Ελλάδα

Πολιτική σχιζοφρένεια

Του Τάσου Παπαδόπουλου 

Ο ανασχηματισμός δεν ήταν φυγή προς τα εμπρός.  

Ήταν μια απόπειρα εξισορρόπησης και περιορισμού των βλαβών, που προέκυψαν από τα ομαδικά ΟΧΙ, που εισέπραξε ο Α. Τσίπρας στην πρώτη ψηφοφορία επικύρωσης του μνημονίου και του πρώτου πακέτου των μέτρων, που αφορούν την υλοποίηση του. 

1db8a-tsip2bakrovatisΜε την υπουργοποίηση ακόμη και προσώπων από την Αριστερή Πλατφόρμα ο πρωθυπουργός θέλησε να αποσοβήσει μεγαλύτερες απώλειες, που ενδεχομένως θα προκύψουν την προσεχή Τετάρτη, όταν θα έρθει προς ψήφιση το δεύτερο πακέτο των επίπονων μέτρων, που αναμένουν την ελληνική κοινωνία. 

Μπορεί σε πρώτη φάση να έφυγαν από την κυβέρνηση ο Λαφαζάνης και η παρέα του, όμως η κυβέρνηση των 110 συν 13 έχει υποχρέωση εντός 4-6 εβδομάδων να συμφωνήσει το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο, που και κατά τον Β. Σόιμπλε είναι σκληρότερο των δύο προηγούμενων. 

Με αυτά τα δεδομένα η παρούσα κυβέρνηση θα πορευθεί τον κυριολεκτικά  καυτό μήνα Αύγουστο, εν μέσω των εξορκισμένων εκπροσώπων της τρόικα, που θα κινηθούν στα υπουργεία, όπως και στο παρελθόν, μετά από ένα διάλειμμα έξι μηνών, με σκοπό την επιτήρηση της υλοποίησης των μέτρων.

Όλα αυτά θα γίνουν με τις ψήφους των βουλευτών της Αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ μια και η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών. 

Μόλις όλα μπουν σε μια τάξη και οι  δανειστές δώσουν το πράσινο φως, τότε θα ανοίξουν τα χέρια του Α. Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές, με προφανή σκοπό  να αποκαταστήσει την χαμένη κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Οι δημοσκοπήσεις τον ευνοούν να ξεκαθαρίσει τις λογαριασμούς εντός του κόμματός του.

Με τα δεδομένα αυτά, οι εκλογές θα πρέπει να προσδιορίζονται από τις αρχές έως τα μέσα του προσεχούς Οκτωβρίου.  Μπορεί ο Α. Τσίπρας να ξεφορτώθηκε τους ανθρώπους του Λαφαζάνη, του μένει όμως το αγκάθι που λέγεται Ζωή Κωνσταντοπούλου, που δεν μπορεί να αποπέμψει από τη Βουλή, χωρίς να υποστεί την εξευτελιστική για την κυβέρνηση διαδικασία  της πρότασης μομφής.

Και ο χρόνος μέχρι της εκλογές μπορεί να είναι μικρός, αλλά για τις αποφάσεις, που θα πρέπει να πάρει η Βουλή σε συμπυκνωμένο χρόνο, μεγάλος.  Και βεβαίως η Πρόεδρος της Βουλής δεν φαίνεται διατεθειμένη να καθίσει στα αυγά της. Και μέσω δημοσίων δηλώσεων και με πράξεις ή παραλήψεις εντός Βουλής, θα ροκανίζει τις κινήσεις της κυβέρνησης, επιδιώκοντας να εμποδίσει την ψήφιση των μέτρων. 

Την ώρα που η Ζωή Κωνσταντοπούλου κραδαίνει το πόρισμα της επιτροπής, που έφτιαξε η ίδια με το οποίο χαρακτηρίζεται το χρέος παράνομο, επονείδιστο και άδικο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε σε νέα σκληρά μέτρα από τη μια και σε μια νέα δανειοδότηση, που θα φτάσει σε ύψος τα 82-86 δις ευρώ.  

Έτσι θα παρατηρούμε το οξύμωρο έως σχιζοφρενικό φαινόμενο, την κυβέρνηση να νομοθετεί μέσω Αντιπολίτευσης τα μέτρα και τους συντρόφους της Αριστερής Πλατφόρμας, που κατά τα λεγόμενα τους στηρίζουν τον Α. Τσίπρα, να σφυρίζουν κλέφτικα. 

Την ίδια ώρα, ο εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσών Υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης, με το γνωστό του ύφος και στιλ, δήλωσε στο BBC ότι ο Α. Τσίπρας είχε να επιλέξει ανάμεσα στην εκτέλεση  ή την συνθηκολόγηση και επέλεξε τον συνθηκολόγηση.  

Με δεδομένο ότι ο ίδιος απέρριψε τα μέτρα, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι από την πλευρά του, επέλεξε την εκτέλεση.Ακόμη ο εν λόγω τ. Υπουργός, δήλωσε με περισσή αυταρέσκεια, ότι τα μέτρα έχουν ήδη αποτύχει. Ο ίδιος μας έχει ήδη δηλώσει για τα σχέδια του Grexit, που μια επιτροπή στο υπουργείο του είχε επεξεργασθεί, αλλά και όπως αποκαλύπτεται και ιδιωτικές εταιρίες είχαν καταθέσει στον Γ. Βαρουφάκη σχέδια, για παράλληλο νόμισμα αυτό της ευρωδραχμής! 

Κατά τα άλλα πολλοί εξ ημών διαμαρτύρονται όταν Σόιμπλε, Ντράνκι και Ντάισελμπλούμ σε όλους τους τόνους μας προειδοποιούν, ότι το ενδεχόμενο ενός Grexit δεν έχει αποφευχθεί οριστικά. Στο τραγελαφικό αυτό σχήμα  η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει με οδηγό το 70%, που αποδέχεται τα μέτρα προκειμένου να αποφύγουμε το Grexit και το 74% που θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

europeanbusiness.gr

Back to top button