Ελλάδα

Κι όμως όλα είναι ακόμα στον αέρα!

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

 

 

 

Όλα κρέμονται σε μία κλωστή. Τώρα που τέλειωσαν οι αγκαλιές στις Βρυξέλλες αρχίζει η προσαρμογή στη σκληρή πραγματικότητα. Τα πάντα ωστόσο είναι ακόμα στον αέρα. Ακόμη και η ίδια η συμφωνία.

 

Ας δούμε πού βρισκόμαστε. Η κυβέρνηση πρέπει σε 48 ώρες να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα για να τεθεί σε ισχύ η περίοδος που θα οδηγήσει στην τελική συμφωνία. Αλλά για ποια κυβέρνηση μιλάμε; Άλλο ψηφίζονται τα μέτρα, άλλο κυβερνάται η χώρα. Και αυτή τη στιγμή κυβέρνηση επί της ουσίας δεν υπάρχει.

air-balloons-clouds-padre-sky-favim_com-57579Η απώλεια της δεδηλωμένης είναι προφανής. Ο κ. Τσίπρας αυτή τη στιγμή έχει την πλειοψηφία να περάσει ελέω ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποταμιού τα μέτρα, αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορεί να εφαρμόσει τίποτα. Είναι λοιπόν προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολιτικές εξελίξεις. Οι οποίες προφανώς επίσης θα οδηγήσουν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα. Ποιες θα είναι οι νέες ισορροπίες; Ποιοι οι συσχετισμοί δυνάμεων; Και ποιες οι πολιτικές ομηρίες;

 

Αν δεν επιτευχθεί με ταχείς ρυθμούς η αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής ηρεμίας και δεν υπάρξει ένα αξιόπιστο κυβερνητικό σχήμα, υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψει και πολύ απειλητικά το ενδεχόμενο ενός grexit. Και ας πανηγυρίζουμε τώρα ότι το αποφύγαμε. Μόνο με ψήφους ανοχής για τα μέτρα, δεν μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα. Ποιοι θα εφαρμόσουν ποιες πολιτικές;

Και ενώ το πολιτικό αλαλούμ κορυφώνεται με τον πρωθυπουργό να πρέπει άμεσα να βρει βιώσιμη λύση, οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, η οικονομία εξακολουθεί να είναι στον “πάγο” και η καταστροφή επιδεινώνεται κάθε μέρα που περνά.

 

Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να αρχίσει να ισορροπεί έστω η κατάσταση. Δεν επαρκούν τα λόγια. Όλα κρίνονται πλέον από τα έργα. Και η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ενδεικτική. Ούτε σεντ δεν έδωσε χθες. Αφήνοντας για την Τετάρτη την απόφαση παροχής νέας ρευστότητας παρά το γεγονός ότι ακόμη και τα ΑΤΜ αρχίζουν να στερεύουν.

 

Γιατί πολύ απλά δεν τους επαρκούν τα λόγια. Ούτε καν όταν διατυπώνονται από τις πλέον επίσημες πλευρές. Πρώτα θα ψηφίσετε και μετά θα αναπνεύσετε ήταν το μήνυμα Ντράγκι. Δυστυχώς η αξιοπιστία έχει χαθεί και αυτό θα πάρει πολύ χρόνο να αποκατασταθεί. Και η ταχύτατη αποκατάσταση του κυβερνητικού μπάχαλου μπορεί να είναι ένα καλό πρώτο δείγμα.

 

 

 

 

 

 

 

dimitris.papakonstantinou@capital.gr

Back to top button