Ελλάδα

Δραματικό αλλά απαράδεκτο τελεσίγραφο στον Αλέξη: «Μέχρι την Κυριακή το μνημόνιο αλλιώς… Grexit

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 11 χθες το βράδυ η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, σε μία ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο αδιέξοδο που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα είτε σε νέα συμφωνία με τους δανειστές είτε στο Grexit.

Ουσιαστικά δίνεται νέο περιθώριο στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας και στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής θα αποφασιστεί η οριστική λύση ή η έξοδος από το ευρώ.

Θα είναι η τελική Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα με τη συμμετοχή και των 28 χωρών, γεγονός που προκάλεσε υπόνοιες στην ελληνική πλευρά ότι θα συζητηθεί έξοδος της Ελλάδας αν δεν υπάρξει συμφωνία.

MERKEL-TSIPRAS-HOLLANDE-GIOUNKER02-07JULY2015Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η κ. Μέρκελ μίλησε για διορία μέχρι την Πέμπτη για την κατάθεση προτάσεων από την Αθήνα όσο και ο Γιούνκερ που είπαν ότι μέχρι την Παρασκευή το πρωί στις 8.30 αναμένονται συγκεκριμένα σχέδια.

Σύμφωνα με την Ημερησία, πολύ δραματικές είναι οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες ότι δόθηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι δανειστές σε περίπτωση ρήξης και Grexit. Του είπαν δηλαδή ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να δώσει ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και να προστατέψει με κάθε τρόπο το ευρώ.

 

Η Ελλάδα πρέπει να είναι ένα σπίτι αξιών αλλά όχι μόνο οικονομικών”, δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι. “Τελευταία συνάντηση για την Ελλάδα την Κυριακή, μία Σύνοδο των 28 και αυτό είναι σημαντικό. Εχουμε μερικές ημέρες για να πετύχουμε μία συμφωνία ελπίζω τότε. Ελπίζω ότι θα υπάρχει ευτυχής κατάληξη. Δύο είναι τα ερωτήματα, η επείγουσα κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και να επενδύσουμε σε ένα διαφορετικό όραμα για την Ευρώπη, που θα εστιάζει στην ανάπτυξη και όχι τη λιτότητα. Νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε μία συμφωνία, δεν είμαι απαισιόδοξος».

“Περιμένουμε την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει προτάσεις κι αν θεωρηθούν αποδεκτές θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα” συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ για το χρέος τόνισε πως κάποιοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπογράμμισαν πως δεν μπορούν 3 εκατομμύρια Έλληνες ψηφοφόροι να αποφασίσουν για το ζήτημα του χρέους! Παράλληλα είπε ότι θα δοθεί η βραχυπρόθεσμη βοήθεια που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση.

 

Η νέα Σύνοδος Κορυφής θα γίνει την Κυριακή, αλλά θα προηγηθεί το Σάββατο συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να εξεταστεί το όποιο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα. Μέχρι τότε θα υπάρχουν διαβουλεύσεις και πυρετώδεις συζητήσεις αφενός για την έκτακτη βοήθεια προς την ελληνική οικονομία και αφετέρου για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και τα μέτρα που θα ληφθούν.

Η Αθήνα φέρεται να προτείνει μια ενδιάμεση συμφωνία για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το τέλος του μήνα και να υπάρξει όλο το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για μια «μεγάλη, βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία».

Σύμφωνα με δημοσιογράφο των Financial Times, το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια από τον ESM εστάλη απόψε, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό θα συμβεί αύριο μαζί με την παρουσίαση των τελικών ελληνικών προτάσεων.

Στο μεταξύ, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν τη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστούν οι δύο πλευρές για μια προσέγγιση. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ενημερώνουν ότι στην τετραμερή συνάντηση, που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, “είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ‘ακούμε’ και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η ‘μεγάλη βιώσιμη συμφωνία’ “.

Αύριο συνέρχεται, με τηλεδιάσκεψη, το Eurogroup προκειμένου να εξεταστεί το “κοινό έδαφος”.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

“Το Grexit θα ήταν μια συλλογική αποτυχία της ευρωζώνης” δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup, ενώ ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις ερωτηθείς αν θα συζητηθεί ένα Grexit, είπε πως δεν είναι η πρόθεση αυτή ούτε ο στόχος αλλά εφόσον δεν υπάρχει αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί». Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάσελμπλουμ δήλωσε πως μετά το “όχι” στο δημοψήφισμα πρέπει να αναζητηθούν νέες λύσεις, “βήμα βήμα”.

 

 

 

 

 

 

 

 

mignatiou.com

Back to top button