breaking newsΔιεθνή

Τι θα συμβεί αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ;

 

Οι ΗΠΑ θα χάσουν το καθεστώς της υπερδύναμης, εάν φύγουν από το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ο στρατιωτικός αναλυτής Peter Suchiu σε άρθρο του στο The National Interest.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν ο Donald Trump έρθει στην εξουσία και εάν εφαρμόσει ένα σχέδιο αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, τότε οι ΗΠΑ θα χάσουν το status της υπερδύναμης.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ, πιθανότατα δεν θα διατηρήσουν την παρουσία τους στην Ευρώπη, την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή. Πολλές χώρες θα πλησιάσουν τη Ρωσία και την Κίνα» αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες, οι σημερινοί εταίροι των ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον να βασίζονται σε αυτές.

«Επομένως, η Ουάσινγκτον θα χάσει την πρόσβαση σε πολλές στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική μπορεί να επιβιώσει χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο. Πέρα από το ότι θα χάσουμε την πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά και μπορεί να αντιμετωπίσουμε κυρώσεις από τις υπερδυνάμεις Κίνα και Ρωσία» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Trump έχει εκφράσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι τα υπόλοιπα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ δεν συμμετέχουν με το ίδιο – αναλογικά – οικονομικό μερίδιο στις δαπάνες της Συμμαχίας.

Πρόσφατα μάλιστα σε μια συγκέντρωση υποστηρικτών του στη Νότια Καρολίνα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας, ο επικεφαλής μιας ανώνυμης «μεγάλης χώρας» του ΝΑΤΟ, τον ρώτησε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρείχαν προστασία στη συμμαχία σε περίπτωση «επίθεσης» από τη Ρωσία, με τον Trump να λέει ότι του απάντησε, πως δεν θα το έκανε αυτό, αφού τα άλλα μέλη της συμμαχίας δεν διέθεσαν αρκετά κονδύλια για την άμυνα.

Οι Δημοκρατικοί επιστράτευσαν τον … Ομπάμα για να πλήξουν τον Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος Barack Obama επιστρατεύθηκε από τους Δημοκρατικούς για να στηρίξει τον Joe Biden στην αντιπαράθεσή του με τον Donald Trump, δεδομένου ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ παραπαίει διανοητικά αλλά και … δημοσκοπικά.

Πιο συγκεκριμένα, λίγες μόλις ημέρες αφότου ο πρώην Πρόεδρος Trump προκάλεσε ανησυχία στους συμμάχους του, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υπερασπίζονται μέλη ΝΑΤΟ που υπολείπονται των στόχων αμυντικών δαπανών τους.

«Ο πρόεδρος Biden έχει απόλυτο δίκιο», έγραψε ο Obama σε σχετική του ανάρτηση στο X.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι ένας κόσμος πιο χαοτικός και λιγότερο ασφαλής, όπου οι δικτάτορες νιώθουν θάρρος και οι σύμμαχοί μας αναρωτιούνται αν μπορούν να βασίζονται σε εμάς. Ας συνεχίσουμε να προχωράμε» τόνισε ο άλλοτε ηγέτης των Δημοκρατικών.

Με τον τρόπο αυτό, ο Obama «πήρε πάνω του» την κόντρα με τον Trump και υπερθεμάτισε σε δήλωση του Biden που τόνισε ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ κρατά ασφαλείς τις αμερικανικές οικογένειες.

«Η υπόσχεση του ΝΑΤΟ – ότι η επίθεση σε έναν είναι επίθεση εναντίον όλων – κρατά ασφαλείς τις αμερικανικές οικογένειες. Είναι τόσο απλό. Κάθε άτομο που αμφισβητεί τη διάρκεια αυτού του όρκου αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλειά μας», είχε αναφέρει ο Biden.

Η ενίσχυση του μηνύματος του Biden από τον Obama έρχεται σε μια στιγμή, κατά την οποία αρκετοί ηγέτες του ΝΑΤΟ εφράζουν τις ανησυχίες τους για τα σχέδια του Donald Trump, ο οποίος έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τη βούλησή του για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία «σε μόλις 24 ώρες».

Αυτές οι ανησυχίες επανήλθαν αυτό το Σαββατοκύριακο, όταν ο Trump, φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024, εξιστόρησε μια συνομιλία που είχε με έναν ξένο ηγέτη μιας χώρας του ΝΑΤΟ, ο οποίος ρώτησε αν οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν μέλη της συμμαχίας που δεν πληρώνουν τουλάχιστον το 2% της οικονομικής παραγωγής.

«Δεν θα σε προστάτευα. Στην πραγματικότητα, θα τους ενθάρρυνα να κάνουν ό,τι διάολο θέλουν», θυμήθηκε ο Trump, αναφερόμενος σε ένα σενάριο υποθετικής επίθεσης από τη Ρωσία. «Πρέπει να πληρώσεις. Πρέπει να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου» εξήγησε ο πρώην πρόεδρος.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η ρητορική του Trump βλάπτει την αξιοπιστία των ΗΠΑ και απομακρύνει την αποτρεπτική ισχύ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Αλλά οι σύμμαχοί του απέρριψαν αυτή την κριτική, σημειώνοντας ότι ο Trump δεν είναι τυπικός πολιτικός και απλώς πιέζει άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να σηκώσουν το βάρος τους.

PrimeNews.

Back to top button