breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πυρκαγιές στον Αμαζόνιο: Σάλος με τους ισχυρισμούς Μπολσονάρου ότι ίσως ανάβουν τις φωτιές οι… ΜΚΟ! (Video)

Οργή έχουν προκαλέσει στη Βραζιλία – και όχι μόνο – οι ισχυρισμοί του Ζαϊχ Μπολσονάρου αναφορικά με τις χιλιάδες φωτιές που έχουν ξεσπάσει από την αρχή του έτους στον Αμαζόνιο, με τον αριθμό τους να έχει εκτιναχθεί δραματικά, συγκριτικά με πέρυσι.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγόρησε εχθές τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι μπορεί να βάζουν φωτιές στον Αμαζόνιο για να πλήξουν την κυβέρνησή του, σε μια εμφανή προσπάθεια να αντικρούσει τη διεθνή κατακραυγή στα social media για τις πολιτικές του που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Τα εμπρηστικά σχόλια που διατύπωσε ο Μπολσονάρου χωρίς να παρουσιάσει την παραμικρή απόδειξη, σύμφωνα με το πρακτορείο, εξόργισαν μεγάλη μερίδα του κοινού και πυροδότησαν μια καμπάνια στα social media για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Αμαζόνιος, ένα από τα σημαντικότερα προπύργια του πλανήτη στην μάχη κατά της ”κλιματικής αλλαγής”.

Το #PrayForAmazonas ήταν το κορυφαίο trending topic παγκοσμίως στο Twitter την Τετάρτη και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκφράσει στο Instagram και το Facebook τις ανησυχίες τους για το μέλλον του Αμαζονίου το τελευταίο 24ωρο.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν» ότι οι ΜΚΟ πήγαιναν στον Αμαζόνιο για να «βάλουν φωτιά» στο δάσος, είπε ο Μπολσονάρου σε μία live μετάδοση στο Facebook το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το Reuters.

Ερωτηθείς αν διαθέτει αποδείξεις για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, ο εκκεντρικός πολιτικός απάντησε ότι «δεν λειτουργούν έτσι αυτά τα πράγματα» και ότι δεν είχε στην κατοχή του κάποιο «γραπτό σχέδιο» των εμπρηστών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κίνητρο των εμπρηστών μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι η κυβέρνησή του είχε προχωρήσει σε περικοπές της χρηματοδότησης των ΜΚΟ. «Το έγκλημα υπάρχει. Τους λείπουν τα χρήματα που έπαιρναν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αργότερα ο Μπολσονάρου διατύπωσε τους ίδιους ισχυρισμούς σε βιομηχανικό συνέδριο στην Μπραζίλια, σύμφωνα με τον Guardian, που δημοσιεύει μάλιστα και σχετικό βίντεο. «Κατά τη γνώμη μου, οι ΜΚΟ μπορεί να έβαλαν τις πυρκαγιές επειδή έχασαν λεφτά. Το κίνητρό τους; Να προκαλέσουν προβλήματα στη χώρα» είπε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

Ο Μπολσονάρου ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του καταβάλλει προσπάθειες για να ελεγχθούν οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, που φέτος έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ. Σύμφωνα με το κέντρο διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας, το INPE, από τον Ιανουάριο έχουν καταγραφεί 72.843 πυρκαγιές στην περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι σημειώθηκε αύξηση 83% συγκριτικά με πέρυσι την ίδια περίοδο.

 

πηγή

Πρώτο Θέμα 

 

Αργοπεθαίνει ο «πνεύμονας» του πλανήτη: Ο Αμαζόνιος καίγεται & η Λ.Αμερική σκοτεινιάζει – Σοκαριστικές εικόνες & στοιχεία για την καταστροφή

 

Σοκάρουν τα τελευταία στοιχεία από τους εμπρησμούς στον «πνεύμονα» του πλανήτη τον Αμαζόνιο, τη στιγμή που συνεχίζει να καίγεται και τα συμβατικά media επιχειρούν μια τεράστια συγκάλυψη της περιβαλλοντικής καταστροφής. Οργή προκαλεί και η πολιτική εκμετάλλευση της καταστροφής από ηγέτες διαφόρων χωρών.

Ο Αμαζόνιος που αποτελεί τον μεγαλύτερο «πνεύμονα» του πλανήτη φλέγεται. Δέντρα και ζώα γίνονται στάχτη ενώ η κλιματική αλλαγή είναι πιο έντονη από ποτέ. Ο Αμαζόνιος, επίσης φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων και ένα εκατομμύριο ιθαγενείς, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το θάνατο.

Και αν κάποιος νομίζει ότι η καταστροφή είναι πολύ μακρυά και δεν τον αγγίζει… ίσως δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της φωτιάς αλλά και του κινδύνου. Ο Αμαζόνιος δίνει «ανάσα» στη Γη άρα και στους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό θα αλλάξει αν συνεχιστούν οι φονικές φωτιές.

Οι εικόνες αλλά και τα νούμερα είναι σοκαριστικά. Η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται και από το διάστημα ενώ οι εικόνες από την πύρινη λαίλαπα που καταπίνει το δάσος είναι σπαρακτικές.

Ο Αμαζόνιος φλέγεται και ο ουρανός στη Βραζιλία έχει σκοτεινιάσει. Η Βραζιλία βιώνει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας 5ετίας, σύμφωνα με το ίδρυμα της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας ΙΝΡΕ, που ανήκει στο υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας.

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ. Το ΙΝΡΕ έχει καταγράψει 71.497 πυρκαγιές από την 1η Ιανουαρίου έως τις 18 Αυγούστου, αριθμός κατά 82% αυξημένος από την ίδια περίοδο κατά το περασμένο έτος, στην οποία είχαν καταγραφεί 39.194 πυρκαγιές.

Μάλιστα το INPE αναφέρει ότι είχε παρατηρήσει πάνω από 9.500 δασικές πυρκαγιές από την περασμένη Πέμπτη, κυρίως στην περιοχή του Αμαζονίου.

.pentapostagma
Back to top button