breaking newsΕλλάδα

Προκαλεί η Άγκυρα: Ο Οκτάι επανέφερε την απειλή του casus belli

Λίγες ώρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη να αναγνωρίσουν την τουρκική κατοχή στη Βόρεια Κύπρο και το ψευδοκράτος των εποίκων, ένας εκ των εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου επανέφερε την επαίσχυντη και παράνομη απειλή του casus belli.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού Κοινοβουλίου, Φουάτ Οκτάι, είπε με τρόπο ξεκάθαρο πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι αιτία πολέμου. «Αύξηση στα 12 ναυτικά μίλια στα νησιά του Αιγαίου, στο Αιγαίο Πέλαγος. Λένε πως πρέπει να υπάρχει κατανόηση σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Μα εμείς ήδη αυτό το είχαμε κηρύξει ως αιτία πολέμου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Οκτάι, μάλιστα, μίλησε και για την Αγία Σοφία, ξεχνώντας με τρόπο προκλητικό πως είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας. «Το θέμα με την Αγία Σοφία τι σχέση έχει; Το βρίσκουν ανησυχητικό που έχει ανοίξει η Αγία Σοφία. Τι σχέση έχει αυτό; Εσάς θα ρωτήσουμε; Λένε “πρέπει να αποδεχτείτε ότι το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό”. Τι έκθεση είναι αυτή; ∆ηλαδή θέλουν η Τουρκία να αποδεχτεί μια δομή παρόμοια με το Βατικανό;» είπε και προσέθεσε πως «εκείνο είναι ένα ίδρυμα της Τουρκικής ∆ημοκρατίας και έχει καθοριστεί κάτω από ποιες συνθήκες θα διοικείται. Αν θέλετε αυτό να διοικείται με μια δομή όπως το Βατικανό και βάζετε μέσα στα θέματα και το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας, αυτό είναι αντίθετο με την αρχή της ουδετερότητας».

Άγκυρα:

Back to top button