπει να μιλήσουν ξεκάθαρα: θέλουν να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα ή να διαιωνίζεται;» είπε ο ίδιος, ενώ αναφερόμενος στο ΔΝΤ επεσήμανε ότι «δεν γίνεται στην Ευρώπη να αποδέχονται α λα καρτ το ΔΝΤ: σκληρά μέτρα αλλά όχι βιώσιμο χρέος. Εχει φτάσει η ώρα οι προτάσεις του Ταμείου να κριθούν από την ίδια την Ευρώπη». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «Πιστεύω ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Τώρα θα ξεκινήσει η πραγματική διαπραγμάτευση. Τώρα θα κριθεί η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης».
Περί συμφωνίας
Λίγο νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε επισημάνει ότι «από την αρχή διακηρύξαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητησουμε με σεβασμό στους κανόνες της ευρωζώνης αλλά και στην εντολή του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί αυτή η συμφωνία να αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής. Η ελληνική πλευρά προσήλθε με καλή πίστη για να γεφυρωθούν οι διαφορές».
Σύμφωνα με τον ίδιο «έπειτα από 3 μήνες καταθέσαμε συνολικό κείμενο προτάσεων για βιώσιμη συμφωνία. Το κείμενο αυτό αποτελούσε τη σύνοψη των θέσεων των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group και λάμβανε υπόψιν τις κόκκινες γραμμές αλλά και τι θέσεις των Θεσμών. Αντί απάντησης παραλάβαμε ένα σύντομο κείμενο 5 σελίδων που επανερχόταν σε προτάσεις για περικοπές συντάξεων, κατάργησης ΕΚΑΣ κλπ παράλογα και εξωπραγματικά πράγματα».
Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «προσήλθαμε και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προτείναμε ισοδύναμα μέτρα. Η απάντηση που πήραμε ήταν και πάλι προτάσεις για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ περικοπές επιπλέον σε συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ. Οι θεσμοί όχι μόνο ζητούν υπερβολικά υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και αγνοούν τα ισοδύναμα που προτείναμε. Το ποιός θα πληρώνει τους φόρους είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Την κρίση θα την πληρώσει η ολιγαρχία, όχι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι».
Αγωνία από τους βουλευτές – Μητρόπουλος: έγιναν λάθη στη διαπραγμάτευση

Αγωνία και προβληματισμό εξέφρασαν για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν το λόγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Οι βουλευτές αποτύπωσαν την άποψή τους σε ό,τι αφορά στην τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ενώ ορισμένοι εξ αυτών μίλησαν και για το ενδεχόμενο εναλλακτικής λύσης.
Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, το λόγο πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε πως το Σαββατοκύριακο οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης παρέδωσαν ισοδύναμα που αφορούσαν σε δομικές αλλαγές, όπως η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες δήλωσαν αναρμόδια να διαπραγματευτούν περί αυτών των ζητημάτων.
Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε στην παρέμβασή του ότι το υπερόπλο της ελληνικής πλευράς είναι η συμμετοχή στην ευρωζώνη. Εξήγησε ότι συμβαίνει ό,τι ανέφεραν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό, δηλαδή πως, σε περίπτωση που γίνει η αρχή από μια χώρα, θα ακολουθήσουν και άλλες. Ωστόσο, ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε πως αυτό πρέπει να δοκιμαστεί μέχρι τέλους. Τόνισε, δε, ότι βασική υπερασπιστική γραμμή είναι το χρέος.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Μητρόπουλος άσκησε κριτική στον τρόπο που έγινε η διαπραγμάτευση τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η διαπραγμάτευση χάθηκε, έχουμε κακά αποτελέσματα, διότι δεν είχαμε ολοκληρωμένο σχέδιο, έγιναν λάθη από τους διαπραγματευτές και κακώς πήγαμε στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου».
Ο κ. Μητρόπουλος πρόσθεσε πως, «ωστόσο, πρέπει να επιμείνουμε στην αποφυγή της ρήξης και στην αναζήτηση συμφωνίας μέχρις εσχάτων, ώστε να έχουμε τη λιγότερο επώδυνη λύση». Τόνισε, δε, ότι «πρέπει να σχεδιάσουμε να πετύχουμε αργότερα τη βελτίωση της συμφωνίας με καλύτερους πολιτικούς και κοινωνικούς όρους».
Ο Αλέκος Καλύβης σημείωσε πως χρειάζεται απεμπλοκή από την ιστορία της διαπραγμάτευσης και «να γυρίσουμε τη συζήτηση στο πρόγραμμά μας». Ζήτησε, επίσης, από τον Αλέξη Τσίπρα να πει ότι η επιλογή της χώρας είναι η παραμονή στο ευρώ, αλλά δεν είναι η καταστροφή η αποχώρηση από αυτό.
Ο Κώστας Λαπαβίτσας επανέλαβε την άποψή του ότι, εφόσον συνεχιστεί η πίεση, «να δούμε τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ».
Ο βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Στάθης Λεωτσάκος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν διέξοδοι και ότι, ναι μεν στην κρίση υπάρχουν δυσκολίες, δεν υπάρχουν όμως μονόδρομοι. Τόνισε, επιπλέον, πως οι προτάσεις που στάλθηκαν δεν είναι στο πλαίσιο του προγράμματός του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να ενημερωθεί ο κόσμος ότι υπάρχει εναλλακτική λύση.
Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ενημερώθηκε για τις 47 σελίδες από τις εφημερίδες, ενώ, πρόσθεσε ότι «δεν είμαι ικανοποιημένος από τις ιδιωτικοποιήσεις». Ωστόσο, ο Ηρακλειώτης βουλευτής αναγνώρισε στη κυβέρνηση την επιμονή για την αναδιάρθρωση του χρέους τόσο από τα κέρδη ομολόγων από δευτερογενή αγορά , όσο και από τα κέρδη από το ΤΧΣ.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Παναγιώτης Ήσυχος, ανέφερε πως μπορεί η διαπραγμάτευση να μην είναι στο καλύτερό της σημείο, εντούτοις αυτό ίσως να αποδεικνύει ότι μπορεί να βρεθεί κάποια λύση. Ο κ. Ήσυχος ζήτησε «να διαμηνύσουμε βροντερά, επιτέλους ας συνεννοηθούν οι εταίροι για το τι θέλει ο καθένας και τι θέλουν όλοι μαζί».