Διεθνή

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ομολογεί: «Είμαι Αλεβίτης»! Θα γίνει ο πρώτος Αλεβίτης πρόεδρος Τουρκίας;

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ομολογεί: «Είμαι Αλεβίτης»! Θα γίνει ο πρώτος Αλεβίτης πρόεδρος Τουρκίας;

«Είμαι Αλεβίτης»: Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σπάει ένα ταμπού.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Kemal Kiliçdaroglu ανακοινώνει για πρώτη φορά ότι ανήκει στη μειονότητα των Αλεβιτών. Θύμα διωγμών στο παρελθόν, εξακολουθεί να θεωρείται αιρετική από ορισμένους αυστηρούς Σουνίτες.
Ο υποψήφιος της συμμαχίας της τουρκικής αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανέφερε για πρώτη φορά δημόσια ότι ανήκει στη μειονότητα των Αλεβιτών, κλονίζοντας ένα μεγάλο ταμπού στην Τουρκία.

“Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να συζητήσουμε μαζί σας ένα πολύ συγκεκριμένο, πολύ ευαίσθητο θέμα. (…) Είμαι Αλεβίτης, είμαι ειλικρινής μουσουλμάνος”, επιβεβαίωσε έτσι σε βίντεο που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Twitter.

Οι Αλεβίτες, των οποίων τα τελετουργικά και οι κανόνες διαφέρουν από εκείνα του ορθόδοξου Ισλάμ, υπήρξαν θύματα διακρίσεων και σφαγών στην Τουρκία στο παρελθόν, και εξακολουθούν να θεωρούνται αιρετικοί από ορισμένους αυστηρούς Σουνίτες.

Ορισμένοι σουνίτες συντηρητικοί αρνούνται ακόμη και να φάνε ένα πιάτο που έχει μαγειρέψει ένας Αλεβίτης, θεωρώντας το «ακάθαρτο».

Ένα μειοψηφικό θύμα διακρίσεων
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος αλεβίτης Τούρκος πρόεδρος, υπόσχεται, εάν εκλεγεί τον Μάιο, να θέσει τέλος στις διακρίσεις και τις «ομολογιακές διαμάχες που έχουν προκαλέσει βάσανα» στην Τουρκία, μια χώρα κατά κύριο λόγο μουσουλμανική αλλά συνταγματικά κοσμική.

Πριν από την υποψηφιότητά του, οι παρατηρητές είπαν ότι ο Kemal Kiliçdaroglu, γεννημένος στην ιστορικά επαναστατημένη περιοχή του Dersim (μετονομάστηκε Tunceli, στα ανατολικά), με πλειοψηφία Κούρδων και Αλεβιτών, θα πάλευε να πείσει τους συντηρητικούς σουνίτες ψηφοφόρους.

Πολλοί αντίπαλοι του Προέδρου Ερντογάν, μεταξύ των οποίων και συντηρητικοί, χαιρέτησαν το μήνυμα του Kemal Kiliçdaroglu.

«Είναι δυνατόν να ζούμε σε αυτά τα εδάφη χωρίς διακρίσεις, με ισότητα, αδελφότητα και ειρήνη», αντέδρασε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), φυλακισμένος από το 2016.

«Μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη σκιώδη τάξη μαζί επιλέγοντας ηθική, δικαιοσύνη και ειλικρίνεια αντί για πόλωση και πολιτικές ταυτότητας», έγραψε στο Twitter το κόμμα του Φελισίτε (ισλαμιστής), που δημιουργήθηκε από τον Νετζμετίν Ερμπακάν, μέντορα του Προέδρου Ερντογάν, αλλά κινήθηκε στην αντιπολίτευση. ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ωστόσο, κατηγόρησε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί να «θυματοποιηθεί».

“Δεν είμαστε εμείς που λέμε ότι δεν μπορεί να εκλεγεί αλεβίτης (…). Δεν είναι πρόβλημα για εμάς. Τα έχουμε ξεπεράσει όλα αυτά”, επιβεβαίωσε.

Απόπειρα θυματοποίησης
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε στο παρελθόν στοχοποιήσει αυτή τη μειονότητα, κατηγορώντας τα μέλη της ότι είναι «κυρίαρχα» μεταξύ των δικαστών στην Τουρκία και ότι εφευρίσκουν «μια νέα θρησκεία».

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εκστρατείας, ο Τούρκος πρόεδρος δεν επιτέθηκε ανοιχτά στον αντίπαλό του, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), για τη θρησκευτική του ταυτότητα.

Στις αρχές Απριλίου, ωστόσο, το έκανε νύξη, αφού ο Kemal Kiliçdaroglu πάτησε κατά λάθος ένα χαλί προσευχής χωρίς να βγάλει τα παπούτσια του.

“Όσοι δεν ξέρουν την κατεύθυνση της προσευχής περπατούν με τα παπούτσια τους στο στρώμα προσευχής. Θα τους δείξετε τη σωστή κατεύθυνση στις 14 Μαΐου”, είπε σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη.TV5MONDE 20/4/23

Kαι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν πάντα σταθερά πρώτο έναντι του Ερντογάν…

dimpenews.com

Back to top button