Διεθνή

Θυελλώδεις αντιδράσεις κατά του Ντάισελμπλουμ από Γαλλία και Ιταλία

Oι αρχικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη διακοπή του πρώτου μέρους του προκάλεσαν τις αντιδράσεις κυρίως των χωρών του Νότου.

483052b4e8520c7025d48cf89bdd7cef_XLΣύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος» ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ανέφερε στην κλειστή συνεδρίαση των 18 που ακολούθησε χωρίς τη συμμετοχή του Βαρουφάκη: «Εμείς εργαστήκαμε να χτίσουμε την Ευρωζώνη και δεν θα την αποδομήσουμε με μια απλοϊκή απόφαση. Είναι θέμα Δημοκρατίας».

Αυτή η παρέμβαση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών τάραξε τα νερά προκαλώντας θυελλώδης αντιδράσεις για τους χειρισμούς του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέχεια ο Ιταλός υπουργός κ. Παντοάν είπε «Η μη παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι τίθεται αυτόματα εκτός Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει καμία νομική οδός που να το επιτρέπει κάτι τέτοιο».

Οι αντιδράσεις αυτές οδήγησαν τον Ολλανδό ΥΠΟΙΚ σε αναδίπλωση στις νέες του δηλώσεις μετά και το πέρας της νέας συνεδρίασης, καθώς διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι η Ευρωζώνη έχει 19 μέλη και ότι η εκπνοή του προγράμματος για την Ελλάδα δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ.

Μέσα στο κλίμα έντασης διατυπώθηκε η πρόταση να αναληφθεί πρωτοβουλία και να υποδειχθεί στην ελληνική κυβέρνηση να αιτηθεί νέου προγράμματος βοήθειας από τον ESM μέχρι την Τρίτη το βράδυ, το οποίο θα είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας για την αντιμετώπιση του χρέους, τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την οριστική έξοδο από την κρίση.

Το πρόγραμμα θα έχει όρους που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα και θα συμφωνηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο (το ΔΝΤ θα είναι εκτός προγράμματος) αφού προηγουμένως γίνει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και καταγραφή των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Ενδεχομένως και για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο να χρειαστεί η σύγκλιση Συμβουλίου Κορυφής. Οτι είναι να γίνει όμως πρέπει να γίνει έως το βράδυ της Τρίτης.

 

 

 

 

 

arouraios.gr

Back to top button