Ελλάδα

Ψυχόδραμα στις Βρυξέλλες – Πιο κοντά τώρα σε ρήξη παρά σε συμφωνία

Η απόλυτη ανατροπή στις πολιτικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι πλέον γεγονός.

 

Μέσα σε λίγες ώρες η Ελλάδα ζει ένα ψυχόδραμα που δεν έχει προηγούμενο καθώς η ικανοποίηση, τα χαμόγελα, οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας αντικαταστάθηκαν με τη σύγκρουση, τη ρήξη, τα τελεσίγραφα και τους φόβους ότι η επόμενη εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε μια ιστορική απόφαση για τη χώρα.

 

Μπορεί οι χαρές και τα πανηγύρια για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ να έχουν προς το παρόν συσπειρώσει το κυβερνητικό στρατόπεδο, ωστόσο, η κατάσταση που επικρατεί είναι έκρυθμη. Από τη μια η ανησυχία για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εταίρους και από την άλλη οι «ομάδες» βουλευτών εντός της συγκυβέρνησης που βρίσκονται στα… κάγκελα (αυτή τη φορά όχι του Ραδιομεγάρου) δημιουργούν ένα αποπνικτικό σκηνικό.

Επανέρχονται δε τα σενάρια ρήξης στο εξωτερικό και ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας.

 

 

Μέσα σε ένα μόλις 24ωρο στις Βρυξέλλες ξαναπαίχτηκε το ίδιο έργο: Από την εντατικοποίηση των προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας ήρθε η ηχηρή διαφοροποίηση από το ΔΝΤ και η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις αλλά και τα σκληρά μηνύματα που έστειλαν οι εταίροι. Ακόμη και η στάση του Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος μετά από 2 ώρες συζητήσεων με τον Αλ. Τσίπρα ήταν ιδιαίτερα φειδωλός και επιφυλακτικός στις δηλώσεις του, δείχνει ότι μπορεί ο πάγος να έσπασε, τα προβλήματα όμως υπάρχουν.

 

 

Οι πληροφορίες ότι η Κομισιόν δεν αποδέχεται ούτε την πρόταση για 9μηνη παράταση βαραίνουν το κλίμα, όμως, καταλύτης στην αλλαγή κλίματος ήταν αφενός οι βόμβες του ΔΝΤ και αφετέρου τα τελεσίγραφα που εστάλησαν από κορυφαίους αξιωματούχους, όπως ο Ντ. Τουσκ.

 

 

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI αναφέρει ότι κοινοτικός αξιωματούχος χαρακτήρισε ως «τελευταία απόπειρα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία» τη συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα. «Αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος δεν θα χρειαζόταν να συναντήσει σήμερα τον Τσίπρα. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιογράφου, Peter Spiegel τα πράγματα για την Ελλάδα χειροτέρεψαν κατά τη Σύνοδο των G7 στην Βαυαρία, όταν ακόμα και ο Ομπάμα, που μέχρι τότε πίεζε τους Ευρωπαίους για λύση με την Ελλάδα, φέρεται να είπε πως κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Όταν τελικά οι προτάσεις της Αθήνας κατέφθασαν, εξιστορεί ο Peter Spiegel, οι Ευρωπαίοι έμειναν άφωνοι: Αντί ισοδύναμων μέτρων, η Αθήνα μιλούσε για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. «Η απογοήτευση ήταν πολύ έντονη» σχολιάζει πηγή κοντά στον Γιούνκερ, ο οποίος τότε δήλωνε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων πως «η Αθήνα έχασε την Κομισιόν».

Την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την τριμερή Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ παρεμβαίνει δυναμικά στο τοπίο, ανακοινώνοντας πως απέσυρε την ομάδα του από τη διαπραγμάτευση «μια κίνηση που στόχο είχε να τονίσει το κατεπείγον της κατάστασης, αλλά και πως οι συζητήσεις διακατέχονται από “σουρεαλιστικό αέρα”», όπως ανέφερε στέλεχος του Ταμείου στον Peter Spiegel. 

 

Επί της ουσίας η Αθήνα φαίνεται να έχει λάβει τελεσίγραφο για ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών για αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά και στα ποσά του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% και 1,5% τον επόμενο χρόνο που σημαίνει αύξηση των εσόδων που απαιτούνται κατά μερικά δισ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα έκανε νέα πρόταση για τον ΦΠΑ για αύξηση του μεσαίου συντελεστή από 11% σε 13% και μεταφορά όλης της εστίασης στο 23%.

Παράλληλα μένει πάντα στο τραπέζι το θέμα των μειώσεων των συντάξεων και της κατάργησης με οριζόντιο τρόπο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων άμεσα, όπως υποστήριξε χθες και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζ. Ράις.

Το κλίμα που μεταδόθηκε από την Ουάσιγκτον ήταν ενδεικτικό. Στην αίθουσα που μιλούσε ο κ. Ράις έπεφταν… βόμβες κατά της Ελλάδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

imerisia.gr

Back to top button