breaking newsΕλλάδα

Κλίμα σύγκρουσης με τα Τίρανα: Ζητούν δίκες Ελλήνων στην Αλβανία – Πρόκληση σε εκδήλωση για τα θύματα της Επισκοπής – Βίντεο

 

Σοβαρότατο ζήτημα προκαλούν Αλβανοί εθνικιστές, με σημερινές προκλητικές δηλώσεις τους σε εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της Επισκοπής το 1994, απαιτώντας την δίκη των Ελλήνων συλληφθέντων σε αλβανικό έδαφος, ενώ ο ντόρος που έχει δημιουργηθεί στην γειτονική χώρα μοιάζει με προσπάθεια «εξισορρόπησης» με το θέμα της δολοφονίας του Π.Κατσίφα και της  υφαρπαγής των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρας.

Συγκεκριμένα ο αλβανικός τύπος αναφέρει ότι «βετεράνοι και εκπρόσωποι της αλβανικής συνοριακής αστυνομίας συγκεντρώθηκαν σε τελετή εκδήλωσης μνήμης, για τα θύματα της «σφαγής της Επισκοπής», η οποία έλαβε χώρα πριν από 25 χρόνια.

Στις 10 Απριλίου 1994, Έλληνες τρομοκράτες επιτέθηκαν στο συνοριακό σημείο ελέγχου και σκότωσαν τον συνοριοφύλακα Arsen Gjini και τον Λοχαγό  Fatmir Shehu, ενώ τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι. Οι Έλληνες έκλεψαν και όπλα κατά τη διάρκεια της αποχώρησης.

Ο Fiqiri Shehu, ο αδελφός του διοικητή της συνοριοφυλακής, ζήτησε και πάλι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι Έλληνες τρομοκράτες.

Ο Πατριωτικός Σύλλογος υπέγραψε μια αναφορά προς το Υπουργείο Εσωτερικών (Αλβανίας), ζητώντας από αυτούς να ονομάσουν το συνοριακό σημείο ελέγχου της Επισκοπής με τα ονόματα των μαρτύρων.

Μάρτυρες (Αλβανοί βοσκοί) λένε ότι οι Έλληνες επιτιθέμενοι ήταν οκτώ και χρησιμοποιούσαν ελληνικό στρατιωτικό εξοπλισμό για την επίθεση. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν ένα χρόνο αργότερα στην Ελλάδα, αλλά απελευθερώθηκαν από τις ελληνικές αρχές λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων», καταλήγει το άρθρο.

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, την ευθύνη για την επίθεση στην Επισκοπή φέρεται να ανέλαβε η οργάνωση «Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου» (ΜΑΒΗ) με προκήρυξη τότε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Στις 6 Οκτωβρίου 1994 δημοσιεύεται νέα προκήρυξη του ΜΑΒΗ με φωτογραφία της σημαίας της οργάνωσης, των λαφύρων της και λεπτομέρειες για την ενέργεια.

Στις 19 Μαρτίου 1995 συλλαμβάνονται 7 ύποπτοι σε μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Στα δυο τους οχήματα ανακαλύπτονται 6 αυτόματα τυφέκια Kalashnikov με 878 σφαίρες, 2 πιστόλια Tokarev με 42 σφαίρες, 1 ασύρματος, μαχαίρια, στρατιωτικές στολές, μάλλινες κουκούλες κ.λπ.  Ακολουθούν άλλες δυο συλλήψεις υπόπτων και ανακαλύπτονται κρησφύγετα όπλων.

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποιεί 8 από τα κατασχεθέντα με τα όπλα της φωτογραφίας που είχε στείλει το ΜΑΒΗ.

Με απόφαση του Αρείου Πάγου, η εκδίκαση της υπόθεσης υλοποιείται στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας. Στην έφεση της πρωτόδικης δίκης, κεκλεισμένων των θυρών, το εφετείο μειώνει τις ποινές στους συλληφθέντες.

Οι εθνικιστές στην Αλβανία λειτουργώντας ως «Δούρειος ίππος» του κράτους ανακινούν ξανά θέμα για το επεισόδιο της Επισκοπής (1994), για να προβάλλουν τα δικά τους αιτήματα, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσουν πιθανότατα με το περιστατικό της άνανδρης εκτέλεσης από Αλβανούς κομάντος του Π.Κατσίφα πριν μερικούς μήνες.

Άλλωστε πολλά χρόνια φαίνεται να ανέμεναν οι αλβανικές αρχές να τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία.

Η ουσία όμως κρύβεται αλλού και αφορά σενάρια στοχοποίησης και εκβιασμού της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ.

Μιλάμε επίσης για πιθανές «περιπέτειες», στις οποίες θέλουν να μας βάλουν οι Αλβανοί-Τούρκοι (υπάρχει δάκτυλος Ερντογάν στην χώρα), ανακινώντας σοβαρό θέμα με περιστατικό που έλαβε χώρα το 1994, δημιουργώντας ένα πολύ άσχημο κλίμα και από τις δύο πλευρές παίζοντας  ενδεχομένως και με την αλβανική μειονότητα στην χώρα μας έπειτα από δράση εθνικιστικών αλβανικών κύκλων.

.pentapostagma.

 

 

Back to top button