Ελλάδα

Ντόμινο εξελίξεων μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα

Σειρά καταιγιστικών εξελίξεων πυροδοτεί το καθαρό «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, με ποσοστό άνω του 61%. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το επόμενο 48ωρο, καθώς τη Δευτέρα και την Τρίτη θα σημειωθούν στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό πυκνές διεργασίες οι οποίες θα καθορίσουν εν πολλοίς την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. 

Το ζητούμενο είναι πώς θα αντιμετωπίσουν οι δανειστές και οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αποτέλεσμα αυτό. Ήδη άρχισαν να ακούγονται μουρμουρητά και να διατυπώνονται σκληρές προσεγγίσεις, ενώ εκφράστηκαν και τοποθετήσεις για σεβασμό του αποτελέσματος.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως στόχος είναι η συμφωνία με τους δανειστές και όχι η ρήξη, ενώ φάνηκε να βιάζεται να προχωρήσει η διαδικασία, προετοιμάζοντας τη διαπραγμάτευση. Την ίδια ώρα, πρώτη προτεραιότητά του είναι να εξασφαλίσει χρηματοδότηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποφευχθεί η «ασφυξία» τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες βράδυ επικοινώνησε με τον Γάλλο Πρόεδρο, ενόψει και της σημερινής συνάντησης που θα έχει ο κ. Ολάντ στο Παρίσι με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ολάντ και Μέρκελ συμφώνησαν ήδη να συνέλθει αύριο Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται σε επαφή με τους βασικούς «παίκτες» για να προετοιμαστεί η Σύνοδος αυτή, με στόχο να υπάρξει κοινή στάση των 18 κρατών-μελών έναντι του ελληνικού ζητήματος.
agonas-dromou-gia-symfonia-thΤη Δευτέρα στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού. Στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών τη Νέα Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία του κόμματος, λίγες ώρες μετά το ξεκαθάρισμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Στο εξωτερικό, το βράδυ θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ το πρωί θα έχουν τηλεδιάσκεψη οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό ζήτημα.

Κρίσιμη για τις εξελίξεις είναι εξάλλου η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία θα κριθεί το ζήτημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Η Ελλάδα ζητά αύξηση της χρηματοδότησης μέσω ELA, πιθανό είναι όμως η ΕΚΤ να τηρήσει στάση αναμονής.

Τη Δευτέρα, επίσης, θα συνεδριάσει το EuroWorking Group με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup. Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συγκληθεί την Τρίτη, προκειμένου να προετοιμάσει, με τη σειρά του, την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει την ίδια ημέρα στις 7 το απόγευμα.

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε την Ελλάδα εκτός Ευρώπης και ευρωζώνης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αποδεχόμενος το αίτημα του κ. Τσίπρα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους εταίρους να κατανοήσουν ότι η Ευρώπη θα ήταν διαφορετική χωρίς την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει πλήρη συνείδηση πως η εντολή που τού δίνεται «δεν είναι εντολή ρήξης αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, προοπτικής και απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας». Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, πρόσθεσε ότι υπάρχουν δίκαιες και βιώσιμες λύσεις αρκεί να το επιδιώκουν και οι δύο πλευρές.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με άμεση προτεραιότητα την τάχιστη αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ κατανοεί πλήρως όχι μόνο την γενική οικονομική κατάσταση αλλά και την ανθρωπιστική διάσταση που έχει πάρει η κρίση στην χώρα.

Πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στη σχετική δήλωσή τόνισε ότι είναι αναπόφευκτα τα δύσκολα μέτρα και μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε: «Περιμένουμε τώρα τις πρωτοβουλίες των ελληνικών αρχών».

Από αύριο, με το περήφανο «όχι» του ελληνικού λαού, θα τείνουμε χείρα συνεργασίας με τους εταίρους μας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Προηγουμένως είχε κατηγορήσει τους δανειστές ότι από την πρώτη στιγμή είχαν σκοπό να κλείσουν τις τράπεζες και «να επιβάλλουν δήλωση μετανοίας» στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Βαρουφάκης, εξάλλου, προκάλεσε σάλο κάνοντας λόγο για εισαγωγή παράλληλου νομίσματος σε περίπτωση μη συμφωνίας. «Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στην βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης με μήνυμά του στο Twitter αργά το βράδυ διέψευσε τα περί παραλλήλου νομίσματος: «Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ρευστότητα θα επιστρέψει με την συμφωνία. Η Ευρώπη δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα».

