breaking newsΔιεθνή

Γερμανία: Αναβάλλεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, λόγω «τρύπας» 60 δισεκατομμυρίων

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Γερμανία ανέβαλε, πιθανότατα για το νέο έτος, την προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα ψήφιση του προϋπολογισμού του 2024, παραδεχόμενη εμμέσως το αδιέξοδο που έχει προκληθεί μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματική τη διοχέτευση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έκτακτη βοήθεια για την πανδημία, στο Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό.

«Χθες η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag πραγματοποίησε ακρόαση εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις επιπτώσεις της απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2021. Ως επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να λάβουμε προσεκτικά υπ’ όψιν αυτή την αξιολόγηση κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2024», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής των Κ.Ο. του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP).

Και προσθέτουν πως «ως εκ τούτου, δεν θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Σκοπός μας είναι να συζητήσουμε γρήγορα τον προϋπολογισμό, αλλά και με την απαραίτητη προσοχή ώστε να υπάρχει ασφάλεια σχεδιασμού», αναφέρουν, χωρίς να διευκρινίζουν, πάντως, εάν η ψήφιση του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Πάει για το 2024 η «εβδομάδα προϋπολογισμού»;

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η επόμενη εβδομάδα θα ήταν «εβδομάδα προϋπολογισμού» και η απόφαση για την ακύρωσή της θεωρείται εξαιρετικά ασυνήθιστη.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ωστόσο, σημαίνει ότι 37 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί, στην πραγματικότητα δεν ήταν διαθέσιμα.

Εάν στην αρχή του 2024 δεν υπάρχει επισήμως προϋπολογισμός, οι μόνες δαπάνες που είναι εφικτές είναι οι απαραίτητες για τη διατήρηση της διοίκησης και την εκπλήρωση των νομικών της υποχρεώσεων.

Στην πράξη, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εξουσιοδοτήσει τα υπουργεία να χρησιμοποιούν κάθε μήνα συγκεκριμένο ποσοστό των κονδυλίων από τον μη εγκεκριμένο ακόμη προϋπολογισμό.

Την απόφαση για αναβολή θεωρεί ορθή και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής της ομάδας, Ματίας Μίντελμπεργκ, δήλωσε ότι απαιτήθηκε πολύς χρόνος, «αλλά τώρα η κυβέρνηση αντελήφθη επιτέλους πόσο εκτεταμένες είναι στην πράξη οι συνέπειες της ετυμηγορίας» του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

«Η κυβέρνηση επρόκειτο να ψηφίσει άλλον έναν αντισυνταγματικό προϋπολογισμό», πρόσθεσε ο Μίντελμπεργκ, τονίζοντας πάντως ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει παρόλα αυτά να έχει ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους.

PrimeNews.

Back to top button