Τρέμει η Ιταλία μπροστά στον κίνδυνο ενός Grexit καθώς φοβάται διάχυση της κρίσης, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ότι η Ιταλία δεν είναι πλέον ο ασθενής της Ευρώπης. Επιπτώσεις που δεν θα είναι μόνο οικονομικές, αλλά και πολιτικές.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν η Ιταλία έχει στα χέρια 37.4 δισ. ελληνικού χρέους με τα τρία τέταρτα σε συνδρομής στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Βοήθειας και τα υπόλοιπα σε διμερή δάνεια.
Πρόσφατα ο Ρέντζι δήλωσε ότι η Ιταλία βρίσκεται στο απυρόβλητο αν και ο αναλυτής Αντόνιο Βιλαφράνκα πιστεύει ότι «μπορούν να υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες μπορεί να είναι σημαντικές αλλά δεν θα προκαλέσουν κρίση»
Για τον Βιλαφράνκα ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι θα ενισχυθούν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στην Ιταλία», γεγονός που όπως λέει θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον Ρέντσι. Ήδη πολλοί Ιταλοί πιστεύουν ότι τα οφέλη από τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη δεν είναι τα αναμενόμενα με μόλις 11% να πιστεύουν ότι η οικονομική ενοποίηση έχει ενισχύσει την οικονομία.
Ο αναλυτής Βιντσέντζο Σκαρπέτα σημειώνει: «Η Ιταλία είναι πιθανότατα η χώρα της Ευρωζώνης όπου η πολιτική διάχυση θα είναι πιο σημαντική » και τονίζει αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη τότε η συμμετοχή στην Ευρωζώνη δεν είναι αμετάκλητη».
Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Ιταλία
Σε πιθανές επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης και στην Ιταλία αναφέρθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεσή του με θέμα τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας.
Πιο αναλυτικά, σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα αναφέρεται ότι «αν δεν αντιμετωπισθούν οι εξελίξεις της ελληνικής κρίσης, με μια ισχυρή πολιτική απάντηση, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην Ιταλία, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών». Παράλληλα, υπογραμμίζεται, όμως, ότι «ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι περιορισμένος».
Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια όλων των περασμένων ημερών, τόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, όσο και ο Ιταλός υπουργός οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, είχαν υποστηρίξει ότι η Ιταλία δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο, σε ότι αφορά τις εξελίξεις της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, διότι τα τελευταία χρόνια η Ρώμη έχει προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων.
crashonline.gr