Ελλάδα

Αποκαταστήστε εκ νέου τη Δημοκρατία στην Ελλάδα μας – «Ρίξτε» τη Χούντα των Δανειστών

Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έπειτα από επτά χρόνια δικτατορίας, που είχε επιβάλει η Χούντα των Συνταγματαρχών.

Ήταν 24 Ιουλίου 1974 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φτάνει και πάλι στην Ελλάδα, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, υπό το βάρος του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

10Επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας», κατόρθωσε με αποφασιστικές κινήσεις να αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα.

Όταν, τον Ιούλιο του 1974, ξέσπασε η μεγάλη εθνική κρίση με αφετηρία την πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κλήθηκε να συγκροτήσει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Ήταν ξημερώματα 24ης Ιουλίου 1974 όταν το αεροσκάφος του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντʼ Εστέν προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας μεταφέροντας από το Παρίσι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Χιλιάδες κόσμου με αναστάσιμες λαμπάδες στα χέρια και την ιαχή «Έρχεται, έρχεται» τον αναμένουν και του επιφυλάσσουν θριαμβευτική υποδοχή. Η υποδοχή Καραμανλή, με τον κόσμο να πανηγυρίζει στους δρόμους, αποτελεί το λαϊκό ξέσπασμα μετά την επτάχρονη δικτατορία, αλλά και την εισβολή και την τραγωδία της Κύπρου.

Στις 25 Ιουλίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ζητώντας από τους πολίτες να επιδείξουν πολιτική ωριμότητα τις δύσκολες εκείνες ώρες.

Παράλληλα, στη Γενεύη, άρχισαν την ίδια ημέρα οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κυπριακό. Αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Μαύρος.

 

 

Στις 30 Ιουλίου 1974 στη Γενεύη επήλθε συμφωνία για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, αλλά και την αναγνώριση ύπαρξης δύο χωριστών διοικήσεων.

Ωστόσο, στις 14 Αυγούστου τα τουρκικά στρατεύματα προχώρησαν στον Αττίλα 2 καταλαμβάνοντας τελικά το 38% περίπου της Κύπρου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατήγγειλε την Τουρκία και ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Στις 15 Αυγούστου σε νέο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό δήλωσε ότι «η ένοπλος αντιμετώπισις των Τούρκων εις Κύπρον καθίστατο αδύνατος και λόγω αποστάσεως και λόγω των γνωστών τετελεσμένων γεγονότων».

Η κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο έγινε στις 18.00 της 16ης Αυγούστου 1974.

Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου κατάφεραν τότε να θεμελιώσουν το πληρέστερο, από όσα προηγήθηκαν, πολίτευμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κυπριακής τραγωδίας, νομιμοποιήθηκαν όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί, περιλαμβανομένου του Κ.Κ.Ε., που βρισκόταν εκτός νόμου από το 1947, προκηρύχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη της Εʼ Αναθεωρητικής Βουλής και αποφασίστηκε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον οριστικό προσδιορισμό της μορφής του πολιτεύματος.

Σήμερα συμπληρώνονται 41 χρόνια από εκείνη την ημέρα και το πικρό ερώτημα στα χείλη όλων των Ελλήνων είναι ένα:

Πότε θα αποκατασταθεί εκ νέου η Δημοκρατία στην Ελλάδα μας; Πότε, επιτέλους, θα «πέσει» η Χούντα των Δανειστών, για να μπορέσουν οι Έλληνες πολίτες να αναπνεύσουν και πάλι και να ζήσουν ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ στη χώρα τους;

 

Η οικονομική κρίση έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο «κορμί» της Δημοκρατίας. Χάθηκε το μέτρο…

 

Η Δημοκρατία δηλητηριάστηκε και ο μόνος που μπορεί να δώσει ανάσα ζωής είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός.

 

Αυτός έχει το αντίδοτο. Μόνο αυτός μπορεί να πετάξει έξω όλους αυτούς που πλήγωσαν τη Δημοκρατία μας και όλους αυτούς που τη θέλουν «νεκρή» για να κηδεμονεύουν τη χώρα μας.

 

«Σωτήρες», άλλωστε, δεν υπάρχουν! Απεδείχθη πρόσφατα, όταν και οι τελευταίοι, στους οποίους είχε βασίσει ο ελληνικός λαός τις ελπίδες του για να τον απελευθερώσουν από τους τοκογλύφους δανειστές, είπαν «ΝΑΙ» σε όλα!

 

 

 

 

Για ποια Δημοκρατία μιλάμε, λοιπόν;

 

 

 

 

 

 

newsbomb.gr

Back to top button