Εντύπωση προκάλεσε εξάλλου η δήλωση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε ότι πρέπει ήδη από τη Δευτέρα να συζητηθούν μέτρα ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Αθήνα που θα πρέπει να φέρει τις προτάσεις της, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση μετά το δημοψήφισμα.

Ισχυρή εντολή για συμφωνία

 

tsipras708ft_0Ισχυρή εντολή έχει εξασφαλίσει διά του δημοψηφίσματος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από χθες βράδυ άρχισε τις διεργασίες για να δρομολογηθεί συμφωνία με τους δανειστές. Το μήνυμα του ελληνικού λαού είναι σαφές μέσα από το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: Να τερματιστούν οι πολιτικές της λιτότητας που υιοθετούνται στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια. 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ισχυροποιήσει τη θέση του με το αποτέλεσμα και τούτο δεν μπορεί να το αγνοήσουν ούτε οι εταίροι στην ΕΕ ούτε και οι δανειστές. Άλλωστε, για δεύτερη φορά σε πέντε μήνες ο ελληνικός λαός τοποθετείται με τον ίδιο τρόπο έναντι των πολιτικών που εκφράζονται από τους δανειστές.
Σίγουρα η επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα. Δεν φαίνεται να υπάρχει απόφαση για μη διάλογο από πλευράς των δανειστών και τούτο είναι θετικό. Είναι, ωστόσο, σαφές πως θα πρέπει να γίνουν όλα με ταχύτητα. Πρωτίστως η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανοίξει τη στρόφιγγα και να παρέχει ELA στις ελληνικές τράπεζες για να αποφευχθεί η «ασφυξία».
Όταν είχε διαμορφωθεί το σκηνικό άρχισαν οι διεργασίες και οι συνεννοήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης. Το γεγονός ότι η πρώτη επικοινωνία του Πρωθυπουργού ήταν με τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ, δεν είναι τυχαίο. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας φαίνεται ότι θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες και θα προσπαθήσει να βοηθήσει την Αθήνα στη συνεννόηση με τους Θεσμούς.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Κυριακής ενόψει της σημερινής τους συνάντηση συμφώνησαν ότι μια Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης. «Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος συμφώνησαν επίσης ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να γίνει σεβαστό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα ξεκαθάρισε ότι ο στόχος δεν είναι η ρήξη. «Έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή δεν είναι για ρήξη αλλά για ενίσχυση διαπραγματευτικής δύναμης για βιώσιμη συμφωνία», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε ήδη έτοιμοι να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση», σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρίσκεται και το θέμα του χρέους. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως σήμερα το πρωί θα ζητήσει σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανέφερε ακόμη πως άμεση προτεραιότητά του είναι η αποκατάσταση της οικονομικής κατάστασης.
 
Ενίσχυσε την επιρροή του
Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, το σκηνικό όπως διαμορφώνεται επιβεβαιώνει την αύξηση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε πάνω του την εκστρατεία του «όχι», ειδικότερα το τελευταίο 48ωρο και έπεισε, ανατρέποντας τους συσχετισμούς. Είχε αντιμετωπίσει το μπλοκ των παλαιοκομματικών πολιτικών και των κομμάτων, κυρίως, εκείνων που κυβερνούσαν μέχρι και πριν πέντε μήνες. Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μια απόφαση για δημοψήφισμα που εμπεριείχε ρίσκο, καθώς η επικράτηση του «ναι» θα σήμανε παράλληλα και παραίτησή του. Το είπε άλλωστε και στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ότι «δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε ενώ ήταν κλειστές οι τράπεζες και τούτο προκάλεσε και πανικό και ταλαιπωρία. Παράλληλα είχε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πλειονότητα των ΜΜΕ, τα οποία τροφοδότησαν αυτό που και οι ξένοι πρόβαλλαν για το δίλημμα «δραχμή ή ευρώ». Τις ημέρες που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις από Ευρωπαίους και άλλους, που ουσιαστικά αποτελούσαν προειδοποιήσεις για τους Έλληνες πολίτες για τις επιπτώσεις ενός απορριπτικού αποτελέσματος (κούρεμα καταθέσεων, παρατεταμένη αργία στις τράπεζες κ.λπ.).

Πηγή: Φιλελεύθερος/ news.in.gr

Back to top button