breaking newsΕλλάδα

Κ.Μητσοτάκης: «Οι συνέπειες της κρίσης του Covid-19 θα είναι δραματικές, πολυεπίπεδες & θα διαρκέσουν πολύ»

 

Μιλώντας στην ενημέρωση των κομμάτων στη Βουλή για τα μέτρα που έχει πάρει και στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού ο πρωθυπουργός ετοιμάζει το «κλίμα» και για την κρίση που έρχεται και συνεπώς και για το αναπόφευκτο των διπλών εκλογών (εκτός εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχτεί να συγκυβερνήσει).

Οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες, είπε για να προσθέσει «πως θα κρατήσουν πολύ».

«Όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση, με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ. Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει.»

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «προκάλεσα αυτή τη συζήτηση κυρίως για να συζητήσουμε την πορεία μας για την οικονομία».

Μέχρι σήμερα προχωρήσαμε σε μέτρα 17,5 δισ. ευρώ, που θα φτάσουν τα 24 δισ. με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη και μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ενημέρωσε στη συνέχεια ότι πάνω από 5 δισ. αναμένεται να δαπανηθούν σε απευθείας ενισχύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της αγοράς, μέσω ΕΣΠΑ.

«Ουδέποτε σημειώθηκαν ελλείψεις στα νοσοκομεία μας στον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό. Δόθηκε ένας πραγματικός πόλεμος για τις προμήθειες και τον κερδίσαμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εκφράζοντας τη θλίψη του για τη συντριβή του καναδέζικου ελικοπτέρου στο Ιόνιο το βράδυ της Τετάρτης συνέχισε λέγοντας πως η Βουλή λειτούργησε τους τελευταίους 2 μήνες και η κυβέρνηση αξιοποίησε το εργαλείο των ΠΝΠ. Η πρακτική αυτή προφανώς και θα σταματήσει μετά την έκδοση της τελευταίας ΠΝΠ, που θα γίνει σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, μετά το χθεσινό Υπουργικό, ότι η Βουλή δεν πρόκειται να κλείσει για το καλοκαίρι αφού η κυβέρνηση θα φέρει σειρά νομοσχεδίων.

Τόνισε ότι η χώρα αντιμετώπισε την πανδημία με επιτυχία, ενώ χαρακτηριστικά είπε ότι: «Η κυβέρνηση υπέταξε τον οικονομικό σχεδιασμό της στον βωμό της δημόσιας υγείας»αφού η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ημερομηνίες-σταθμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τη στήριξη του ΕΣΥ και τις εξαιρετικές προσπάθειες του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού. Έδωσε μάλιστα και αρκετά αριθμητικά στοιχεία.

Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως στον πρώτο υγειονομικό στόχο που είχαμε θέσει. Άλλες χώρες δεν το κατάφεραν, είπε.

Η κρίση αυτή θέτει σε κίνδυνο ταυτόχρονα όλα όσα συγκροτούν τη φύση και την υπόσταση του ανθρώπου. Η απειλή αυτή αφορά τους πάντες, όλες τις χώρες, δεν κάνει κανένα κοινωνικό διαχωρισμό και η πηγή της παραμένει αόρατη, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρώτο 4μηνο του 2020 ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ παρά τις αντίξοες συνθήκες ήταν ο καλύτερος από όλα τα προηγούμενα 4μηνα. Πάνω από 5 δις θα δαπανηθούν τόσο σε απευθείας ενισχύσεις όσο και σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της αγοράς, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθετη ανάσα χαρακτήρισε την εξάμηνη αναστολή καταβολής ΦΠΑ και εργοδοτικών εισφορών και στην εξόφληση δόσεων και βεβαιωμένων οφειλών.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων που διαμορφώνει ομπρέλα προστασίας στην επιχειρηματικότητα. Για τους πιο ευάλωτους είπε ότι παρατάθηκαν τα επιδόματα ανεργίας και την ενίσχυση με 400 ευρώ των 160.000 μακροχρόνια άνεργων.

Μίλησε επίσης για απρόσκοπτη χρηματοδότηση της υγείας. Οι κλίνες ΜΕΘ έγιναν από 565 σε 1015 και εγκρίθηκαν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Το ΕΣΥ απέκτησε σε χρόνο ρεκόρ επάρκεια υλικών και νέων τεχνολογιών. Έγινε κανονικός πόλεμος για το ποια χώρα θα έχει επάρκεια σε προστατευτικό εξοπλισμό και τον κερδίσαμε αυτό τον πόλεμο και ευχαρίστησε τους ιδιώτες δωρητές.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που δέχθηκε είπε ότι θα περιμένει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αφού ακούσει τον κ. Τσίπρα.

«Αυτό που κάνετε είναι να ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον γιατί  το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015. Όσο λίπασμα και να προσθέσετε δεν θα φυτρώσουν βλαστάρια», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για το περίφημο μαξιλάρι είπε,« είναι καιρός να εξηγηθεί ότι δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. Τα χρήματα αυτά μένουν παγωμένα ως ενέχυρο μιας αξιοπιστίας την οποία κάποτε η χώρα δυστυχώς δεν διέθετε».

«Δεχτήκαμε μια σκληρή επίθεση, η οικονομία δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα αλλά το κράτος κατάφερε να χρηματοδοτήσει την υγεία και να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις. Η χώρα πια κινείται χωρίς το βάρος των υπερβολικών πλεονασμάτων και η αξία των ομολόγων της αξιολογείται από την ΕΚΤ. Η επιτυχής αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μπορεί να γίνει το θεμέλιο για την ανάταξη της οικονομίας μας».

«Δεν θα κρύψω ότι οι δυσκολίες θα είναι πολλές και οφείλουμε να τις μοιράσουμε δίκαια», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ζήτησε επίσης εθνική ενότητα και είπε μάλιστα ότι αυτό περιμένουν οι πολίτες από τον πολιτικό κόσμο. Θα έχουμε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση και διάλογο για τα επιστημονικά δεδομένα και όλα αυτά τα επιζητώ.

«Η κυβέρνηση επιζητεί την δημιουργική κριτική. Όχι όμως την λασπολογία και την αμφισβήτηση ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό χωρίς να φορούν κομματικό καπέλο. Αν θεωρούμε ότι με την ευκαιρία της κρίσης έκλεισε ένας κύκλος τότε θα είναι ευχής έργο αν αυτήν την πρόοδο την αποδείξουμε και μέσα σε αυτή την αίθουσα. Η χώρα μας μπορεί να γίνει και παράδειγμα υπέρβασης των συνεπειών της κρίσης.»

Ανακοίνωσε:

Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας η κυβέρνησης θα εξακολουθεί να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα επιδόματα σε ανέργους.

Όσοι επιστρέφουν στην δουλειά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να ενισχύονται.

Θα δίνεται πρόσθετη στήριξη σε επιχειρηματίες που δεν θα μπορούν να ενισχύσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό. Θα εξειδικευθούν όλα στις 5 το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι κανένας πολίτης δεν θα δει το σπίτι του εν μέσω κρίσης να χάνεται και ανακοίνωσε την παράταση για 3 μήνες της προστασίας της Α κατοικίας.

Εξήγγειλε νέο πρόγραμμα Γέφυρα το οποίο θα επιδοτεί την δανειοδότηση των πολιτών από το κράτος.

«Θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορωνοϊό.

Στην διάθεση των επιχειρήσεων είναι όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ήδη εξαγγελθεί.

Τις επόμενες ημέρες νέα δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται αλλά και μέτρα για την ανακούφιση από την κρίση στον Τουρισμό».

 

 

Pronews
Back to top button